Jokaiseen kiinnostavaan kaupunkiin pitäisi tehdä ainakin kolme matkaa. Ensimmäisellä kerralla voisi kiertää merkittävimmät nähtävyydet, toisella kerralla käydä katsomassa vähemmän tunnetumpia nähtävyyksiä ja kolmannella kerralla keskittyä vain löytämään ja aistimaan kaupungin tunnelmaa, makuja ja näkymiä.
Minulle tämä Sevillan matka on järjestyksessä kolmas ja hyvä niin, sillä tuntuu, että tämä matka on ollut se paras. Aikaa on ollut rutkasti kaupungilla kiertelyyn ja myös vähemmän tunnetumpien museoiden ja nähtävyyksien kokemiseen.
Ja myös syömiseen. Sevilla on ehdottomasti ruokakaupunki. Jo pelkästään ravintoloihin tutustumiseen ja ruuan perässä sukkuloimiseen saisin tässä kaupungissa käytettyä useamman kuukauden.
Haluaisin jakaa muutaman vinkin teille, jotka joku päivä tulette Sevillaan. Mutta älkää tulko päiväksi tai kahdeksi. Tälle hienolle kaupungille kannattaa varata aikaa useampi päivä.
Kaikki tämä ihana vehreys, patiot ja puutarhat.
Kiertele eri kaupunginosissa
Sevillan ydinkeskusta on laaja ja sen kujilla ja kaduilla saisin menemään varmaan vaikka koko lomani. Vanhassa kaupungissa on merkittävimmät ostoskadut ja kymmenittäin ihastuttavia vanhoja kivijalkakauppoja, jotka ovat jo pelkästään silmänruokaa.
Pieni varoituksen sana. Osa vanhan kaupungin kaduista on niin kapeita, että olen sydän syrjällään saanut monta kertaa jännittää mahdunko kadun pätkälle litistymättä ohi ajavan auton ja seinän väliin. Kannattaa myös tarkkailla korkeita katukivetyksiä mahdollisen kompastelun varalle, nimimerkillä asfaltti-ihottuma tekee kipeää. Ystävälliset paikalliset ihmiset kerääntyivät ympärilleni voivottelemaan katua suutelevaa tätituristia. Onneksi ei sattunut pahasti.
Kannattaa käydä kiertelemässä kauniissa Santa Cruzissa, entisessä juutalaiskaupunginosassa, ihastelemassa sen pastellisävyisiä taloja. Santa Cruzissa sijaitsee myös paljon flamencopaikkoja, jotka päätimme vähän haikeana jättää tällä kertaa väliin. Pienensimme koronariskiä välttelemällä suljettuja tiloja, joissa on samaan aikaan paljon ihmisiä. Flamenco odottakoon seuraavaan reissuun.
Keskustan, La Centron, ihania kauppojaSanta CruzTriana
La Macarena
Toinen ehdottomasti suositeltavan arvoinen alue on kaupunkia halkovan Guadalquivir joen toisella puolella sijaitseva Triana. Täältä kerrotaan flamencon saaneen alkunsa alueella asuneen mustalaisväestön keskuudessa.
Toinen asia, mistä Triana on kuuluisa, on kaakeliteollisuus. Täällä sijaitsivat aikoinaan Sevillan kuuluisimmat kaakelitehtaat. Jos keramiikka vähänkään kiinnostaa, käy Trianan keramiikkamuseossa. Kahdessa kerroksessa olevassa museossa pääset tutustumaan keramiikan valmistuksen historiaan sekä tutustumaan sevillalaiseen keramiikkaan ja sen eri käyttötarkoituksiin eri aikakausina.
Mukava käyntikohde Trianassa on myös paikallinen kauppahalli sekä alueen kivat keramiikkakaupat. Olisin niin mielelläni ostanut kotiin uusia kauniita astioita, mutta eivät nyt oikein sopineet tämän hetkiseen matkalaukkuelämäämme.
