Ihana, ihana samppanjanhuuruinen Épernay

by Annemaria

Oletko kuullut Épernaysta, pienestä ranskalaisesta kaupungista, joka elää samppanjasta ja samppanjalle?

Reilun parin tunnin junamatkan päästä Pariisista jäämme pois päällisin puolin katsottuna maaseudulla. Aseman kyltissä lukee Épernay ja tienviitta opastaa meitä mahtipontisesti Avenue de Champagnelle.

Äkillisen päähänpiston huumaavina tulimme ystäväni kanssa katsomaan, mistä se samppanja oikein tulee. Olemme saapuneet samppanjapääkaupunkiin, 26 000 asukkaan Champagnen maakunnan kuplivaan keitaaseen.

Samppanjaan ei voi tässä kaupungissa olla törmäämättä. Jo lyhyt kävelymatka asemalta majapaikkaamme paljastaa, että olemme todellakin asian ytimessä: samppanjakauppoja ja -baareja näkyy katukuvassa siellä täällä.

Piskuisessa kaupungissa oli upea kaupungintalo ja vaikuttava teatteri.Charles Perrierin entiseen kartanoon valmistuu samppanjamuseo vuoden 2019 lopulla.Vuokraemäntämme ilmoittaa olevansa ranskalaiseen tapaan puoli tuntia myöhässä, mutta ei hätää. Väsyneet reissaajat saavat kurkun kostuketta pienviljelijöiden omistamassa samppanjabaari C comme Champagnessa (C niin kuin samppanja).

Mistään hienosta luksuspaikasta ei ole kyse. Pikemminkin sellaisesta maaseutupaikkakunnan sekavasta pikkubaarista, jossa paikalliset istuutuvat baatitiskille nauttimaan lasillisen. Täällä tosin tuopin sijasta käteen isketään samppanjalasi.

Meille kiikutetaan pikkupurtavaa ja aikamoisen messevä samppanjalista. Laseittainkin saatavissa samppanjoissa on valikoimaa. Kuuden samppanjan tasting-paketti olisi irronnut 40 eurolla, mutta tällä kertaa tyydymme lasillisiin virkistävää roseesamppanjaan. Kun kerron tarjoilijalle pitäväni hyvin kuivista samppanjoista, saan bonuksena maistaa vielä Brute Nature samppanjaa, johon ei ole lisätty sokeria lainkaan. No, kurisioteetti sinänsä, muttei tule kuulumaan suosikkeihini.

Rankka päivä ja pitkä matka takana. Samppanja virkistää aina.Saimme esimakua siitä, mitä samppanjanhuuruinen Épernay tulisi olemaan. Vaikka vettä satoi lähes koko vierailumme ajan, tämä söpö maalaismainen kaupunki hurmasi samppanjan ystävän väkisinkin. Jotenkin oli mukavaa seurata kuinka maanläheisesti samppanjaan täällä suhtauduttiin. Luksusjuoma oli muuttunut arkipäiväiseksi maataloustuotteeksi, jota saattoi ostaa jopa grillikioskin kylmäkaapista. Ja mikä ihaninta, hintataso oli halvin koskaan näkemäni. Lasillinen hyvää samppanjaa irtosi jo kuudella eurolla.

Tämä ei tosin tarkoita sitä, etteikö samppanjaan Épernayssa suhtauduttaisi vakavasti. Jos ei katukuvasta tullut vielä selväksi, mikä tätä kaupunkia hallitsee, viimeistään kävely Avenue de Champagnella osoittaa Épernayn roolin samppanjapääkaupunkina.

Leveää väylää reunustavat hulppeat pääosin 1800-luvulta peräisin olevat vanhat villat ja kartanot, joista suurin osa on samppanjatuottajien taloja. Bongaan monta tuttua samppanjamerkkiä kuten Moet & Chandonin, Pol Rogerin ja Perrier-Jouetin, mutta suurin osa tuottajista on minulle tuikituntemattomia. Tuntui hullulta ajatella, että jalkojemme alla risteilee yli 100 kilometrin verran labyrinttimaisia samppanjakellareita, joiden käytävillä miljoonat pullot odottelevat kypsymistään.

