Matkasuunnitelmia ja suunnittelemattomia matkoja

by Annemaria

Matkailu on ihanaa, selvähän se. Mutta matka alkaa jo paljon ennen kuin suljet kotiovesi matkalaukkusi kanssa.

Matka alkaa usein jo ajatuksesta. Haaveesta ja toiveesta, joka ehkä joku päivä toteutuu. Sitä edeltää usein aimo annos suunnittelua ja valmistelua. Puntaroit useita matkakohteita. Mietit minne haluat ehdottomasti mennä, mitä nähdä ja mikä kohde täyttäisi toiveesi parhaiten. Mutustelet erilaisia hotellivaihtoehtoja ja asetat itsesi kuviin. Viihtyisinkö tuolla?

Näin oli minullakin ennen. Ennen kuin lentoyhtiöt keksivät laittaa myyntiin superhalpoja kampanjahintaisia lentolippuja. Matkoistani on tullut yhä enemmin suunnittelemattomia. Lähden matkaan yhä useammin vähän hätäisesti ex tempore -meiningillä. Bongailen lentoyhtiöiden halpoja lentoja ja kun sopiva osuu kohdalle, ei kun varaamaan. Tuli ostettua, kun halvalla sai.

Myönnetään, olisin kyllä jokusen kerran voinut miettiä vielä hetken ennen varausvaihetta. Hintahekumassa helposti unohtuu, että matkalainen tarvitsee lennon lisäksi myös  majoituksen. Ja työssäkäyvä vapaata matkaansa varten. Ja sen Visa-kortin maksun aikakin jossain vaiheessa tulee…

Halpa lentolippu ei aina välttämättä tarkoita halpaa matkaa. Etenkin yksin matkustaessa hotelliyöpymisistä saa pulittaa usein sievoisen summan ja kun siihen yhdistetään palkattomat vapaapäivät… No tässä kohtaa voin vain todeta, että rahassa ei voi kaikkea mitata, ei ainakaan matkoja. Omaisuus niihin on mennyt joka tapauksessa.

nicolas2

Pähkäilen parhaillaan Kööpenhaminan tolkuttoman kalliiden hotellihintojen kanssa. Saimme ystäväni kanssa päähänpiston lähteä tutustumaan skandinaavisen designin uusiin trendeihin eli käytännössä tutkimaan tanskalaisten voileipien syvintä olemusta.

Suurena inspiraation lähteenä olivat 19 euroa suuntaansa maksaneet lentoliput. Matkalaukkukustannuksia sahasimme alaspäin päättämällä selvitä käsiveskojen lisäksi vain yhdellä matkalaukulla. Onneksi ystäväni purkkilajitelma on huomattavasti omaani pienempi 🙂

Köpis näyttää olevan budjettimatkailijan painajainen. Täytyy sanoa, että tässä kaupungissa ovat kalleimmat hotellihinnat, mitkä kohdalleni ovat osuneet. Reilulla satasella saa vuorokauden hostellista ja jos vähänkään kelvollista keskitasoista majapaikkaa metsästää, pitäisi olla valmis maksamaan parisataa yöltä. Eikä tähän hintaan usein saa edes aamiaista.

Jos jollain vain on vinkata hyvää ja kohtuuhintaista majoitusta Kööpenhaminan keskustasta, mieluusti otetaan vinkkejä vastaan.

nicolas

Toista ääripäätä majoituksen hinnoissa edustaa seuraava matkakohteeni Kroatia. Lennämme mieheni kanssa Splitiin ja sieltä pyyhkäisemme lautalla Hvarin lähisaarelle. Olen kuullut kehuja tuon saaren kauneudesta ja siksi halusin käydä siellä huolimatta keliriskistä. Maaliskuun lopussa sää saattaa olla vielä melko viileää, pahimmillaan tuulista ja sateista.

Tykkään matkustaa eri kohteisiin varsinaisen matkailusesongin ulkopuolella. Monissa paikoissa on usein mukavan rauhallista ja hintataso alhainen etenkin majoituksessa. Niin nytkin.

Vuokrasimme tilavan huoneiston meren rannalta, jonka ikkunoista ja terassilta avautuu hulppea merinäköala. Kolmen vuorokauden majoitus tässä uudehkossa huoneistossa maksaa 270 euroa. Tasoonsa nähden mukava hinta, mutta penninvenyttäjälle tähän aikaan vuodesta alueelta löytyy hyvätasoista majoitusta huomattavasti edullisemminkin.

