Maailman vanhin bloggaaja

by Annemaria

102-vuotias Dagny Carlsson on tiettävästi maailman vanhin bloggaaja. Tämä riemastuttava täti viis veisaa siitä, miten iäkkään vanhuksen odotetaan käyttäytyvän.  – Ajattelin vähän irrotella ennen kuin on liian myöhäistä, Dagny sanoo.

Dagny Carlsson syntyi Ruotsissa samana vuonna kun Titanic upposi. Nyt 102-vuotiaana hän bloggaa joka päivä ja etsii netistä treffiseuraa. – En ole valmis pitkäaikaiseen suhteeseen, kertoo Dagny ja nauraa päälle ilkikurista nauruaan. – Parasta olla mainitsematta ikäänsä.

Joku oli kirjoittanut blogikommentteihin, että Dagny rokkaa. – Mitähän se tarkoittaa, Dagny ihmettelee. – Minähän lopetin tanssimisen jo kauan aikaa sitten.

Dagnyn puolison kuoltua reilut 10 vuotta sitten, hän poti yksinäisyyttä ja tylsyyttä. Teräväpäinen täti hankki tietokoneen ja siitä aukesi uusi maailma. Tietokoneesta tuli Dagnylle uusi ystävä ja se toi mukanaan iloisia asioita, kuten bloggaamisen. Eikä ihan vähäpätöisestä bloggaajasta olekaan kysymys. Kävijälaskurin mukaan kävijöitä blogissa on ollut 1 236 874 ja aktiivisia seuraajia yli puoli miljoonaa. Eikä sekään riitä. Tämä elämänhaluinen vanhus (voiko Dagnya kutsua vanhukseksi?) käy senioreiden tietokonekursseilla opettamassa tietokoneen käytön taitoja ja osallistuu aktiivisesti keskusteluun vanhusten hyvinvoinnista.

Dagny kehottaa kaikkia vanhoja tätejä keräämään rohkeutensa. Hän itse oli aiemmin ujo, pelokas ja heikolla itsetunnolla varustettu, kunnes päätti olla välittämättä siitä mitä muut ajattelevat ja tehdä mitä itse tahtoo. – Nyt on paremmin, ikä on tuonut hyvitystä, naurahtaa Dagny ja kiirehtii suvereenisti haastattelusta toiseen, esiintyy tv-ohjelmissa ja käy kutsuvieraana gaalailloissa. Olet selvää tähtiainesta tätiseni.

Ihailen Dagnyn asennetta. Mietin, että tämä 102-vuotias täti-ihminen on minua 49 vuotta vanhempi. 49 vuotta!! Dagny ei sano, että vanheneminen on syvältä. Hän ei ryve menneisyyden vaikeuksissa tai syyttele olosuhteita. Hän ei käytä sanaa jos. Hän vain ottaa ilolla irti kaiken siitä, mihin tällä hetkellä pystyy. Ja paljoon näyttää pystyvän.

Esteiden sijaan Dagny näkee mahdollisuuksia. TV-meikkaajaa hän kehottaa laittamaan reilusti meikkiä. – Vanha talo tarvitsee enemmän maalia, toteaa Dagny yksioikoisesti. Kun elämänasenne on kohdallaan, mikään ei ole mahdotonta. – Olen sisukas kuin synti, toteaa Dagny napakasti. Tämä täti todella rokkaa, toivottavasti vielä monta vuotta.

Suosittelen lämpimästi dokumenttia Dagnysta Yle Areenalla: areena.yle.fi/1-3050566

Dagnyn blogin löydät täältä: www.123minsida.se/Bojan/

Edit: Dagny kuoli maaliskuussa 2022 kuukautta vaille 110 vuoden ikäisenä. RIP Dagny.

Kuva: FreeDigitalPhotosnet/Toa55

You may also like

Leave a Comment