Kokemuksia asunnon vuokraamisesta Fuengirolasta

by Annemaria

Sanottakoon ihan alkuun, että tässä ei puhu kokemuksen karhea rintaääni vaan päinvastoin. Taustalla on tuleva talvipakolainen, tavisturisti, joka lähti Costa del Solille talviasuntoa vuokraamaan ja kuinkas siinä sitten kävikään?

Kirjoittelin aiemmin, että elämässä pitää vaan heittäytyä uudenlaisiin juttuihin ja tehdä haaveista totta, tai ainakin lähteä tarpomaan unelmiensa suuntaan. Kun kunto on vielä hyvä, eivätkä fyysiset rajoitteet ole kaventamassa toimintaa, on oiva aika tarttua niihin juttuihin, joita päiväunissaan on joskus mietiskellyt. Syntyi yhteinen päätös miehen kanssa, että ensi talven lumia tamppaillaan Suomen kamaralla niin vähän kuin suinkin.

Ensi talvi kuljetaan näissä maisemissa.

Alueen rajausta

Haaveesta toimeen ja niin minut valtuutettiin talvipesän etsintään jostain päin Espanjan aurinkorannikkoa. Ensi alkuun mietittiin budjettia; mihin meillä maksimissaan olisi varaa. Alueen vuokrat ovat nousussa ja tosiasia on, että jo yhden makkarin asunnosta tulee varautua maksamaan yli 700 euroa kuukaudelta. Tähän päälle tulevat yleensä vielä käyttökulut eli sähkö, vesi ja netti.

Sitten mietittiin potentiaalista aluetta, jonka rajasimme kutakuinkin Fuengirolan ja sen lähiympäristön tienoille. Painavin syy tähän olivat oikean kaupungin hyvät juna- ja bussiyhteydet eri puolille Andalusiaa. Tarkoituksemme on kierrellä ympäri Etelä-Espanjaa ja hyvä julkinen liikenne sekä Malagan läheisyys ovat tässä silkkaa plussaa. Joudun myös käymään Suomessa välillä töissä, joten lentokentän helppo saavutettavuus auttaa asiaa.

Normaaliin elämään tarvitaan muuta kuin aurinkorasva- ja matkamuistomyymälöitä, joten tässäkin suhteessa Fuengirola oikean kaupungin palveluineen tuntui hyvältä.

Jotain tällaista meillä oli mielessä 🙂No, ei nyt kuitenkaan. Nämä miljööt ovat lähempänä todellisuutta.

Vuokravälittäjien viidakko

Mistään mitään tietämättömänä oli aluksi vaikea hahmottaa, mitä kautta kannattaisi lähteä etsimään sopivaa vuokra-asuntoa. Erimaalaisia kiinteistönvälittäjiä on Fuengirolan alueella pilvin pimein ja siihen päälle tulevat vielä eri portaaleista löytyvät yksityiset tarjoajat. Viidakkoa selvitettäväksi tuntui olevan riittämiin.

Etsin alan yrityksiä googlettamalla, Facebookista ja ystävien vinkkien perusteella. Näin pystyin mielestäni kartoittamaan merkittävimmät alueen suomalaistoimijat. Hylkäsin kaikki yritykset, joiden nettisivut eivät olleet kunnossa esim. kuvien heikon laadun, asuntojen heikon tason tai vanhentuneen aineiston/sivujen päivityksen perusteella.

Katsoin helpoimmaksi rajata yhteydenoton pelkästään suomen kielellä toimiviin yrityksiin, sillä jotenkin vaan tuntui selkeämmältä etsiä tätä kautta. Poikkesin paikan päällä yhdessä espanjalaisessakin vuokrafirmassa ja huomasin selvän eron asuntojen laatutasossa. Suomalainen ehkä tietää paremmin, mitä toinen suomalainen talviasunnolta vaatii. Espanjalainen ja suomalainen käsitys laadusta näytti olevan aika kaukana toisistaan, jos sitten sisustuksellisetkaan asiat eivät ihan natsanneet.

Aloitin asunnon etsimisen ottamalla sähköpostilla etukäteen yhteyttä Fuengirolassa suomen kielellä toimiviin kiinteistönvälitysfirmoihin, jotka vuokraavat loma-asuntoja kuukausivuokrilla. Haussa oli hyväkuntoinen yhden tai kahden makuuhuoneen asunto noin puoleksi vuodeksi loppusyksystä alkaen.

Suurin osa yrityksistä, joihin otin yhteyttä, olivat yhteydessä takaisin, mutta joukossa oli pari sellaista, jotka eivät vaivautuneet edes vastaamaan millään tavoin. Tästä voi lukea omaa kieltään palvelun tasosta, joten hyllytin nämä yritykset. Rajasin mielenkiintoni loppujen lopuksi viiteen toimijaan.

Kunnon keittiö on toivelistallamme korkealla.Kuin myös tilava parveke näköaloin. Ja viihtyisä sisustus on tärkeää sekin. En sittenkään viihtyisi 70-lukuisten mummokalusteiden kanssa.

Riskialtista hommaako?

Olimme alkuun latoneet tiskiin ilmeisesti turhan rajaavat speksit, sillä vastaukseksi sain pääosin eioota. Merinäköala, juna-aseman läheisyys, tilava ja aurinkoinen eteläparveke, astianpesukone, skandinaavinen sisustus, hyvätasoinen keittiö ja kylppäri, lähellä palveluita… No, ainahan sitä voi toivoa, mutta ilmeisesti nyt kaikkea ei voi saada ainakaan siinä vuokratasossa, mihin pystymme.

