Monipuolinen Ahvenanmaa on kesämatkailijan nappivalinta

by Annemaria
Meidän mielenkiintoinen ”ulkomainen saarivaltiomme” näytti tällä reissulla parhaat puolensa. Toukokuun lopun luonto oli heleän vihreää ja omenapuut, syreenit ja kirsikkapuut täydessä kukassa. Ahvenanmaa viheriöi teemapäiviensä mukaisesti.

Lehdistömatka yhteistyössä: Viking Line Suomi ja Visit Åland

Soliga hälsningar från Åland. Oma kouluruotsini on pahasti ruosteessa, mutta hyvin Ahvenanmaalla pärjäsi niin englannilla kuin joissain paikoissa myös suomella. Tällä reissulla kiersin toimittaja- ja bloggaajaryhmän kanssa Ahvenanmaan mantereen maaseutua.

Lyhyiden välimatkojen Ahvenanmaa on kävijälle kerrassaan matkaystävällinen. Lyhyessä ajassa ennättää näkemään paljon, sillä pisinkin tieosuus pohjoisesta eteläkärkeen on vain noin 50 kilometriä. Eipä tarvitse kuluttaa kallista loma-aikaansa autossa istumiseen ja polkupyöräilijälle tasainen maasto on enemmän kuin ihanteellinen. Kesäinen maalaismaisema on idyllistä kuin kauneimmassa postikortissa.

Ahvenanmaan maalaisidylliä.

Käyntihetkellämme toukokuun viimeisenä viikonloppuna Ahvenanmaalla vietettiin mielenkiintoista Ahvenanmaa viheriöi (Åland grönskar) tapahtumaa, jonka aikana useat maatilat olivat avanneet ovensa ja järjestäneet erilaista ohjelmaa.

Ahvenanmaa viheriöi -tapahtuma juhlistaa kevään ensisatoa omenapuiden kukinnan ja parsan ensisadon aikaan. Tapahtumapäivien aikana maistellaan varhaisherkkuja sekä tutustutaan Ahvenanmaan maaseutuun, sen pientiloihin ja -tuottajiin. Samalla pääsee tekemään tuttavuutta maatilojen eläimien kanssa sekä ostamaan käsitöitä, tilojen omia tuotteita ja kasvien taimia. Olipa joillakin tiloilla pantu pystyyn myös kirppareita.

Matkalla tuli vastaan kauniita huolella remontoituja vanhoja rakennuksia, ravintoloita ja kahviloita, lähituoteherkkuja ja maatilan eläimiä. Kyllä näinkin iso tyttö oli ihastuksissaan pariviikkoisista lampaista, pikkuvuohista ja onnellisista possuista.

Vierailimme Utgårdin tyrnitilalla, jossa herkuttelimme perinteisellä Ahvenanmaan pannukakulla. Västerron kalastajatilalla maistelimme itse pyydettyjä ja valmistettuja kalaherkkuja. Open Water Brewery -pienpanimolla testasimme paikan omaa IPA-olutta ja rutikuivaa Ahvenanmaan omenista tehtyä siideriä. Kuivien juomien ystävänä kerrankin oli siideri omaan makuuni. Mickels Gårdin luomutilalla tutustuimme historiaa huokuvaan Vita Huset -talomuseoon. Museotalon seikkailukierros oli suunnattu erityisesti lapsille.

Osa paikoista on yleisölle avoinna ainoastaan erikoispäivinä, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen.

Ahvenanmaan pannukakku on ihan must.Västerron kalastajatilalla maisteltiin merenherkkuja. Paikan isäntä kalastaja-Anders oli lähtenyt lohien perään.Ahvenanmaan artesaanioluita ja -siidereitä.Mies ja hänen laatujuomansa. Kuivaakin kuivempi siideri oli makuuni.Jos törmäät Ahvenanmaalla Våffel Rakanin vaunuun, älä ohita maistamatta. Röstivohvelit siian mädillä veivät kielen.Mickels Gårdin Vita Huset vie entisaikojen elämään.Mickels Gårdilla oli unelmakauppa kaikille pehmolelujen ystäville.

Poimin tähän lisäksi muutaman oman suosikkini (aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen):

Mormors Gröna Hus & Humlan Café

Vanhan 1800-luvun perinnetilan yhteydessä toimiva maaseuturavintola. Mormors Gröna Hus on samaan aikaan soma ja tyylikäs niin, että olisi heti tehnyt mieli istahtaa johonkin kauniisti katetuista pöydistä. Ympäri vuoden avoinna olevaan ravintolaan kannattaa varata pöytä hyvissä ajoin.

Viehättävässä pihapiirissä on kesäaikaan puutarhakahvila.

Eckerön posti- ja tullitalo

Hieman hämmentävän suureellinen rakennus keskellä maaseutumaisemaa. 1828 valmistunut Carl Ludvig Engelin suunnittelema entinen Posti- ja tullitalo tehtiin tarkoituksella mahtavan oloiseksi, jotta pytinki näkyisi kauas merelle ja tekisi vaikutuksen lännestä saapuville.

