Frigiliana – ehkä se kaikkein kaunein Andalusian valkoinen kylä

by Annemaria

Rakastan Andalusian valkoisia kyliä. Siitäkin huolimatta, että ne muistuttavat toisiaan. Viimeisten kuukausien aikana on tullut nähtyä yksi jos toinenkin valkoinen kylä, pueblo blanco, enkä oikeastaan osaa edes sanoa, eroavatko ne juurikaan toisistaan.

Valkoiset kivitalot jököttävät kerroksittain pitkin rinteitä. Kapeat kujat johdattavat kulkijaa yhä ylemmäs näköalojen aina vain parantuessa. Vuorijono piirtää horisonttia.

Talojen vierustoja myötäilevät kymmenet kukkaruukut, joiden viherkasvit ja kukat tuovat kontrastia muuten valkoiseen maailmaan. Jokunen väriläiskä on saanut sijansa talojen seiniltä.

Elämänmeno kylissä on verkkaista, mitä nyt alemmilla tasoilla keskusaukion ympäristössä turistit hypistelevät matkamuistoja tai paistattelevat päivää ravintoloiden terasseilla. Ylemmillä kujilla on hiljaisempaa. Ehkä kohtaat vain satunnaisen vanhuksen, jonka kanssa voi vaihtaa tervehdykset tai päiväunia vetelevän raukean simasuukissan. Näillä kujilla aika tuntuu pysähtyneen.

Mitä aurinkoisempi keli, sitä valkoisemmiksi ja hohtavimmiksi talot muuttuvat. Ja sitä sinisemmältä talojen väleistä pilkottava sininen taivas näyttää. Kontrasti on jyrkkä ja yksinkertaisuudessaan kaunis.

Juuri tällaiselta näytti valkoisista kylistä ehkä se kaikkein viehättävin, Frigiliana.

Kuuden kilometrin päässä rannikkokaupunki Nerjasta sijaitseva 3000 asukkaan kylä sijaitsee noin 300 metrin korkeudessa vuoristossa. Nerjan linja-autoasemalta pääsee kätevästi bussilla reilun euron hintaan. Tarkista kuitenkin bussien aikataulut. Esimerkiksi sunnuntaisin bussi kulkee vain kuusi kertaa suuntaansa päivän aikana.

Frigiliana oli viehättävä ja kuvauksellinen. Talot olivat hyvinhoidettuja ja lähes joka nurkka pursuili kaikenlaisia pikkusieviä yksityiskohtia. Kameralla riitti töitä huolimatta siitä, että nousu ylemmäs oli hikistä puuhaa auringon ollessa tällä kertaa melkoisen armoton. Toisaalta kirkkaassa auringonvalossa valkoiset kylät ovat minusta parhaimmillaan. Mitä aurinkoisempaa, sen valkoisempaa.

Jäin miettimään sitä, miltä tuollainen kylä näyttäisi iltavalaistuksessa. Romantisoin itseni istumassa lyhtyjen valossa terassilla tähtikirkkaan taivaan alla. Tämä pitäisi kyllä kokea ja päiväretken sijaan jäädäkin yöksi.

Millainen tunnelma mahtaisi olla, kun turistit ovat lähteneet ja rauha palannut pieneen kylään? Siitä pitänee ottaa vielä jossain vaiheessa selvää. Frigiliana oli maineensa veroinen. Andalusian kaunein ja romanttisin kylä, kenties.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

9 comments

Hanneli / toisiinmaisemiin 16.4.2019 - 7:20 pm

Mä olin täysin myyty, kun kävimme tuolla jouluna. Joulupäivänä ei ollut muita turisteja ja tunnelma oli mitä mainioin. Olen samaa mieltä, että Frigiliana voi hyvinkin olla Andalusian kaunein valkoinen kylä. Ainakin se on kaunein, minkä minä olen nähnyt.

