Kuressaari – soma kaupunkikohde viikonloppulomalle

by Annemaria

Tallinna nähty? Kokeile seuraavaksi suloista Kuressaarta.

Viro on monelle sama kuin Tallinna, vaikka pienessä maassa välimatkat eivät ole pitkät ja jopa viikonlopuksi ehtii hyvin kauemmaksikin. Viron suurimmalla saarella, Saarenmaalla, sijaitseva Kuressaari on viehättävä matkakohde erityisesti kesäaikaan.

Tämä 15 000 asukkaan maakunnan pääkaupunki (entiseltä nimeltään Arensburg) vie matkailijan hyvällä tavalla muutaman kymmenen vuotta ajassa taaksepäin. Viehkot puutalojen reunustamat kortteerit toivat itselleni mieleen takaumia lapsuuden miljööstä. Pelargonit kukkivat ikkunoilla ja raukea kissa vetää sikeitä mukulakivetyksellä. Tunnelma on seesteinen, vähän kuin siinä kuuluisassa Georg Otsin Saarenmaan valssissa. Odotin, että jollain pihalla joku olisi pyörittänyt sitä pellavapäätä. Hauskat kadunnimikyltit, Humala ja Kohtu, opastavat kulkijaa.

Toinen puoli kaupungista on vanhoja kivitaloja, joista osa on taidolla remontoituja. Toinen puoli ikävä kyllä parhaat päivänsä nähneitä rakennuksia, joiden rosoisista pinnoista voi vielä aistia menneisyyden vaurautta.

Monissa kaupungin parhaiten restauroiduissa rakennuksissa sijaitsee kirjaimellisesti kivijalkamyymälöitä, pääosin käsitöitä, matkamuistoja ja antiikkia. Tai houkuttelevia ravintoloita ja kahviloita. Kuressaari on suloinen, ruususen uninen, rauhallisuutta ja leppoisaa elämänmenoa uhkuva pikkukaupunki. Täällä tuntui aika pysähtyneen.

Kuressaari2Kuressari4Kuressaari3Kuressaari9FillariKuressaari12Kuressaaressa vanha ja uusi kohtaavat.Kuressaari10Kuressaari5Kuressaari11Kaupungin matkailutoimistolla on vaikuttava sisäänkäynti.Kuressaari matkailuinfo

Ei Kuressaaressa mitään ihmeempää nähtävää ole. Tai no, kaupunkia ”hallitsee” vallihautojen ympäröimä, lähes 1000-vuotinen Piispanlinna. Täytyy myöntää, että itse en ihan hirveästi näistä linnoituksista innostu, mutta joka tapauksessa tämä Riianlahden rannalla sijaitseva linna-alue puistoineen on mukavaa miljöötä päämäärättömään ja kiireettömään kuljeskeluun. Pitkä hiekkaranta kutsuu auringonpalvontaan.

Minusta Kuressaaren ehdottomasti parasta antia on kaupungin miellyttävä tunnelma, hyvät ravintolat ja edullinen hintataso. Kaupunki on juuri sopivan kompakti esimerkiksi viikonloppulomasen viettoon. Nyt helatorstain viikonloppuna sää todella suosi. Nautimme auringon hemmottelusta mm. puistoalueen Kuursaal-talon Ku-Kuu-ravintolan terassilla. Vaikka isompaa ateriaa emme täällä syöneet, kalapainotteisen ravintolan huikopala jo lupaili hyvää.

Kuressaari7Kuressaari linnaKuressaari linna2Linnan porttiKuressaari linnapuistoKuressaari6Kuressaaressa on koruton, mutta kaunis kirkko, jossa kannattaa pistäytyä.Kuressaari kirkko

Kuressaari tunnetaan kylpyläkaupunkina ja pieniä kylpylähotelleja kaupungissa onkin useita. Itse yövyimme jo toistamiseen Arensburg Boutique hotellissa. Hotellilla on kaksi puolta: vanha osa, josta osa on 300-vuotisessa rakennuksessa ja uudehko laajennusosa. Jos mahdollista, yövy uudella puolella. Hotelli oli aivan täysi ja jouduimme majoittumaan katutasoon vanhalle puolelle, jossa ei ollut ilmastointia ja muutenkin huoneessa oli vähän kuluneisuutta.

Arensburg hotellin yöpymishintaan sisältyy pienen kylpyläosaston käyttö sekä aivan hyvä buffet-aamiainen. Voin suositella myös hotellin ravintolaa. Tasokas miljöö, ruoka, jossa on yritystä ja ystävällinen palvelu, kaikkinensa erinomainen hinta-laatusuhde. Ylipäätään Kuressaaren ravintoloiden hintataso on matkailijalle todella edullinen. Ravintoloissa pääruuat ovat 5 euron molemmin puolin, pääruuat kympin kahta puolta. Pienelläkin budjetilla täällä syö hyvin.