Ja tietysti ehdoton ihanuus Trianassa ovat joen lähimaaston kauniit kadut kauniine taloineen. En varmaan koskaan saa näistä tarpeekseni, sillä visualisti minussa saa yhtä mittaa kiksejä tästä yltäkylläisestä rakennusten kauneudesta.
Trianan keramiikkamuseo
Kävimme myös kiertelemässä La Macarenan aluetta. Ensimmäisellä Sevillan reissullani kävin katsomassa yhtä La Macarenan päänähtävyyksistä, Basilica de la Macarena -kirkon palvottua Macarenan neitsyen patsasta, joka jonosta päätellen näytti olevan monelle merkittävä nähtävyys. Itselleni yksi pyhimyspatsas muiden joukossa.
La Macarenan alueella oli aikoinaan vähän epämääräinen maine huonona kaupunginosana. Nykyisin siellä on paljon artesaaniputiikkeja ja gallerioita, etenkin sillä osalla, joka on lähempänä keskustaa El centroa. Jos haluat nähdä elämää, joka oli mieheni mielestä liian paikallista, käy istahtamassa Bodega Camachossa Plaza de Pumarejolla. Elämä ympärillä oli hmmm… värikästä.
Käy flamencomuseossa
En laittaisi Sevillan flamencomuseota, Museo del Baile Flamencoa, ihan ykköslistalle kaupungin nähtävyyksistä, mutta ihan viihdyttävän museokäynnin se tarjosi joka tapauksessa.
Museo tutustuttaa flamencon syntyyn ja kehitykseen, esittelee flamencoesityksen eri vaiheet ja kuuluisia flamencotanssijoita. Odotin näkeväni liudan hienoja flamencopukuja ja -kenkiä, mutta tämä osa tuotti pettymyksen. Onneksi yläkerrassa oli hyvä flamencoaiheinen taidenäyttely, joka vähän petrasi kokonaisuutta.
Liput museoon olivat 10 euroa, yhteislippu flamenconäytöksen kanssa 29 euroa. Ehkä kuitenkin menisin katsomaan flamencoa johonkin originellimpaan paikkaan.
Flamencomuseon valoshow.Odotin näkeväni enemmän flamencopukuja.
Käy andalusialaisessa palatsissa
Kun rupesin tarkistelemaan olisiko meillä Sevillan nähtävyyksistä käymättä vielä jotain kiinnostavaa, huomasin Casa de Pilatos -palatsin. Kyse on 1400-1500-lukujen vaihteessa rakennetusta kaupunkipalatsista, jonka rakennutti Medinacelin herttuasuku. Palatsia pidetään andalusialaisen palatsin prototyyppinä.
Olin iloinen, että etsimme tämän talon Santa Cruzin kaupunginosasta, sillä se oli minusta todella näkemisen arvoinen. Palatsi on sekoitus italialaista renesanssia, andalusialaista rakennuskulttuuria ja onpa siellä viitteitä myös mauriajan koristeellisuudesta.
Erityistä ihastusta aiheuttivat palatsin valtaisa määrä kauniita laattoja. Jostain luin, että erilaisia lasitettuja keramiikkalaattamalleja palatsissa on yli 150. Palatsissa on myös erittäin kaunis sisäpihapuutarha. Ainut harmitus oli, että palatsin yläkerta oli suljettu remontin vuoksi. Suosittelen lämpimästi tätä kohdetta. Liput 10 euroa.
Casa de Pilatos
Istuskele viehättävissä kuppiloissa tai tee tapaskierros
Olenkohan koskaan nähnyt kaupunkia, jonka ravintolatiheys olisi yhtä valtaisaa kuin Sevillassa? Yhtenä päivänä mietin, että löytyyköhän tästä kaupungista yhtään katua, jossa ei sijaitsisi ainakin yhtä pientä baaria tai kahvilaa.
