Miten onnistui Fuengirolassa lomailu huonosti liikkuvalta anopilta?

by Annemaria

Asioita ja tekemisiä joutuu tarkastelemaan hyvin eri tavoin silloin, kun liikkuminen on vaikeaa. Tervejalkaisena ei tule juurikaan kiinnittäneeksi huomiota siihen, minkälaisia nousuja vaikkapa kulkuvälineisiin tai kauppakeskuksiin on.

Lonkkaleikkauksesta toipuva anoppini on ollut meillä Fuengirolassa vieraanamme viimeiset kaksi viikkoa. Koska liikkumiskyky ja jaksaminen on rajallista, päiväohjelmaa on pitänyt miettiä ensisijaisesti mahdollisimman esteettömän liikkumisen kannalta.

Samalla on tullut itsekin tajuttua, miten hienosti koko Aurinkorannikolla on liikuntaesteiset otettu huomioon. Kulkuväylät ovat kynnyksettömiä ja tasaisiksi päällystettyjä vaikka pyörätuolilla kulkea, junissa on vaunuja, joihin pääsee ilman portaiden nousua ja paikallisbussit pystyvät kallistamaan autoa niin, että huonojalkaisen on helpompi nousta kyytiin. Ja mikä parasta, lumessa ei tarvitse köpötellä tai jäisillä teillä liukastella.

Niin ja menipä täällä melkein mihin tahansa kaupunkiin, joka paikassa on iso osa keskustaa pyhitetty vain jalankulkijoille. Päällystettyjä autottomia kävelykatuja on neliömääräisesti melkoisesti.

Anoppi valitti sitä, että Suomessa on julkisilla paikoilla liian vähän penkkejä, missä voisi tarvittaessa levähtää. Costa del Solilla penkeistä ja istumapaikoista ei ole pulaa. Kun anopin kanssa kuljettiin niin kaupungin keskustoissa, ostoskeskuksissa kuin rantakaduilla, istumapaikkaa ei koskaan tarvinnut kaukaa hakea.

Etenkin Fuengirolan penkein reunustettu rantakatu Passeo Maritimo on ihanteellinen broadway huonosti liikkuvalle. Mukavaa on istahtaa merimaisemista ja auringosta nautiskelemaan aina silloin, kun jalkaa painaa. Tällaista menoa iäkkäämpikin jaksaa.

Köpöttelimme usein hiljakseen asunnoltamme pitkin rantakatua kohti Fuengirolan keskustaa. Pysähdyimme väliin kahville tai nälän vaivatessa johonkin ravintolaan. Joskus tilasimme listalta tapaksia, väliin söimme hinta laatusuhteeltaan loistavia päivämenuita (menu del día), joskus poikkesimme vain viinilasilliselle.

Kerran söimme Fuengirolan rantakadulla Bolichesin kaupunginosassa olevassa uudehkossa buffet-ravintolassa. Vaikka en juuri mikään buffet-pöytien suuri suosija olekaan, tätä ravintolaa voi suositella. Lisäarvoa perinteiseen buffet-pöytään toivat hyvät sushit ja tuoreet merenelävät.

Mustekalojen, simpukoiden ja kalojen valikoimasta pystyi kokomaan toivomansa setin ja kiikuttamaan sen kokin valmistettavaksi. Sama systeemi toimi myös kanavartaiden ja isohkojen pihvien kanssa. Lisäksi valittavana oli erilaisia salaatteja, lämpimiä ruokia ja jälkkäreitä. 15 euron hintaan sisältyivät myös viinit, oluet ja virvokkeet. Erinomainen hinta laatusuhde minusta, vaikka paikka ei itsessään mikään erityisen viehättävä ollutkaan.

Buffalla jaksaa.Ja välillä mentiin tapaksilla.

Huonosti liikkuvalle iloa on myös siitä, että Espanjassa taksilla ajaminen on melko edullista. Jos olimme kauempana kotoa ja anoppia alkoi väsyttämään, hyppäsimme taksin kyytiin ja hurautimme kotiin. Fuengirolan keskusta-alueella taksimatkan hinta kaupunginosasta toiseen liikkuu kuuden – kahdeksan euron hujakoilla.

