Nukkuvaa, puolikuollutta elämää

by Annemaria
Tänään, Minna Canthin päivänä, jäin miettimään Minnan legandaarista lausahdusta: ”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!” Monella mittarilla meillä on eletty viime kuukaudet puolikuollutta elämää, mutta sarkastisesti voisi kuitenkin sanoa, että parempaa sekin kuin ei elämää lainkaan.

Muutama päivä takaperin tuli neljä kuukautta täyteen miehen syöpädiagnoosista. Vaikka kuinka yritän ajatella, että syövästä huolimatta elämää pitäisi elää mahdollisimman normaalisti, ei se onnistu ainakaan meidän kohdallamme. Liian monet tekijät pakottavat elämään nuivaa, puolikuollutta elämää ja luopumaan niin monesta elämää rikastuttavasta asiasta.

Kuukausittaiset syöpähoidot rytmittävät elämäämme täysin vai pitäisikö sanoa kahlitsevat. Hoitokertojen väliin jää ehkä noin viikko, pari parempaa vaihetta ja sitten taas sukelletaan syvään päätyyn.

Kummikoiramme Hugo tuli viettämään kanssamme ”nukkuvaa” elämää.

Melkoista vuoristorataa tämä syövän kanssa eläminen on, mutta jos tämä on elämän hinta, ihminen on valmis kestämään aika paljon. En tykkää sanonnasta taistella syöpää vastaan, sillä tämä asia ei ole omassa päätäntävallassa, mutta kaikkinaista taistelua tämä on etenkin sairastuneen osalta.

Pahinta on se, että juuri kun hetken ehdit iloita miehen paremmasta kunnosta, sitten tulee takapakkia. Kivut ja pahoinvointi tulevat takaisin ja voit unohtaa toiveikkaat suunnitelmat mukavasta yhteisestä tekemisestä.

Uuden tilanteen hyväksyminen olisi varmasti helpompaa, jos elämämme olisi ollut aiemmin vain kotiin keskittyvää. Hyggeilykin on kivaa, mutta rajansa kaikella. Suunnitelmista ja menoista joutuu nyt paljolti kieltäytymään. On vain pakko tyytyä nukkuvaan elämään. Ruuanlaitto, lukeminen ja Netflixin sarjat eivät ihan riitä täyttämään vapaa-aikamme toiveita.

Kuonot kohti valoisampia aikoja. Sekin jo auttaa paljon, kun tämä raskas ja ikuisuudelta tuntuva talvi päättyy.

Olen myös pohtinut paljon sitä, mikä on vakavasti sairaan läheiselle sopiva suhde tervettä itsekkyyttä. Laittaako omat toiveet ja tarpeet jatkuvasti sivuun vai voiko sittenkin ottaa omaa aikaa ja omaa tilaa?

Olen vahvasti kääntymässä jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Vakava sairaus perheessä on myös läheiselle henkisesti äärimmäisen raskasta ja pahimmassa tapauksessa se voi sairastuttaa myös terveen osapuolen.

Huomasin tämän itse varsin konkreettisesti. Syöpädiagnoosin saatuamme unohdin oman vointini kokonaan sillä seurauksella, että verenpaineeni veteli stressitilassa vaarallisissa lukemissa ennen kuin työterveydessä tajuttiin, mistä on kyse.

Siksi on tärkeää huolehtia myös omasta kunnostaan ja jaksamisestaan, sillä vain näin pystyy antamaan tarpeeksi paukkuja läheisen tukemiseen. Syöpäperheessä tilanne eskaloituu helposti siihen, että lähdetään elämään vain toisen elämää. Uhrautuminen voi kuulostaa sankarilliselta, mutta väitän, ettei se pidemmän päälle ole hyväksi kenellekään.

Moni tilanne vaatii paljon tasapainoilua, jotta meillä molemmilla olisi niin hyvä olla kuin se suinkin on mahdollista näissä vaikeissa olosuhteissa. Eikä sille voi mitään, että aina kun sulkee oven jälkeensä mielessä on koko ajan miten se toinen siellä kotona pärjää.

Meillä mennään ainakin lähitulevaisuus vielä syöpähoitojen viitoittamaa ”puolikuollutta” elämää. En ole elämässäni koskaan toivonut mitään niin paljon kuin, että sytostaatit tehoavat ja miehen syöpä saadaan aisoihin. Ja että pääsemme yhdessä jälleen täysillä kiinni elämään.