Rakennuksessa hoidettiin aikoinaan posti- ja tullimuodollisuuksia Pietarin ja Tukholman välisellä postireitillä. Talossa sijaitsi tuolloin myös posti- ja tullihenkilöstön asuntoja.

Nykyisin posti- ja tullitalo on kulttuurikeskus, jossa on vaihtuvia näyttelyitä ja jossa toimii taiteilijaresidenssi.

Yllättävä komeus maaseudun rauhassa.Huone perinnekasveille.Käyntihetkellä talossa oli tekstiilinäyttely. Mukana näyttelyssä on mm. Maarianhaminassa syntyneen Stefan Lindforsin designia.

Kafe Kalesch

Posti- ja tullitalon sisäpihalla sijaitseva tallirakennukseen tehty viehättävä kahvila. Kahvila on samassa omistuksessa kuin Amelias Limonadfabrik ja Mercedes Chokolaterie, joten näitä laadukkaita herkkuja voi ostaa myös täältä. Hieman kirpsakka karpalolimonadi oli omaan makuuni puhumattakaan laadukkaista suklaapraliineista.

Kahvilan herkullisista leivonnaisista vastaa Johannas Hembakta kotileipomo.

Åss Paviljongen

Pakko nostaa esille illallispaikkamme Maarianhaminassa, sillä sen verran hyvää ruokaa oli lautasella. Ahvenanmaa on yllättänyt jo aiemmilla reissuilla tasokkailla ravintoloillaan ja lunasti se odotukset tälläkin kertaa.

Söimme Maarianhaminan vierasvenesataman kupeessa sijaitsevassa Åss Paviljongenissa. Merihenkinen pursiseuran ravintola sijaitsee viehättävässä puurakennuksessa aivan meren rannalla lähellä museolaiva Pommernia. Ravintolalla on myös kiva terassi. Alkuruuan kaunis parsa-annos oli herkullista kuin mikä, eikä jäänyt jälkeen pääannoksen kuha varhaiskaalipedilläkään.

Tätä lähemmäs merta terassilla tuskin enää pääsee.Åss Paviljongenissa oli kivasti merellinen tunnelma.

Ahvenanmaassa on sellaista sisäänrakennettua viehättävyyttä, jota on vaikea kuvailla. Välillä tuntuu, että on sukeltanut romanttisen saaristolaissarjan lavasteihin paitsi, että kaikki onkin todellista.

Takana pieni matka, joka tuntui paljon suuremmalta. En voi mitään sille, että Ahvenanmaalla käynti tuntuu yhä edelleen pieneltä ulkomaanmatkalta maassa, joka on idyllinen, sopivasti maalainen, merellinen, vehreä ja ystävällinen. Ahvenanmaa on vaan niin symppis, että sinne tekee mieli purjehtia aina uudelleen.

Ruokamatkailusta kiinnostuneen kannattaa pitää mielessä Ahvenanmaan kuuluisat sadonkorjuujuhlat 17 .- 19.9.2021.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

18 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 10.6.2021 - 11:36 pm

Herkulliselta näyttää ruokakuvat, erityisesti nuo Västerron kalajutut! Tai no, ehkä moni muukin! 😛 Ja todella upeat säät ovat osuneet kohdalle, eihän taivaalla näy pilven pilveä!

Reply
Annemaria 12.6.2021 - 8:08 am

Kerrankin upea sää helli. Kahdella edellisellä Ahvenanmaan reissulla on satanut, vaikka ihana tuo saari on ollut huonommallakin kelillä. Nyt pääsi kokemaan kukkivan ja aurinkoisen Ahvenanmaan.

Reply
Merja 14.6.2021 - 7:51 pm

Nyt kun Ahvenanmaa kuume on tarttunut, niin olisinkin kysynyt muutamaa juttua. Tarjolla on hotellimatkaa tai päivävisiittiä. Onkohan viisasta ottaa auto mukaan, jotta pääsee liikkumaan? Pyöräilyn varaan kun ei uskalla reissua laskea. Tietysti, jos on vain päiväseltään, ei autoa ehkä tarvitse, koska kaupunki ei niin laaja ole? Näkisi kyllä enemmän kivoja paikkoja jos poistuisi Maarianhaminasta.

Reply
Annemaria 14.6.2021 - 9:13 pm

Vaikka Maarianhamina on pieni kaupunki, kyllä päivän reissulle siinäkin riittää antia. Etenkin näin kesäkeleissä on ihanaa vain nautiskella kaikessa rauhassa merellisestä tunnelmasta, hyvistä ruokapaikoista ja nähtävyyksistäkin. Jos on mahdollisuus olla pidempään, ottaisin auton mukaan. Tuo maaseutu on kaunista ajella ja meri on läsnä joka puolella. Luin juuri Tiia Koivusalon -blogista parista ihastuttavasta majapaikasta Ahvenanmaan maaseudulla. Käypä kurkkaamassa tästä linkistä: https://tiiakoivusalo.fi/2021/06/ahvenanmaalla-kuin-ulkomailla.html Ihanaa maaseuturomantiikkaa!