Hvarilta palaamme takaisin Splitin kaupunkiin. Varasin sieltä meille eriskummallisen majoituksen aivan vanhan kaupungin ytimestä, rakennuksesta, joka on osa Unescon suojelemaa 1200-luvulta peräisin olevaa Diokletianuksen palatsia. Saapa nähdä minkälainen majoituspaikka tämä on. Ainakin aika tavalla erilainen, toivottovasti hyvässä mielessä.

Kroatia ei ole meille kummallekaan tuttu aiemmilta reissuilta. Mielenkiinnolla odotan minkälaisia matkakohteita nämä Adrianmeren rannalla olevat paikat oikein ovat. Huhtikuun alussa blogiin päivittyy kokemuksia tuolta reissulta.

lasit

Näin Suomen juhlavuoden kunniaksi päätin paikata pari matkailusivistyksellistä aukkoa oman Suomi-tuntemukseni osalta. En ole koskaan käynyt Suomenlinnassa, joten tämän puutteen tulen korjaamaan nyt heti kevään aikana.

Alkukesästä haluan suunnata maamme länsirannikolle. Enpä tiedä uskallanko edes oikein tunnustaa, häpeä tätä on tosiaankin sanoa, mutta tämä matkabloggaaja ei ole koskaan käynyt Turussa. En oikein edes tiedä miksi näin on, mutta kun minulla ei ole täältä itäisestä Suomesta ollut koskaan mitään asiaa sinne toiselle laitamalle. Joka tapauksessa nyt on korkea aika tämän täti-ihmisen huristaa alkukesästä Turkkuseen.

Heinäkuun lopulla suuntaamme jo totutusti miehen kanssa Lappiin, tällä kertaa Luoston kautta Pohjois-Norjaan. Varangin niemimaa on tähtäimessä ja agendalla on vaeltelua, kalastusta, kalastusta, kalastusta ja kalastusta. Tällaista se lomailu on, kun on pakko ottaa mies mukaan 🙂

tunturissa

Loppusyksylle ostin halvat lennot Malagaan. Näyttää siltä, että Espanjan matkailu on jäänyt jotenkin päälle, mutta ei syyttä. Oikeasti tykkään manner-Espanjasta niin paljon, että voisin matkustaa sinne aina vaan uudelleen. Tällä kertaa aikomukseni on etsiä Andalusian alueelta uusia kohteita, joissa en ole ennen käynyt. Saapa nähdä, mihin matkalaukkuani tällä kertaa kuljetan.

Sen ajan, mikä matkailulta jää väliin, teenkin sitten hulluna töitä. Tiedoksi vaan ystäville, jotka ihmettelevät, ettei minusta kuulu yhtään mitään: elossa ollaan, mutta tiiviisti töiden kimpussa. Pakko purkaa työruuhkaa siltäkin varalta, että joku kaunis aamu tulee jälleen myyntiin pöyristyttävän halpoja lentoja. Pakko on lähteä, minne vaan, jos kerta halvalla pääsee.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

 

You may also like

12 comments

Kati / Lähinnä Kauempana 15.3.2017 - 10:02 am

Onpa kivoja suunnitelmia! Meillä on vähän samaa vikaa, että matkakohteet usein painottuu siihen suuntaan mihin saa halpoja lentoja. Tosin Köpiksen lennot olin ehtinyt ostaa ennen Norwegianin kamppista (totta kai, tyypillistä!) mutta eipä ne siltikään maksaneet kuin 70 euroa menopaluu. Olen reissussa yksin, ja huomasin majoituksen kalleuden… Olen siellä vain kaksi yötä, joten ihan konkurssiin en ajaudu. Mutta vaikka hostellihuoneen olisi saanut hieman halvemmalla, halusin oman kylppärin ja aamupalan – jotain juhlallisuutta sentään, onhan se eka yksinmatkani!

Ihanaa reissua Kroatiaan! Me seikkailtiin Split-Hvar-Trogir -akselilla viime toukokuussa ja en voi muuta kuin suositella! Tykkäätte varmasti! Ja voisin uskoa maaliskuun olevan ihan hyvä ajankohta sinne. Ne maisemat on upeita ilman hellekelejäkin. Suosittelen muuten pistäytymään myös Trogirissa, jos vaan ehditte. Voisin uskoa, että tykkäisitte!

