Kolme tapaa tehdä jouluna hyvää

by Annemaria

Enää vajaa kuukausi ja sitten joulu ihanainen saapuu jälleen. Ihanainen se ei kuitenkaan ole kaikille. Joulu, jos mikä nostaa tunteita pintaan ja kärjistää entisestään eriarvoisuutta, osattomuutta, köyhyyttä ja yksinäisyyttä.

Kaikkien joulupöydässä ei ole kystä kyllä, joulupukkia on turha odottaa, eikä lapsilla ole aamusta iltaan hauskaa, kuten joululaulussamme lauletaan. Hyvä ja lämmin mieli voi olla kateissa ja jouluntähtönen sammuksissa joko taloudellisista tai terveydellisistä syistä. Tai elämässä on muuten vaan sattunut ikäviä asioita, jotka ovat vieneet pohjan pois elämänhallinnalta ja jaksamiselta.

Onneksi meillä on monia luotettavia toimijoita tekemässä hienoa työtä, jotta mahdollisimman monessa kodissa olisi edes vähän parempi joulu. Voimme jokainen olla tukemassa näiden hyvää tekevien järjestöjen ja yhdistysten toimintaa.

Ainakin minua joulu herkistää ja lisää halua auttaa ja antaa omastaan. Miehen kanssa olemme luopuneet lahjojen ostamisesta toisillemme. Minusta parempi vaihtoehto on lahjoittaa lahjarahat hyväntekeväisyyteen, kuin miettiä pää kuumeisesti, että mitä ihmettä ostaisin jo liiaksi käyneen tavaramäärän jatkoksi. Jossain joku muu tarvitsee kipeämmin sitä lahjaa ja tulee varmasti paljon enemmän iloiseksi.

Nostin tähän kolme tahoa, joiden kautta on helppo auttaa lapsiperheitä, vähävaraisia tai yksinäisiä vanhuksia. Kaikille näille auttajatahoille on yhtenäistä se, että apu on konkreettista, se viedään henkilökohtaisesti perille ja sen kohteena ovat yksityiset ihmiset. Arvostan myös sitä, että kyse on hyväntekeväisyydestä ilman raskasta keruuorganisaatiota, jonka palkkakustannuksiin uppoaa turhan iso osa keruuvaroista.

Haastan meidät kaikki yhdessä mukaan luomaan edes vähän parempaa joulua niille, joille se ei sitä välttämättä muuten olisi. Tämä poikkeuksellinen vuosi on varmasti lisännyt entisestään avun tarvetta. On korona tai ei, joulu kuuluu kaikille. Voisiko se kaikkein paras joululahja itselle ollakin tänä jouluna antamisen ilo?

Pelastusarmeijan Joulupatakeräys

Pelastusarmeija on ollut oma suosikkini joulukeräyksissä jo vuosien ajat. Liikkeen motto ”soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa” toteutuu tosiaan käytännössä. Kristillisen yhteisön toiminnan pääpaino on pitkälti hyväntekeväisyystyössä vähävaraisten ja syrjäytyneiden parissa.

Pelastusarmeijan perinteiseen joulupatakeräykseen voi lahjoittaa netissä, tekstiviestillä, tilisiirrolla, mobilepayna tai pivolla. Ohjeet löytyvät osoitteesta: https://www.joulupata.fi/. Netissä on mahdollista perustaa myös oma nettipata ja haastaa sinne kavereitaan keräämään pottia. Tietoa löytyy täältä: https://oma.pelastusarmeija.fi/joulupata-2020 

Myös katujen varsille ilmestyvät perinteiset joulupadat 14.12.2020. Katukeräys jatkuu aina 23.12.2020 asti. Avun jakaminen on konkreettista. Saadut lahjoitusvarat jaetaan kotimaassa ruokana, vaatteina ja lahjakortteina vähäosaisille lapsiperheille, vähävaraisille ja syrjäytymisvaarassa oleville.

Nuorkauppakamarin Joulupuu-keräys

Eri puolilla Suomea toimivat Nuorkauppakamarit keräävät joululahjoja eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille, jotka muuten saattaisivat jäädä ilman joululahjaa. Tällaisia lapsia ja nuoria ovat esimerkiksi lastensuojelun piirissä olevat.