Arensburg Hotel & Span vanhaa osaa.Arensburg hotelHotelli Arensburgin ravintola vaikuttaa kalliilta, mutta helliikin matkailijan kukkaroa.Arensburg ravintolaKuursaal-talon Ku-Kuu -ravintola.KukuRavintola Vinoteek Prelude.Vinoteek

Kuressaaressa järjestetään kesäaikaan paljon erilaisia tapahtumia, erityisesti musiikkipainotteisia. Kannattaa kysellä kaupungin matkailutoimistosta, mitä milloinkin paikkakunnalla tapahtuu. Kiitos matkailutoimistolle vinkistä, sillä pääsimme osallistumaan Viron neljän parhaimman keittiömestarin eliittiin kuuluvan Rudolf Visnapuun luotsaamalle gourmet-aterialle.

Chef oli suunnitellut kylpylähotelli Saaremaalle neljän ruokalajin menukokonaisuuden, joka maksoi viineineen hengeltä vain 34 euroa. Missäpä muualla enää tänä päivänä nautitaan näin tasokkaasta ateriasta juomineen näin huokeaan hintaan?

Hotelli Saaremaa sijaitsee 13 kilsan päässä Kuressaaren keskustasta, joten hotelli järjesti meille myös taksikuljetukset edestakaisin neljän euron henkilöhintaan. Pääsimme illan päätteeksi kurkistamaan vielä hotellin huoneisiin, jotka olivat remontoidut, siistit ja mukavan tilavat. Vuorokausihinta huoneelta aamiaisineen näytti nettisivun tiedon mukaan olevan 49 eurosta ylöspäin, jota voi pitää hyvin kohtuullisena. Hotelli sijaitsi melko syrjässä, mutta upealla hiekkarannalla hienojen lenkkeily- ja pyöräilymaastojen tuntumassa.

Ruokaa by Chef Rudolf Visnapuu. Kampasimpukka-cheviche ja ankanrintaa.Menu2Menu

Aiemmin mainitsin Kuressaaren viehättävistä kahviloista ja ravintoloista. Tunnelmallisessa Vinoteek Preludessa ja omaleimaisessa Kohvik Retrossa niin ruoka- kuin viinilistat olivat mielenkiintoisia ja molemmat näyttivät päässeen paikkakunnan parhaimpien ravintoloiden kärkikastiin. Kahvilla kannattaa piipahtaa, ainakin leivostiskin perusteella, Kohvik Vanalinnassa. Palvelussa tässä paikassa olisi kyllä paljonkin parantamisen varaa.

Mikään ihmeellinen shoppailukaupunki Kuressaari ei ole. Liikkeitä ei ole paljon, mutta erityisesti käsityöliikkeet kannattaa katsastaa, etenkin näiden pellava- ja villatuotteet. Jos rakastat naisellisia mekkoja, pääkadun Grete niminen kauppa on sinua varten. Antiikkiliike eAntiikissa kannattaa myös käydä. Mielenkiintoinen miljöö täynnä kohtuuhintaista antiikkia, erityisesti paljon vanhaa lasitavaraa ja talonpoikaisesineistöä.

Kohvik VanalinnaKuressaari13

Antik Kuressaari2Antik KuressaariVinoteek Preludessa skumppalasillisella.Vinoteek2

Kun parin yön reissulta palasimme Tallinnan viikonloppuhulinaan, huomasi tosiaankin, kuinka erilainen paikka Kuressaari on. Matkaa Tallinnasta tulee yhteen suuntaan 226 kilometriä.

Tallinnasta lähdetään ajamaan kohden Virtsua, josta on vajaan puolen tunnin lauttayhteys Saarenmaan Kuivastuun. Sieltä on matkaa Kuressaareen vielä noin 75 kilometriä. Lauttamatkan hinta on 3 euroa hengeltä yhteen suuntaan, autosta peritään 8,40. Lauttoja kulkee usein, mutta etenkin sesonkina lauttapaikan voi varata netistä etukäteen, osoitteesta www.tuulelaevad.ee.

Kaupunkiin pääsee myös bussilla sekä Tallinnasta että Pärnusta. Kuressaari on parhaimmillaan muutaman päivän kesäiseen lomanviettoon, silloin kun kaipaat pientä irtiottoa ja vaihtelua.

www.visitsaaremaa.ee

www.visitestonia.com

 

Seuraa Samppanjaa muovimukista -blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

Leave a Comment