Mä yritän houkutella miestä vielä kesällä jollekin reissulle, mutta saattaa olla että jää kotimaan matkailuksi. Mikä on tietenkin hyvä sekin!

Reply
Annemaria 15.3.2017 - 4:53 pm

Kiitos Kati matkavinkeistä. Toi Trogir kuulostaa aika ihanalta myös.

Reply
Riina 15.3.2017 - 11:32 am

Hyvin samantyyppisesti ajattelen. Ja hassua on, että just tänään mietin sitä, ettei meillä menen montaakaan hetkeä mieheni kanssa, ettemmekö suunnittelisi jo seuraavaa reissua. Nytkin piti tehdä ”reissuntekoreissu” Tallinnaan kun ei jaksa odottaa seuraavaa reissua huhtikuussa . Jonka lennot varasimme ilman tietoa, että saanko edes vapaata, talvilomaa kun ei ole. Melkoisen hurjaa. Nyt on ihana kun kesälomalistat on julkaistu ja voi alkaa suunnitella matkaa syyskuulle :).

Kroatiassa olemme käyneet, viime syksynä. Todella upea paikka ! Lähdemme varmasti sinne vielä uudelleen. Kroatiaa olemme miettineet jo vuosia, mutta aina tuli jonnekin muualle halvemmat lennot. Niitä halpoja lentoja mekin metsästetään :).

Valitettavasti kovin minimiin en ole saanut matkatavaroita. Itseasiassa vuosien varrella ne tuntuu vain lisääntyvän, vaikka vaatteiden määrä aina vaan vähenee matka matkalta. Mutta sisäilmasairaan ja monikemikaaliyliherkän matkustelu on haasteellista ja vaatii mukaan jos jotakin. Ensinnäkin lääkearsenaali ja luontaistuotearsenlaai on jo melkoisen iso. Että pärjää altistusten sattuessa jotenkuten. Toisekseen joudun ottamaan mukaan aina omat lakanat, nyt on pakko alkaa kuljettaa myös aluslakanoita mukana. Ajattelin, että josko Ikeasta ostaisi ne ihan halvimmat ja ne voisi vaikka unohtaa sitten kohteeseen 🙂 jos ei enää laukkuun takaisin tullessa mahdu. Ja usein ne onkin matkan jälkeen käyttökelvottomat. Ai miksikö ? Useiden asuntojen petivaatteet pestään ihan järkyttävän voimakkaan hajuisilla pesuaineilla ! Niissä nukkuminen monikemikaaliyliherkälle tarkoittaa tuskaa ja useiden päivien oireilua. Nytkin olen kipeänä Tallinnan reissun vuoksi. Vaikka minulla oma tyynyliina mukana oli sekä matkalakana ( sellainen pieneen tilaan menevä makuupussimainen lakana ) niin silti ne petivaatteet lemusi. koko sänkyynhän se tarttuu se haju niistä lakanoista. Koko asunto haisi todella voimakkaalle, lisäksi oli kaikenmaailman raikastimia, jotka lensi kyllä parvekkeelle hyvin pian. Olen harkinnut matkatyynyn ostamista, mutta ongelma se, että se voi olla matkan jälkeen käyttökelvoton. Nyt Tallinnan reissun jälkeen mun osa vaatteista haisee hajustetuille kun oleilin siinä asunnossa niissä vaatteissa. Käytössä sillä hetkellä ei olleet vaatteet pidettiin muovipussissa.

Iso ongelma tuo hajusteellisuus, olisi ihana löytää asunto/huoneisto, jossa tämä asia olisi minimoitu. Silti aion vielä matkustella, vaikka miten paljon ongelmia aina eteen tulisikin. Sanonkin aina, että olen syntynyt matkustelemaan. Kiva kun löysin tämän blogisi :).

Reply
Annemaria 15.3.2017 - 4:50 pm

Hauska tuo termi ”reissuntekoreissu” 🙂 Kun matkailukärpänen puree, sitä ikään kuin tuntee olevansa elossa, kun matkustaa. Parasta on se, että aina on uusi matka odottamassa. Vaikka itselläni ei ole mitään yliherkkyyttä tuoksujen suhteen, on totta, että aika tavalla voimakastuoksuisia ilmanraikasteita ja siivous/pesuaineita etenkin etelämpänä harrastetaan. Varmasti harmillista kaltaistesi kannalta, jotka kärsivät asiasta. Tässähän olisi kehitysidea. Halutessaan majoituskohteet voisivat luokitella itsensä allergiaystävällisiksi ja siirtyä käyttämään hajusteettomia tuotteita.