Reply
Pirkko / Meriharakka 17.6.2021 - 9:26 am

Viime kesänä kävimme Ahvenanmaalla, nyt keväällä kävimme Ahvenanmaalla ja juhannuksena olemme menossa Ahvenanmaalle – eli tosiaan Ahvenanmaa on upea kohde näin korona-aikaan ihan kelvollisena ulkomaiden korvaajana!
Ja kohteita löytyy tosiaan useammalle reissulle. Viime kesänä haimme tarkoituksella ”vakiokohteiden” lisäksi harvinaisempia kohteita (https://meriharakka.net/2020/07/14/paiva-ahvenanmaalla/) joksi vielä silloin laskin tuon kivan limonaditehtaankin!

Reply
Annemaria 20.6.2021 - 6:55 pm

No on sulla tullut sitten Ahvenanmaata koettua usealta kantilta. Mutta kyllähän sillä on, mistä ammentaa. Itseäni juuri Ahvenanmaan monipuolisuus viehättää. Mukavaa juhannusta!

Reply
Tiina Johanna / Kookospalmun Alla 18.6.2021 - 1:38 am

Ihanan kesäisiä tunnelmia kuvissa! 🙂 Ahvenanmaa on kyllä varmasti mukava kohde pienelle tai isommallekin visiitille. En ole koskaan käynyt, mutta ehdottomasti joskus täytyy vielä mennä. Kaikki nuo maisemat ja eläimet, tuo suloinen pehmolelupuoti, nuo ruoat.. ai että! 🙂

Reply
Annemaria 20.6.2021 - 6:57 pm

Jos kesämatkasuunnitelmiin vielä jotain mahtuu, Ahvenanmaata kannattaa harkita. Koko paikassa on jotain sellaista kesäidylliä, mitä hyvältä kesäkohteelta odottaa.

Reply
Merja / Merjan matkassa 18.6.2021 - 4:21 pm

Ahvenanmaa on vilahdellut puheissa, kun olemme miettineet kesälomareissua. Olen käynyt siellä vain kerran ja sekin oli työmatka. Toki sillä reissulla jäi onneksi aikaa myös saareen tutustumiseen. Tässä tuli hyviä ideoita, jos sinne päin tie kesällä vie 🙂

Reply
Annemaria 20.6.2021 - 6:59 pm

Suosittelen. Kivan merellistä, kivan vehreää, kivan somaa ja helppoa liikkua lyhyiden välimatkojen takia.

Reply
suvinmatkassa 18.6.2021 - 4:47 pm

Ahvenanmaa todella on nappivalinta kesälle! Ihania kuvia sinulla sieltä ja rupesi heti tekemään mieli matkustaa Ahvenanmaalle, ja syömään pannukakkua 🙂

Reply
Annemaria 20.6.2021 - 7:00 pm

Kiitos. Ahvenanmaa on aina hyvä vaihtoehto 🙂

Reply
Stacy Siivonen 18.6.2021 - 5:14 pm

Yleensä en lämpene safkaelämyksille, mutta Ålandspannkaka on kyllä syntisen hyvää! Minun kokemuksistani puuttuu kunnollinen fillarointi Ahvenanmantereella. Kuitenkin Ahvenanmaa on Lapin ohella suosikkimaakuntani ja Lapista voipi ruksata suuren osan pois, kun taas Ahvenanmaasta, no, ei voi.

Reply
Annemaria 20.6.2021 - 7:02 pm

Samaa mieltä Ahvenanmaan pannukakusta. Maistuu minusta jotenkin ihanasti joululle 🙂 Samaa mieltä myös noista suosikkimaakunnista. Ehkä kuvastaa myös luonnettani, tykkään yleensä äärilaidoista 🙂

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 19.6.2021 - 7:23 pm

Olen pikaisesti käynyt Eckerössä ja todennut, että sinne on palattava. Juuri nuo suklaapaikat, kahvilat ja ravintolat kiinnostavat. Ihanan vihreää ollut keväällä. Kevät on kyllä parasta aikaa.

Reply
Annemaria 20.6.2021 - 7:03 pm

Ahvenanmaalle kannattaa tehdä ruokamatka. Syödä hyvin ravintoloissa ja maistella paikallisten pientuottajien herkkuja.

Reply
Heidi - Maailman äärellä 20.6.2021 - 11:30 am

Oi että, ihana Ahvenanmaa! olen käynyt viimeksi lapsena ja nyt jo monena vuonna miettinyt, että pitäisi vihdoin lähteä uudestaan! Tosi ihania on tollaiset maaseuturavintolat. Sellaisessa ainakin pitäisi päästä käymään omalla vierailulla. Ahvenanmaa voisi olla kiva pyöräilykohde. Jokohan se mahtuisi ensi kesän ohjelmaani…

Reply
Annemaria 20.6.2021 - 7:07 pm

Ahvenanmaa on hyvä valinta. Vireä maaseutu kivoine pikku paikkoineen on yllättänyt itseni. Ja ehdottomasti parasta pyöräilijälle 🙂

Reply

Leave a Comment