Malagaa voi samaan aikaan vihata ja rakastaa

by Annemaria

Malaga, Andalusia, Costa del Sol, Espanja

Jos Marbella oli pikkusievä ja Fuengirola vähän tylsä, Malagalla on luonnetta näidenkin edestä. Malagan luonne on kuitenkin aika maanis-depressiivinen. Kaksi ensimmäistä päivää inhosin tätä eteläisen Espanjan vilkasta, noin puolen miljoonan asukkaan rosoista kaupunkia.

Aluksi näin vain ränsistyneet talot, roskaiset ja huonossa kunnossa olevat kadut, notkuvat kerjäläiset ja joka puolella jylläävät kaivinkoneet. Sitten jotenkin löysin kaupungin hengen ja kaksi seuraavaa päivää huomasin pitäväni vaeltelusta Malagan vanhan kaupungin kaduilla ja kujilla.

Ehkä tämä kaksijakoisuus kuvaakin kaupunkia parhaiten. Malagaa voi samaan aikaan sekä vihata että rakastaa. Älä kiinnitä huomiota ulkoisiin puitteisiin, keskity kaupungin tunnelmaan ja elämään.

Malaga on tunteita, köyhyyttä ja elämää kaduilla.MalagaMalaga4Malaga11

Malaga on loisteliasta historiaa ja kauniita rakennuksia.malaga6malaga10Malaga8

Malaga on Espanjan kiertomatkani 15:sta käymästäni kohteesta yksi huonokuntoisimmista kaupungeista, paikka paikoin valtaväylien ulkopuolella aika ikävän näköinenkin. Kadut ja rakennukset ovat vanhan kaupungin helmiä lukuunottamatta pääosin heikossa hapessa ja ympäristö osin melko rähjäistä.

Pääsin kurkistamaan kaupungin heikompaan puoleen varatessani majoituksen ikävä kyllä väärältä puolelta kaupunkia. Sain edullisen tarjouksen Apartamentos San Pablo Malagasta ja itse huoneisto olikin ihan jees, mutta se sijainti! Jos haluat kokea todellista paikallistunnelmaa, mene Trinidad-kadulle ja sen ympäristöön. Huoneeni sijaitsi talon kattoterassin laidalla erillään muista, joka ei ollenkaan lisännyt yksin matkaavan turvallisuuden tunnetta. Vähän tuli rahallista tappiota, mutta tein päätöksen vaihtaa majoituspaikkaa miellyttävimmille kulmille. Suosittelen kaikille Malagaan matkaaville ottamaan majoituksen joen siltä puolelta, missä vanha kaupunki sijaitsee.

Malaga on rähjäisiä rakennuksia.malaga2IMG_1759Malaga3

Taiteen ystävälle kaupungissa on kaksi käymisen arvoista taidemuseota. Kun Picasson syntymäkaupungissa ollaan, Picasso-museossa kannattaa käydä. Taiteilijan pojanpoika sekä miniä ovat lahjoittaneet museolle melko mittavan kokoelman Picasson maalauksia. Mielenkiintoista muuten, että muutettuaan perheineen kymmenen vanhana pois Malagasta Picasso vieraili synnyinkaupungissaan viimeisen kerran 19-vuotiaana vuonna 1901 palaamatta sinne enää koskaan.

Toinen mielenkiintoinen museo, missä taiteenystävän kannattaa käydä, on Carmen Thyssen -museo, joka sijaitsee myös vanhassa kaupungissa. Museon kokoelma on pääasiassa 1800-luvun loppupuoliskon ja 1900-luvun alun espanjalaisten taiteilijoiden maalauksia. Itselleni mieluisa lisä oli museon vaihtuva näyttely, joka esitteli kuuluisien taiteilijoiden suunnittelemia julisteita. Kokoelma oli sen verran mielenkiintoinen, että teen siitä myöhemmin ihan oman postauksensa. Julistenäyttely on museossa 21.2.2016 saakka.

Malaga on väriä, taidetta ja vilkasta elämää.Malaga fiestaMalaga1malaga9Malaga7Malaga15

Malagasta puhuttaessa ei sovi unohtaa tapaksia, sillä melkoinen tapaskeidashan Malaga on. Kiertelin neljä kaupungissa viettämääni päivää eri ravintoloissa maistelemalla pelkästään tapaksia. Kaupungissa oli meneillään Tapas de ruta viikot. 5.-15.11.2015 sai tapahtumassa mukana olleista ravintololoista 2,5 euron hintaan pienen oluen ja ravintolan vartavasten tapahtumaan suunnitellun tapaksen.