Mukavaa kuulla, että olet tykännyt blogistani 🙂

Reply
Riina 25.3.2017 - 10:29 am

Nimenomaan. Matkaillessa tunnen olevani elossa. Vaikka usein sitä lomareissun jälkeen tarvitsisi vielä viikon lomaa, jotta väsymys menee pois :). Se on niin hassua, että usein reissun jälkeen on niin väsynyt. Olenkin aina sanonut, että tykkään matkustella, mutta siitä itse matkustamisesta en pidä. Eli siitä, että ensin autolla Hesaan ja lentomatka päälle.

Reply
Annemaria 25.3.2017 - 6:49 pm

Totta. Asun itsekin noin 250 kilsan päässä Helsingistä ja matkailuun liittyy useasti lähteminen aamuyön tunneilla tai vastaavasti paluumatka yöaikaan. Oma rasituksensahan siitä tulee, mutta toisaalta, matkailu on niin ihanaa, että vielä onneksi jaksaa. Koen itsekin samanlaista väsymystä joskus matkan jälkeen. Pitäisi varmaan pitää sellainen toipumisloma aina matkan päätteeksi.

Reply
Ananas2go / Popot pogoillen 15.3.2017 - 12:55 pm

Ihana! Just noin!

Reply
Annemaria 15.3.2017 - 4:40 pm

🙂

Reply
sari/ matkalla lähelle tai kauas 15.3.2017 - 1:23 pm

Kivat reissusuunnitelmat sinulla! Muutama vuosi sitten olimme Splitissä. Käväisimme myös Hvarissa ja Bracissa. Jos kiinnostaa juttua löytyy liunkistä: http://matkallalahelletaikauas.blogspot.fi/search/label/Kroatia

Monta kertaa hotellien hinnat on ongelma. Yksi kallis paikka on myös Dubrovnik. Onneksi Albania halpuudellaan tasoittaa.

Reply
Annemaria 15.3.2017 - 4:37 pm

Kiitos linkistä Sari. Mukavan letkeältä elämänmeno Hvarilla näyttää. Toivottavasti mekin saamme nauttia auringosta, vaikkei maaliskuussa vielä mihinkään kesäisiin lämpötiloihin päästäkään.

Reply
Katja / Lähtöselvitetty 21.3.2017 - 8:32 am

Suunnitelmasi kuulostavat kovin tutuilta! Minäkin haksahdin noihin 19 euron lentoihin Kööpenhaminaan. Meillä reissu tosin saattaa muuttua vieläkin kalliimmaksi, sillä luultavasti meidän täytyy viedä lapset vihdoin Legolandiin. Onneksi se tarkoittaa sitä, ettei tarvitse maksaa Kööpenhaminan hotellihintoja, mutta kalliiksi se tulee Legolandissakin. Matkatavaroista olen ryhtynyt nyt säästämään: viime kuussa pakkasin omat ja pienimmän lapsen kahden viikon tavarat 40-litraiseen reppuun – hyvin pärjättiin.

Myös noita Malagan lentoja katselin. Olimme siellä juuri helmikuussa ja kaupunki alkoi kiinnostaa enemmänkin. En kuitenkaan voinut varata mitään, kun en tiedä vielä syksyn työkuvioista. Espanja on kuitenkin listan kärkipäässä meilläkin.

Ja myös minä olen itäpuolen ihmisenä aivan vieraalla maalla Turussa. Olen siellä pari kertaa käynyt, mutta mikään Turku-kärpänen ei ole purrut. Ihania suunnitelmia sinulla kaiken kaikkiaan!

Reply
Annemaria 21.3.2017 - 12:35 pm

Aika hieno saavutus 40 litran reppuun. Mitä sitä ei tekisi halpojen lentolippujen eteen 🙂 Malagaan olen myös itse ihastunut parin käyntikerran aikana. Jotenkin tuntuu, että toi kaupunki avautuu pikku hiljaa yhä kiinnostavammaksi.

Reply

Leave a Comment