Joulupuu-niminen hyväntekeväisyyskeräys toteutetaan yhdessä paikallisten seurakuntien tai sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa. Nuorkauppakamari organisoi keräyksen ja alan ammattilaiset valitsevat saajat ja hoitavat lahjat perille.

Ideana on, että keräykseen osallistutaan ostamalla lahja, paketoimalla se ja viemällä paketti Joulupuun keräyspisteelle. Lahjojen tulee olla uusia tai itse tehtyjä. Lahjaan kiinnitetään pakettikortti, joka kertoo lahjansaajan sukupuolen ja iän. Mikäli kyse on lahjakortista, merkitään korttiin myös liike johon lahjakortti käy sekä summa.

Tietoa eri kaupunkien keräyspaikoista ja keräysajoista löydät täältä: https://joulupuu.org/ 

Iloa yksinäisille vanhuksille

Itselleni tuntemattomin joulukeräys on Kotona Asuen Seniorihoivan toteuttama Ole joulupukkina seniorille -hyväntekeväisyyskampanja. Kyse on joulukukkalahjoituksista, jotka toimitetaan perille tuottamaan iloa pääkaupunkiseudun, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Kotkan ja Oulun yksinäisille vanhuksille.

Olen itse kuunnellut kauhulla kuinka valtiovallan taholta kehoitetaan välttämään kaikenlaisia kontakteja joulun aikaan jopa perhepiirissä. Onko meillä nyt hyvä syy unohtaa vanhukset kotikoloihinsa? Jos minulta kysytään, koronaakin pahempi uhka voi olla yksinäisyyden ja unohduksen kokemus, etenkin näin jouluna.

Pienikin asia ja huomioiminen voi joskus olla merkityksellinen. Tämän joulukampanjan avulla ilahdutettiin viime vuonna yli 8000 ikäihmistä.

Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa. Käy katsomassa keräyksen nettisivuilta https://www.kotonaasuen.fi/hoivapalvelut/ole-joulupukkina-seniorille keräykseen osallistuvat kukkakaupat. Jos tällainen löytyy läheltäsi, voit ostaa kaupasta haluamasi kukan, joka toimitetaan vastaanottajille joulunalusviikolla.

Kukkia myyvät mm. keräykseen osallistuvien paikkakuntien Stockmann-tavaratalot, Tampereen Sokos ja Prisma sekä lukuisat yksittäiset kukkakaupat. Lahjoittaja voi kirjoittaa kukan mukaan oman joulutervehdyksensä, vaikka kukan saajat ja lahjoittajat pysyvätkin tuntemattomina.

Keräykseen voi osallistua myös netissä. Suorat linkit kukkakauppojen verkkosivuille löytyvät edellä olevasta linkistä. Keräysaika jatkuu 17.12.2020 saakka.

Kampanjaan osallistuvien kaupunkien kotihoidot ja vanhuspalvelut valitsevat kukkalähetysten saajiksi alueidensa yksinäisiä vanhuksia. Kiva tapa tämäkin tuottaa hyvää joulumieltä.

Kuvat: pixabay.com

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

2 comments

Merja 21.11.2020 - 5:35 pm

Lahjoja emme ole aikuisille ostaneet enään vuosiin. Pelastusarmeija on kuulunut jo lapsesta asti joulupatoineen asiaan. Täällä Tampereella on sukkakeräys, jossa vanhuksille kudotaan villasukat lahjaksi. Tavoite on 1000 sukat, osallistun itse kutomalla muutaman parin syksyn aikana, nyt on yhdeksäs sukkapari menossa. Kukkia vien lähipiirin yksinäisille vanhuksille ja joulukortit ostan jonkun esim. Syöpäsäätiön hyväksi. Vaikka apuni on hyvin pientä, tunnen kuitenkin tekeväni jotain, varsinkin sukkien kutominen antaa iloa minulle ja toivottavasti myös saajille.

Reply
Annemaria 22.11.2020 - 9:35 am

Tosiaan niin monilla ihan pienilläkin asioilla voi tehdä hyvää ja saada samalla hyvää mieltä myös itselle. Kiva, kun järjestetään myös tuollaisia alueellisia omia hyväntekeväisyyskampanjoita. Mulla tosin jäisi sukat kutomatta siitä syystä, etten osaa 🙂

Reply

Leave a Comment