Matkailutoimistosta sai kirjasen, jossa kaikki osallistuvat ravintolat oli mainittu ja tapakset esitelty yksitellen. Nämä ravintolat tunnisti myös ravintoloiden edessä olleista mainoksista. Samanlaiset tapasviikot teemalla Erotica-tapas olivat muuten myös Fuengirolassa. Kyse on vuosittain toistuvista tapahtumista, joten jos marraskuussa liikut eteläisessä Espanjassa, tarkkailepa näkyykö merkkejä tällaisista tapasteemaviikoista.

Malagassa on lisäksi 13.-22.11.2015 Sabe de Arte -nimellä oleva tapastapahtuma, johon osallistuvat 20 ravintolaa tarjoilevat ”tapastaidetta” hintaan 3,50 sisältäen gourmet-tapaksen ja pienen oluen. Myös nämä tapakset ja ravintolat on esitelty omassa vihkosessaan.

Ehdin käydä nauttimassa muutaman näitä erikoistapaksia ja todella loistavia olivat. Parin ravintolan tapakset jäivät erityisesti mieleen. En tiedä pystyykö näin pienestä maistiaisesta vetämään johtopäätöstä ravintolan tasosta, mutta itse kävisin kyllä kokeilemassa ravintoloiden Lo Güeno (Carrer Strachan 12) ja El Chiniras (Carrer Moreno Monroy 4) keittiötä laajemminkin. Molemmat ravintolat sijaitsevat vanhassa kaupungissa.

Pakko nostaa esille myös mielenkiintoinen viinifriikin ravintolalöytö. Vanhassa kaupungissa osoitteessa Carrer Beatas 43 on ravintola Los Patios de Beatas vinoteca, jonne viininystävän kannattaa ehdottomasti suunnistaa. Laatuviinejä, laatutapaksia ja ystävällistä palvelua. Mielenkiintoisia viinejä myös mukaan ostettavaksi.

Malaga on hyvää ruokaa ja hyviä viinejä. Los Patios de Beatas kannattaa katsastaa.Malaga12Malaga13tapastapas2

Viimeisenä päivänä piti vähän nahkaa poltella ja säilöä aurinkoa mieleen ja sieluun. Käyskentelin Malagueta ranta-alueella ja äimistelin satamalaituriin kiinnittyneitä ”pikku” venhosia. Ja nautin suunnattomasti yöpymisestä kerrankin kunnon hotellissa.

Totta puhuakseni olin jo läpeensä kyllästynyt halpojen hotellien usein tunkkaisiin ja pimeisiin huoneisiin, huonoihin sänkyihin ja toisinaan myös henkilökunnan asenteeseen, ettei millään ole niin väliä. Niin, missä sitten yövyin? Hieno matka sai hienon lopetuksen.

Yövyin viiden tähden Vincci Posada del Patio hotellissa. Ehkä viisi tähteä on vähän malagalainen viisi tähteä, mutta miellyttävä hotelli kaikin puolin. Kiva huone, superystävällinen palvelu, hyvä aamiainen ja loistosijainti. Edullisimman hinnan löysin onhotels.comista, 82 euroa aamiaisella/vrk oli täyttä vastinetta rahalle, vaikka oma budjettini nyt kyllä pahasti paukkuukin.

Malaga on rantaa ja palmuja.malaga14malaga ja palmuja

Seitsemän viikkoa on matkaa takana ja on kotiinlähdön aika. Lentolippujen hinnat Malagasta Helsinkiin nousivat marraskuun lopulla sen verran korkealle, että on pakko palata kotiin vähän aiottua aiemmin. Ihanaa nähdä läheisiä ja ystäviä, ennen kaikkea sitä maailman tärkeintä ihmistä siellä kotona, joka omalta osaltaan on mahdollistanut tämän unelman toteutumisen.

Täytyy myöntää, että samalla on vähän haikeakin olo. Arki omine haasteineen odottaa, kuin myös pimeä ja ankea marraskuinen sää. Tällaista elämä on. Hetki on juhlaa ja tanssitaan, sitten riisutaan juhlatamineet ja palataan harjan varteen. Joka tapauksessa olen maailman onnellisin ihminen siitä, että olen saanut kokea tämän unohtumattoman matkan. Näissä viikoissa riittää pureskelemista vielä pitkälle eteenpäin. Adios Espanja ja hasta luego. Varmasti vielä tapaamme!

You may also like

Leave a Comment