Espanjassa voi syödä halvalla hyvin

by Annemaria

Figueres, kaupunki Pohjois-Espanjassa Kataloniassa, halkaisee minut. Minun on aivan pakko syödä täällä jatkuvasti kolmen ruokalajin menuita, koska se vaan on niin halpaa. Ja kyse ei ole mistään turistimenuviritelmistä, vaan käsittämättömän huikeasta hintalaatusuhteesta. Voin sanoa, että muutaman päivän visiitillä täällä olen syönyt varmaan Espanjan matkojeni hintalaatushteeltaan parhaat ateriat. Mainittakoon vielä, että eipä paljoa hintaa tule aamiaisellekaan. Iso kahvi, patonki ilmakuivatulla kinkulla ja vastapuristettu tuoremehu yhteensä 2,95. Säästömatkaaja kiittää.

Aamiainen 2.95aamiainen

Olen pariin otteeseen syönyt ravintola Astorian menukokonaisuuden ja ihmetellyt molemmilla kerroilla kuinka voi 12 euron hintaan saada tuollaisen aterian. Nautin tänään alkuruuaksi tonnikalalla täytettyjä ja juustolla gratinoituja cannelooneja. Pääruuaksi otin paellaa, jonka annoskoko olisi minusta ollut sopiva kahdelle. Eikä kyse ollut mistään sulatetusta pakasteesta, vaan täydellisestä paellasta merenelävineen. Jälkiruoan, paahtovanukkaan, kanssa tekikin jo tiukkaa, mutta säästöbudjetilla kun mennään, pakko oli syödä viimeiseen muruseen :). Hintaan sisältyi lisäksi valinnan mukaan viini, sangria, vesi tai virvoitusjuoma sekä pala patonkia. Kun lisukkeeksi sai vielä ylenystävällistä palvelua, ei voi kuin ihmetellä, kuinka tämä kannattaa.

Tsekkasin jälkeenpäin millaisia arviota ravintola oli saanut Tripadvisorissa ja hämmästyin, että ruokaa oli todella moitittu. En tiedä onko ruoan tasoon panostettu, mutta oma kokemukseni oli aivan päinvastainen. Tosin monta kertaa on tullut petyttyä, kun luottaa TA:n arvosteluihin. Kahvila/ravintola Astoria sijaitsee Ramblan päässä.

paella

Majoituin perinteikkäässä hotelli Duranissa, jossa hotelli-ravintolatoimintaa on harjoitettu jo vuodesta 1855 saman Duran suvun toimesta. Pakko oli käydä testaamassa myös hotellin oma ravintola Duran, joka mainostaa itseään katalonialaisen kulinarismin kehtona. Ravintolalla on mielenkiintoinen menneisyys, sillä Salvador Dali on pitänyt ravintolaa aikoinaan omana tapaamispaikkanaan ja hänellä on kuulemani mukaan ollut ravintolassa jopa oma päivällishuoneensa.

Ravintolasta löytyy selvästi vanhan ajan glamouria ja tunnelmaa sellaisella hyvällä twistillä. Ei liikaa pönötystä, eikä ryöstöhintoja, vaikka miljööstä voisi muuta odottaakin. Miestarjoilijat (melkoisen iäkkäät muuten) kulkevat pyyheliinat käsivarsillaan ja hovimestarit mirrit kaulassaan kuin menneinä aikoina, eikä henkilökunnasta näyttänyt olevan pulaa. Suomalaiseen palvelutason alennustilaan tottuneena, siitä vaan nauttii, kun ei tarvitse tehdä kaikkia maan ja taivaan merkkejä saadakseen sen harvan tarjoilijan huomion. Asiakkaissa näytti olevan paljolti tarjoilijoille tuttuja vakkariasiakkaita, sekä ranskalaisia turisteja, joita rajan läheisyyden ja suoran junayhteyden vuoksi kaupungissa näyttää mutenkin olevan runsaasti.

Hotel Duran3Restaurant Duran4Restaurant Duran3

Ruokalistaa tutkaillessani totesin, että normiannokset ovat matkani budjetille liian kalliita. Ravintolalla oli kuitenkin viikottain vaihtuva menu, jonka hinta oli 20 euroa (ei sisältänyt juomia, tosin lasillisesta roseeviiniä laskutettiin vain 3,60), joten päädyin tähän menuuseen.

Alkuun tuli keittön aperitiivi; lihapulla (?) ja juotava shotti, josta en oikein saanut selvää. Varsinaiseksi alkuruuaksi otin endiivi-granaattiomenasalaatin, joka oli raikas ja visuaalisesti kaunis annos. Annoksessa oli sopivasti makeutta ja hapokkuutta. Pääruuaksi valitsin turskaa, ”bacalao” on ymmärtääkseni hyvin tyypillinen katalonialainen ruoka. Kala oli erinomaista. Päältä rapeaksi kypsennettyä, sisältä mehevää. Kalan päällä oli paahdettua makeaa pähkinää, joka sopi sille erinomaisesti. Annoksen kanssa tarjoiltuja kastikenokareita olisi voinut olla enemmän, sen verran hyviä olivat. Tosin kalan seuraksi olisin kaivannut jotain lisuketta. Espanjalaisissa ravintola-annoksissa ylipäätään kaipaisin niin usein niitä puuttuvia vihanneksia. Jälkiruuaksi otin viikunacarpaccion talon vaniljajäätelön ja saksanpähkinöiden kera. Erinomaista tämäkin.

Restaurant DuranRestaurant Duran5

Voinpa sanoa, että näin hyvää ateriakokonaisuutta kahdenkympin hintaan en muista koskaan syöneeni etenkään näin tasokkaassa ympäristössä. Ravintola tarjoaa myös 49 euron hintaista maistelumenuta, joka vaikutti mielenkiintoiselta. Tällä matkalla se on ikävä kyllä pakko jättää väliin.

Ravintola oli hyvin kiinnostava, kuin tuulahdus menneestä maailmasta. Sieluni silmin saatoin nähdä Salvador Dalin istumassa iltaa ystäviensä kanssa. Ravintolan seinillä oli muuten aitoja Dalin teoksia, jotka Dali oli omistanut omistuskirjoituksillaan ravintola Duranille. Tarjoilija esitteli myös Dalista otettuja valokuvia sekä kuvia, jotka kertoivat ravintolan merkkitapahtumista vuosien varrelta. Jos oikein ymmärsin, kuuluisan katalonialaisen michelinkokin Ferran Adriàn vaimo on työskennellyt Ravintola Duranissa.

Miellyttävä ruokakokemus ja erinomainen hintalaatusuhde. Voin suositella lämpimästi.

Dalin bakkanaaleja on ravintolassa selvästi pidetty.Restaurant Duran7Restaurant Duran6

www.hotelduran.com/es/restaurant/

You may also like

2 comments

Rosmarine 15.10.2015 - 12:23 pm

Hei Annemaria,
Olen hengessä mukana, ihanaa seurata matkaasi. Et ole yksin. Haaveilen omasta irtiotostani Espanjaan ja Portugaliin.

Reply
Annemaria 15.10.2015 - 7:52 pm

Kiva kuulla, jos voi olla jollekin innoittajana 🙂 Vähän huolestutti tuo yksin matkaanlähtö, mutta tähän asti on kaikki mennyt tosi hienosti. Hassua sinänsä, itseäni kiinnostaisi myös tuo Portugali. Ajattelin, että Espanjasta on helpompi aloittaa.

Reply

Leave a Comment