Reply
Annemaria 17.4.2019 - 10:47 am

Voin vain kuvitella, miten hienoa tuolla kylässä on, kun juuri missään ei ole ketään. Kaunein kylä myös mulle.

Reply
Raija Manner 16.4.2019 - 8:25 pm

Hola !
Olen niin täpinöissäni kirjoituksistasi että en tiedä mitä tehdä ja mihin mennä. Sen kuitenkin tiedän, että syyskuuksi Fuengirolaan ja jos vain mahdollista, sieltä näihin ihanasti kuvaamiseksi paikkoihin. Nerhassa jo käyty, muut näkemättä ja kokematta. Elämyksiä odotellen !

Reply
Annemaria 17.4.2019 - 10:49 am

Hola Raija. Mä olen myös itse täpinöissä tästä Fuengirolan sijainnista keskellä kaikkia näitä kiinnostavia paikkoja. Puoli vuottakaan ei tunnu riittävän kuin pintaraapaisuun 🙂

Reply
Pirjo 16.4.2019 - 9:28 pm

Eka kerran kävimme Frigilianassa ohimennen pari vuotta sitten ja olin heti aivan myyty.Nyt tämän kevään pitemmälle Andalusian reissulle majapaikkoja valitessani osui silmiini Homeawayn sivuilta täydellinen,söpö pikkutalo läheltä Frigilianaa.Jännitin tullessamme,olinko odottanut liikoja ja joutuisimme pettymään,mutta onneksi ei.Nyt parin päivän oleskelun jälkeen olen yhä pyörryksissä näistä maisemista..Talo sijaitsee kylän vastarinteellä korkealla,näkymät auringossa kylpevään vitivalkoiseen kylään majesteetilliset jylhät vuoret taustalla ja illan pimetessä valomeri.Isäntämme neuvoi meille oikopolun kylälle ja innoissamme lähdimme ehkä päivän kuuminpaan aikaan reippaasti liikkeelle..ensin 20 min.jyrkkää rinnettä alas kanjonin pohjalle,josta sama matka vastarinnettä ylös kylään ja toisinpäin!Ehkä emme iltapimeällä tuota reittiä käytä.Joku ilta lähdemme kyllä kylälle fiilistelemään,nyt tuntuu ihanalle tämä rauha ja hiljaisuus ja ruokailu omalla terassilla parhain näköaloin.😎😋

Reply
Annemaria 17.4.2019 - 10:51 am

Wau. Kuulostaa niin upealta. Juuri tuollaista maisemaa haluaisin minäkin iltapimeällä katsella.

Reply
Ulla Helle 18.4.2019 - 7:48 am

Mainio kirjoitus ja onnistuneita kuvia suloisesta Frigilianasta.
Kylän hyviin puoliin kuuluu myös se, että se on aito, elävä Andalusialainen kylä, missä lapset rientävät aamuisin kouluun, ja ukkelit istuvat turisemassa kuulumisiaan. Kylä sijaitsee kansallispuiston helmassa. Maisemaa ryhdittävät vuoret ja alhaalla siintävä meri.
P.S. Kirjoituksessa on Nerja- nimi yhdessä väärässä kohtaa. Tarkoittanet siinä Frgilianaa.
Terveisin Ulla- Frigilialainen vuodesta 2010. Huomenna taas sinne. 😍

Reply
Annemaria 18.4.2019 - 10:39 am

Kiitos Ulla palautteesta. Onnellinen varmaan hän, ken voi tuollaisen kauneuden keskellä asustaa 🙂 Frigiliana jäi mieleen niin paljon, että ensi syksynä on tultava uudelleen, ja sitten yöksi. Kiitos tuosta korjauksesta, Frigilianaa toki tarkoitin.

Reply
Maaret Virtanen 20.4.2019 - 8:09 pm

Ullalle joka otti asiakseen korjata blogin kirjoittajaa. Virkkeen sisällä tuo kirjoitusasu on frigilialainen…

Reply

Leave a Comment