Helmikuun alku ei ollut paras mahdollinen vierailuajankohta, sillä suurin osa samppanjataloista, jotka ottavat vieraita vastaan, olivat kiinni. Moet & Chandon oli suljettu talviviikonloppuisin, Mercierillä tehtiin remppaa ja de Castellane aukesi vasta maaliskuussa. Onneksi vierailu suuremmalla tuottajalla järjestyi Pommerylle naapurikaupunki Reimsiin. Muuten ei olisikaan ollut mitään samppanjaan liittyvää syytä poistua Épernaysta.

Muutaman talon edessä oli onneksi kylttejä, missä kerrottiin mahdollisuudesta maisteluun. Valitsemme kadun kaukaisimmasta päästä pienen ja uudehkon tuottajan Paul-Etienne Saint Germanin.

Oli kerrassaan ilo käydä tutustumassa tällaiseen lämminhenkiseen perheomisteiseen yritykseen, jossa rouva itse kertoi meille yrityksensä toiminnasta ja isäntäkin kävi siinä sivussa tervehtimässä. Rakastettava pariskunta, joka oli rohkeasti lähtenyt toteuttamaan unelmaansa. Sitä paitsi ne pari samppanjaa joita maistoimme, toinen talon iäkkäämpää prestiisisamppanjaa, olivat erinomaisia.

Tänne, jos haluat kohdata enemmän samppanjan artesaanihenkeä.Harmittelin koko reissun aikana, että olin lähtenyt liikkeelle taas ihan liian täydellä ja painavalla matkalaukulla. Kaupoissa oli melkoisen mukavia samppanjatarjouksia, joista olisi ollut kiva valita kotiin tuomisia. Onneksi sain käsimatkatavaroissa tuotua puoli tusinaa tyylikkäitä Lehmannin samppanjalaseja.

Épernayhin onnistuu päiväretki Pariisista, mutta tälle kaupungille kannattaa ehdottomasti varata enemmän aikaa. Kun samppanjan lisäksi kimppaan lisätään rypäs hyviä ravintoloita, muutama herkkukauppa ja leivoksia pursuava kahvila, olisin saanut täällä hyvin menemään useammankin vuorokauden. Tulen ehdottomasti palaamaan tähän viehättävään samppanjakuplaan vähän lämpimämpänä ajankohtana. Sitä odotellessa – chin chin.

Épernayhin pääsee Pariisin Gare de l’Est asemalta. Junia kulkee noin kahden tunnin välein. Liput maksoivat hengeltä 24 euroa/suunta.

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

19 comments

Marja 13.2.2018 - 8:09 pm

Ai ai, tänne olen jo pitkään haaveillut pääseväni. Joku päivä vielä…

Reply
Annemaria 14.2.2018 - 7:51 am

Sama juttu oli mulla. Olin jo pitkään puhunut, että haluaisin mennä Épernayssä käymään. Sitten löytyi halvat Pariisin lennot ja itse asiassa Épernayhin olikin hyvin helppoa matkustaa.

Reply
Jerry / Pako Arjesta 16.2.2018 - 1:56 pm

Harkittiin vahvasti tuonne menemistä viime kesänä, kun kävimme Pariisissa, mutta halusimme loppujen lopuksi pyhittää kaiken aikamme kaupungin tutkimiselle. Silti Champagneen on aivan pakko päästä! Onko mielestäsi juuri Epernay paras paikka samppanjaintoilijalle tai valitsitko kyseisen paikan tietystä syystä? En ole perehtynyt sen enempää, minne tarkalleen haluaisin tuolla alueella, joten vinkkejä otetaan vastaan :).

Ihan mielenkiinnosta, katsoitko yhtään paljonko hintaero oli Suomessa myytäviin pulloihin verrattuna? Esimerkiksi Suomessa Moët, Ruinart, Charles Heidsieck yms. maksavat noin 50e (normi brutit), joten olisi kiva tietää, saako tuolla sellaisen reilusti halvemmalla.