Olin tehnyt kotitehtäväni kunnolla ja tutustunut varmaan lähes kaikkiin ongelmiin, mitä asunnon vuokraamisessa Espanjasta saattaa tulla eteen. Ainakin löysin aimo annoksen pelottelua homeisista ja kylmistä kämpistä, puutteellisista lukoista sekä vuokravälittäjien huijauksista, kuten takuuvuokrista, joita ei koskaan palautettu tai pahimmillaan vuokrakohteista, joita ei ollut olemassakaan.

”Talvikuukaudet voivat olla kylmiä ja kosteita. Tarkista, että asunnossa on lämmitys esim. tarvittava määrä ilmalämpöpumppuja. Vältä tästä syystä itä- ja pohjoisparveketta. Varmista, että asunnossa on kunnon turvalukot ja mieluiten suljettu piha-alue. Käytä luotettavaa vuokravälitysfirmaa ja vältä asunnon vuokraamista yksityiseltä. Vältä pohjakerrosta, joka on aina turvattomin, kylmin ja alttein tuhohyönteisille. Varmista, että sähköstä ja vedestä laskutetaan kulutuksen mukaan.”

Vähän alkoi tuntua, että toivotut kriteerit rajasivat asunnonhakua yhä vaan kapeammalle sektorille. Ja tähän kun vielä lisättiin toivomamme kaupunginosat, alkoi jo tuntua, että tämä oli mission impossible.

Vaikka en mikään auringonpalvoja olekaan, meren läheisyys olisi kiva. Enkä panisi pahaksi myöskään taloyhtiön uima-allasta. Ravintolapalvelut lähettyvillä ovat myös iso plussa.

Kokemuksia välittäjistä

Siispä mitään konkreettista ei ollut plakkarissa, kun matkasin Fuengirolaan. Muutaman päivän aikana kiersin siellä ne suomalaiset kiinteistönvälittäjät, jotka olivat vastanneet yhteydenottopyyntöihini ja joiden toimistot löysin keskusta-alueelta. Lisäksi kävin katsomassa yhtä yksityisen tarjoamaa asuntoa.

Pulaa hyvistä vuokrakohteista näytti olevan ja siksi en saanut hommaa eteenpäin muuten kuin jättämällä yhteystietoni ja vuokratoiveeni välittäjille. Mielenkiintoista nähdä ottaako näistä kukaan yhteyttä vai hautautuvatko tietoni kymmenien muiden kaltaisteni listalle.

Täytyy sanoa, että parasta palvelua sain Los Pacosin alueella toimivalta Spainlomien Petri Heinäseltä. Petri kertoi, että hänelle on tärkeää, että välittäjä tuntee henkilökohtaisesti välitettävän kohteen ja siksi he käyvät itse aina paikan päällä katsomassa ja kuvaamassa asunnon. Kuvat pyritään ottamaan totuuden mukaisiksi ja sellaisiksi, jotka antavat asunnosta mahdollisimman paljon informaatiota. Toiminta muutenkin tuntui hyvin ammattimaiselta.

Kävin Petrin kanssa myös katsomassa muutamaa sillä hetkellä vapaana olevaa asuntoa, jotka olivat ikävä kyllä talvikuukausiksi varattuja. Nuo asunnot kuitenkin kertoivat omaa kieltään siitä, että yrityksen vuokrakohteet olivat laadukkaita.

Lopulta sopiva asunto löytyi Zodiacohouses-nimiseltä yritykseltä, jonka kanssa kaikki asiat sujuivat moitteettomasti.

Näihin yrityksiin olen ollut yhteyksissä ja näistä on minuun päin otettu yhteyttä:

www.zodiacohouses.com

www.spainlomat.com

www.kesakatu.es

www.rantakyla.com

http://asunnot.jaaespanjaan.com/ (yhteydessä vain netin välityksellä)

www.asuntodelsol.fi (yhteydessä vain netin välityksellä)

Facebookin rooli Aurinkorannikon asuntojen vuokrauksessa on koko ajan kasvanut. Vuokra-asuntoa etsivän kannattaakin olla Facebookissa aktiivinen ja ottaa seurantaan ainakin seuraavat ryhmät:

Costa del Sol asunnot

Costa del Solin asunnot

Aurinkorannikon asunnot

Costan vuokra-asunnot

Ainakin sen vinkin voisin antaa aurinkorannikon vuokra-asunnosta haaveilevalle, että ole ajoissa liikkeellä, etenkin jos mielit asuntoa pidemmälle ajanjaksolle. Kuulin, että nyt vuokrattiin jo vuoden 2019 syksyä. Me olemme ikävä kyllä pahasti myöhässä. Kun löydät itsellesi sopivan kohteen, älä jahkaile, vaan iske kiinni mahdollisimman nopeasti. Hyvät kohteet tuppaavat menevään saman tien.

Onko sinulla ollut minkälaisia kokemuksia asunnon vuokraamisesta Costa del Solin alueelta?

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

3 comments

Ari 23.9.2021 - 5:48 pm

Noin 4 viikkoa. Ei ole vaatimuksia. Suihku ja tv riittää. Savuton.

Reply
Leenamari 9.7.2022 - 7:13 am

Pari kolme viikkoa oltaisiin. Spainlomilta ei löytynyt olisi pitänyt ottaa koko talveksi.

Reply
Annemaria 9.7.2022 - 8:51 am

Kannattaa liittyä esimerkiksi Fuengirolan suomalaiset Facebook-ryhmään. Siellä ilmoitetaan usein vuokrattavia asuntoja. Toivottavasti löydätte sopivan asunnon teille.

Reply

Leave a Comment