You may also like

8 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 19.3.2024 - 8:43 pm

Ymmärrän hyvin tuon fiiliksen, ei elämä varmasti ole samanlaista. Toivottavasti syöpä tosiaan saadaan aisoihin ja pääsette elämään sellaista elämää, jota olette tottuneet elämään – ja haluatte elää.

Reply
Annemaria 20.3.2024 - 5:55 am

Kieltämättä nyt tuntuu, että eletään jonkun muun elämää himmennetyin valoin. Toiveikkaina kuitenkin parempia aikoja odotellen.

Reply
Terhi 20.3.2024 - 5:42 am

Pidin niin tuosta avoimesta ja koskettavasta kirjoituksestasi.
Voimia teille kummallekin !

Reply
Annemaria 20.3.2024 - 5:56 am

Kiitos Terhi.

Reply
Merja Sorsa 20.3.2024 - 8:38 pm

Harvinaisen rehellinen kirjoitus. Oma aika ja jaksaminen, siinäpä miettimistä…Itselläni on ystävä, jonka 90-vuotias äiti on muistisairas ja sairastui toisen kerran syöpään. Arvaa mitä? Kaikkien viranomaisten mukaan hän on vielä niin pirteä ja hyvässä kunnossa, että mitään apua ystävälleni ei ole luvattu. Nyt itsekin sairas ystäväni taistelee joka ainoa päivä oman jaksamisensa kanssa, käy joka päivä hoitamassa äitiään. Ota sinä oma aikasi ja keskity myös omaan hyvinvointiisi. Se on palvelus meille kaikille.

Reply
Annemaria 21.3.2024 - 6:41 pm

Hankala tilanne ystävälläsi ja koettelee varmasti jaksamisen rajoja. Toivottavasti hän saa jostain apua tilanteeseen. Vaikka meistä jokainen haluaa läheisilleen parastaan, omaa elämää ei tule kuitenkaan uhrata.

Reply
Marianne 11.5.2024 - 4:29 pm

Niin. Itse syövän sairastaneena en oikein pysty samaistumaan. Tiedän, että sairaus oli raskasta puolisollenikin, mutta kyllä se oli 200% raskaampaa minulle itselleni. Sytostaattihoidoista tuli loppuviimeksi niin hirveä olo, että halusin kuolla. Syöpähoitojen jälkeen on mennyt 2 vuotta ja nyt ehkä pikkuhiljaa alkaa tuntua, että jaksan jotain. En usko, että puolisoni tai kukaan muukaan läheinen tajuaa, kuinka väsynyt olen vieläkin! ja kuinka paljon joku pieni reissukin vaatii energiaa. Ennen sairastumista rakastin matkustamista, nyt en vaan jaksa. Sairastuneen läheisetkään eivät ymmärrä, mitä sairastunut käy läpi. Kuohariaamupalat ei paljon kiinnosta, vuosiin, ehkä ei koskaan enää? Syöpä muuttaa ihmistä pysyvästi.

Reply
Annemaria 13.5.2024 - 6:14 am

Kiitos Marianne kommentistasi. Ihan varmasti näin on, sillä vaikka syöpä vaikuttaa kaikkiin läheisiin, itse sairastunut on tässä helvetissä se suurin kärsijä ilman muuta. Läheisenä pystyy vain vierestä aistimaan, mitä se toinen käy läpi niin fyysisesti kuin henkisesti. Viimeiset sytostaatit ottivat meilläkin niin koville, että mies sanoi, ettei olisi kestänyt enää yhtään lisää.

Se, ettei sairastuneen ääni näissä jutuissani tule tarpeeksi esille, johtuu siitä, että voin kirjoittaa vain omista tunteistani ja kokemuksistani syöpäläheisen näkökulmasta. Se suurempi tuska on varmasti itse sairastuneella, vaikka välillä tuntuu, että olen saanut etäpesäkkeen itsekin. Syöpä on rankka kokemus myös läheiselle, sitä ei kannata väheksyä.

Toivottavasti kevätauringon myötä olosi paranee ja saat pikku hiljaa kerättyä voimia. Aikaa sille pitää varmasti antaa. Olet käynyt läpi sellaisen rääkin, ettei siitä heti ponkaista suorille jaloille. Toivon ja uskon, että mitä enemmän saat voimia takaisin, sitä enemmän palautuu myös iloa. Kaikkea hyvää sinulle.

Reply

Leave a Comment