Reply
Annemaria 16.2.2018 - 10:09 pm

Samaa mieltä sun kanssa Jerry. Champagneen kannattaa varata ehdottomasti enemmän aikaa kuin vain pelkkä päiväretki Pariisista. Oltiin kaksi yötä Epernayssä ja tuokin aika oli liian lyhyt, koska vietimme yli puolet täydestä päivästämme Reimsissä. Kovasti mietin kumpi olisi kiinnostavampi paikka, Champagnen pääkaupunki Reims vai varsinainen samppanjapääkaupunki Épernay, ja päädyin Épernayhin. Valinta osui nappiin. Épernayssä on kaikki mitä samppanjafriikki tarvitsee. Viehättävä pieni paikkakunta, jossa samppanjataloja on joka makuun (varsinkin, jos ne ovat auki, kuten maaliskuusta eteenpäin). Lisämausteena liuta hyviä ravintoloita.

Sellainen yleissilmäys muutamassa viinikaupassa osoitti, että täältä jos mistä kannattaa samppanjaa ostaa. Eli älä tee sitä virhettä kuin minä – lähdin reissuun liian täydellä laukulla. Tule mieluiten omalla autolla, heh 🙂 Luin jostain, että samppanjaa kannattaa nimenomaan ostaa paikallisista samppanjakaupoista, samppanjataloilla saattaa olla jopa kalliimpaa. Kaupoissa oli ainakin nyt sesongin ulkopuolella hyviä tarjouksia etenkin kolmen pullon pakkauksissa. Ostin itse lentokentältä pullon Deutzin brut classic pullon hintaan 32 ekee. Alkossa avastaava pullo maksaa 48 euroa. Eli onkohan näin, että Ranskassa ylipäätään samppanjaindeksi on hyvä?

Muistathan jakaa kokemuksiasi, kun matka koittaa. Tässä itse mietin, jo uutta reissua 🙂

Lisää juttua reissusta tulossa, jos kiinnostaa.

Reply
Jerry / Pako Arjesta 20.2.2018 - 9:22 am

Nämä ovat hyviä tietoja, kiitos :)! Pitää joskus pähkäillä, kumpi sopisi meille paremmin, mutta Epernay kuulostaa erinomaiselta vaihtoehdolta. Varmaankin teen lopullisen päätöksen hotellin perusteella, jos päädymme jäämään yöksi. Pidän mielessä, että tuon vähintään yhden tyhjän laukun mukanani :D. Mielelläni luen tästä lisää, sillä oma matkani ei ole varmaankaan ihan lähiaikoina toteutumassa – tai eihän sitä tietysti koskaan tiedä :).

Reply
Annemaria 20.2.2018 - 7:03 pm

Champagnen maakunta on lähempänä kuin uskotkaan 🙂 Matkaa ennen kannattaa lukea Viivi Avellanin kirja: Matka Champagneen. Vaikka kirja onkin muutaman vuoden takaa, siinä on paljon paikkakuntaista hyödyllistä tietoa.

Reply
Jerry / Pako Arjesta 21.2.2018 - 9:48 am

Kiitos lisävinkistä 🙂

Stacy Siivonen 18.2.2018 - 3:51 pm

Kävin Épernayssa jo 1980-luvulla ja selvisin reissusta juomatta shampanjaa laisinkaan. Tällaiset tempaukset ovat monet saaneet siihen luuloon, etten joisi laisinkaan, mutta kylläpä minä juon. Lähinnä minua viehätti Épernayssa se, että se todellakin oli ihan landepaukkulassa, mutta en minä nyt pistäisi ranteita auki jos se olisi jäänyt näkemättä. Minusta on vain hassua, että se pikkukaupunki on ruvennut nyt kuumottamaan, vaikka kävin siellä jo monta pulloa sitten.