Ja kyllähän näitä ravintolapalveluita myös käytetään. Osa espanjalaista elämäntapaa näyttää olevan kahviloissa istuskelu ja ulkona syöminen. Parasta on turistinkin välillä lepuuttaa kävelemisestä väsyneitä jalkoja ja nauttia juoman seuraksi tapas tai pari. Ja mikäpä sen mukavampaa, kun saman illan aikana voi käydä monessa paikassa.
Patatas bravas
Kulje pitkin joen varsia
Sevillan kaupungin jakaa kahtia Guadalquivir joki. Joen nimi tuntui jotenkin tutulta ja tutkailulla selvisikin, että kyse on samasta joesta, joka virtaa myös Córdoban läpi. Pituutta joella on kaiken kaikkiaan 657 km.
Jos haluat kävellä välillä oikein kunnolla ja reippaasti ilman poukkoilua keskustan väentungoksessa, on mukavaa kuljeskella rauhassa pitkin joen vartta, etenkin silloin, kun aurinko paistaa. Keskustan kapeiden kivitalojen reunustamille kaduille ei aurinko usein yllä, joten joenvarrella pääsee mukavammin nauttimaan auringon lämmöstä.
Tee kuten me: kävele toista rantaa niin pitkälle kuin jaksat, ylitä silta ja palaa takaisin vastarantaa pitkin.
Sevilla on niin täynnä kauneutta, että välillä tulee tunne, että tähän alkaa jo turtumaan. Kun jatkuvasti kohtaa toinen toistaan kauniimpia taloja, sisäpihoja, puistoja ja pieniä sisustuksellisia yksityiskohtia, huomaan, etten jaksa enää samalla lailla hihkua joka asian perään kuin ensimmäisinä päivinä.
Jos sinussa asuu vähänkään visualisti, tiedän, että Sevillaa tulet rakastamaan. Bienvenidos!
Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista
11 comments
Kiitos taas ihanasta kirjoituksesta, ja noista niin kauniista kuvista 😍. Mulla on nyt niin hirmuinen Sevilla kuume, ja uskon että myös tällaisena visualistina tulen menettemään sydämeni Sevillaan, kun ja jos sinne joku päivä pääsen 😊.
Päivi
Kiitos Päivi. Toivottavasti haaveesi ja matkasi toteutuu. Uskon, että tulet pitämään näkemästäsi ja kokemastasi.
Sevilla on kyllä ehdottomasti listan ykkösenä, kun taas sinne eteläiseen Espanjaan tulemme. Nyt tammikuussa on tyytyminen Valencian seutuun. Luin hyvät juttusi myös sieltä.
Ei tuo Valencia ole olleenkaan vähempi. Ihana kaupunki sua siellä odottaa 🙂
Ihana lukea juttujasi. Millainen hintataso Sevillassa on verrattuna esim Malagaan ja Fugeen?
Kiitos Pirjo. Sanoisin, että hyvin samanlainen hintataso kuin muuallakin Andalusiassa. Jos välttää vilkkaampia nähtävyyksien lähellä olevia paikkoja, ei meidän mielestä juurikaan mitään eroa. Ehkä majoitus täällä on jonkin verran kalliimpaa.
Sevilla on tosiaan viehättävä kaupunki. Olen käynyt siellä vain talvella, joten haluaisin käydä joskus myös kesäaikaan. Tykästyin muun muassa isoon María Luisan puistoon, joka siis oli talvellakin upea, mutta epäilemättä kesällä se on vielä upeampi.
Sama juttu mulla. Kaikki matkani olen tehnyt tänne marraskuussa, joten joskus olisi kiva nähdä kaupunki silloin, kun kukkia on enemmän. Kesät täällä ovat mulle liian kuumia, mutta kevät voisi olla ihanaa.
Uskon, että varmasti tulen tykästymään kaupunkiin. Kuviesi perusteella Sevilla tosiaan on erittäin kaunis kaupunki. Aivan kuin Merjalla, niin meilläkin Sevilla kyllä ilman muuta on ykköskohde, kun eteläiseen Espanjaan tulee suunnattua.
Bienvenidos 🙂 Sevilla on kaupunki, joon on helppoa rakastua monella tapaa.