Reply
Annemaria 18.2.2018 - 6:48 pm

Sun on ihan pakko korjata asia ja matkustaa Épernayhin juomaan samppanjaa 🙂 Vaikka kaupunki on edelleenkin hyvällä tavalla kylämäinen luulen, että kuitenkin erilainen kuin 80-luvulla. Samppanjataloilla menee nykyisellään paljon paremmin kuin muutama vuosikymmen sitten ja samppanja virtaa ihan eri malliin. Todennäköisesti tällä on ollut vaikutusta myös Épernayn kehitykseen. Olisipa ollut kiva nähdä tuo pikkukaupunki 80-luvulla.

Reply
Virpi/Hätälasku matkablogi 18.2.2018 - 6:06 pm

Rauhallisen oloinen pikkukylä, jossa elämä on pyhitetty shamppanjalle! Mielenkiintoinen kohde ja varmasti vierailun arvoinen! 🙂

Reply
Annemaria 18.2.2018 - 6:52 pm

Jotenkin suorastaan huvitti, miten Épernayssa kaikki tuntui kiteytyvän samppanjaan. Mietittiin, että onkohan siellä sellaista perhettä ollenkaan, joka ei tavalla tai toisella saisi elantoaan liittyen samppanjaan. Tykkäsin kovasti tästä pikkukaupungista, mutta kuohuvalla juomalla on jotain tekemistä asian kanssa 🙂

Reply
sari / matkalla lähelle tai kauas 18.2.2018 - 10:18 pm

Tuonne haaveillaan päästä. Mutta ihan totta tuo alue vaatii ihan oman matkan ja tai voisihan siihen yhdistää konjakin alueen. Harmi että osa paikoista oli kiinni. Isot kiinnostavat mutta juuri joku pieni tuottaja ja tila kiinnostaisi myös. Hieno seurata näitä juttujasi!

Reply
Annemaria 19.2.2018 - 7:38 am

Kiitos Sari. Kyllä tuolla Champagnen alueella viihtyy ihan oman reissunsa verran. En tiedä kuinka kaukana tuo konjakin alue on, mutta sitähän voisi ensin nauttia sappanjaa ja jälkiruuaksi konjakkia 🙂

Reply
Pia / Lyhyenä hetkenä 23.2.2018 - 5:43 pm

Aaah, ihana matkakohde! Varmaan hassu fiilis kopistella kengillä kadulla, jonka alla risteilevät viinikellarit. En tajunnutkaan, että kaupunki on noinkin lähellä Pariisia, ehdottomasti menee harkintaan, kun toivottavasti syyskuussa miehen työmatkan kylkiäisenä taas rakkauden kaupunkiin matkustamme!

Reply
Annemaria 24.2.2018 - 9:29 am

Yllätyin itsekin siitä, miten helposti ja nopeasti Pariisista pääsee Épernayhin. Juna saapuu myös ihan kaupungin keskustaan, joten saman tien on samppanjan ytimessä. Avenue de Champagne on vain muutaman sadan metrin päässä.

Reply
Travelloverin Annika 24.2.2018 - 7:34 pm

Kiitos! Löysin postauksesta sielunmaisemani. Haluan. Tänne. Nyt, Heti.

Reply
Annemaria 25.2.2018 - 9:46 am

Ole hyvä, Chin chin vaan ja matkaan 🙂 Kahden neliökilometrin alueella noin kymmenen samppanjataloa sekä saman verran hyviä ravintoloita ja samppanjabaareja. Ei huono kombo ollenkaan.

Reply
Outi 24.2.2018 - 11:08 pm

Mua alkoi jotenkin huvittamaan se, että miten niin ihana ylellinen kuplajuoma voi tulla noin piskuruisen maalaiskylän näköisestä paikasta. Ihanaa omistautumista ja tuonne, jos jonnekin pitäisi todella päästä juomaan samppanjaa. Kiva tietää, että matka Pariisistakaan ei ole niin pitkä tai kallis. Täytyyhän tuo nyt joskus käydä katsastamassa!

Reply
Annemaria 25.2.2018 - 9:49 am

Épernayssa luksusjuomaksi luokiteltu viini sai ihan uuden statuksen. Kysehän on kuitenkin vain yhdenlaisesta maataloustuotteesta 🙂

Reply

Leave a Comment