Paikallisjuna on kätevä keino tehdä pieniä päiväretkiä lähikaupunkeihin. Torremolinos on yksi omista suosikeistani, jossa kävimme myös anopin kanssa vähän shoppailemassa. Keskusta-alue on tiivis ja helppokulkuinen monine kävelykatuineen. Pienellä alueella on paljon liikkeitä ja ravintoloita, joten kovin pitkää matkaa ei tarvitse näiden palveluiden perässä talsia.

Viimeisen lomapäivämme vietimme yhdessä Aurinkorannikon valkoisista kylistä Benalmádena pueblossa. Ihana aurinkoinen päivä houkutteli kuljeskelemaan kauniilla viherkasvein koristelluilla kujilla ja istuskelemaan kylän aukioiden terasseilla päivää paistattelemassa.

Taksilla päästiin jälleen kätevästi kotiin. Vielä ennätettiin hetkeksi omalle parvekkeellemme auringosta nauttimaan. Eilen ja tänään on ollut kovin kesäisen tuntuista ja lämpömittari kivunnut kahdenkymmenen paremmalle puolelle. Jopa perhoset näyttivät ilmaantuneen maisemaan. Olisiko niin, että Costa del Solilla talven selkä alkaa taittumaan?

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

9 comments

Reeta 9.2.2019 - 9:00 am

Totta, ihanteellisen esteettömät liikkumismahdollisuudet näillä Costa del Solin aurinkorannoilla. Itselleni kertynyt kokemusta pääasiassa Torremolinoksen alueelta. Myöskin uimarannalle kulku sujuu mahdollisimman helposti leveiden ja tukevien laatoitusten ansiosta, joissakin jopa suuret betonilaatat. Pyörätuolitkaan eivät ole harvinaisia uimarannalla. Erilaisten sähkökäyttöisten liikkumisapuvälineiden, skoottereiden yms runsas käyttö on ollut yleistä täällä jo vuosia.

Reply
Annemaria 9.2.2019 - 10:06 pm

Oikeastaan omat silmäni aukenivat vasta nyt sille, miten paljon koko Aurinkorannikolla on kiinnitetty huomiota esteettömään liikkumiseen. On kerrassaan hienoa, että ympäristö on rakennettu sellaiseksi, että liikuntarajoitteet haittaavat mahdollisimman vähän elämää ja tekniikkaa voi käyttää apuna.

Reply
Maija 9.2.2019 - 12:32 pm

Kyllä oli ihanaa kävellä siellä rantakadulla ja muuallakin on esteetöntä.
Olimme lokakuussa ja minulla oli rollaattori vuokrattuna sieltä.

Reply
Annemaria 9.2.2019 - 10:08 pm

Ymmärrän hyvin. Sen lisäksi, että puitteet ovat kohdallaan, ei tarvitse lumessa rämpiä tai liukkautta pelätä 🙂

Reply
Helena Arvio 9.2.2019 - 5:46 pm

Ihana teksti! Liikun itsekin sähköpyörätuolilla, ois hyvä kohde mullekin.

Reply
Annemaria 9.2.2019 - 10:27 pm

Aivan varmasti, tervetuloa Aurinkorannikolle. Rantakatua riittää kilometritolkulla, mitä huristella 🙂 Hienoa, että ympäristöä rakennetaan esteettömäksi kaikille.

Reply
Pirjo Poikela 10.2.2019 - 9:37 am

Kiitos taas päivityksestä! Olen saanut niin paljon uusia kokemisen, näkemisen ja kulinaaristen nautintojen kohteista kirjoituksistasi. Niinpä vielä on kysyttävä missä kuvan tapaspaikka on. Olen yrittänyt tutustua tapaksiin, mutta vielä ei ole oikein napannut. Tuo kuva näyttää tosi hyvältä.

Reply
Annemaria 10.2.2019 - 10:11 am

Toi tapaskuva on Benalmadena pueblosta eli Benalmadenan vuoristokylästä. Valitettavasti en tullut laittaneeksi paikan nimeä ylös. Siellä oli monessa ravintolassa settitarjouksia, jossa juoma ja listalta vapaavalintaiset 3 tapasta kuuluivat tiettyyn hintaan, niin kuin tässäkin paikassa. Tulen tekemään tässä myöhemmin Fuengirolan suosikki tapaspaikoistani oman jutun.

Reply
Eeva Vasenius 21.2.2019 - 3:17 am

Onko Fuengirolassa vuokrattavissa sähköisiä pyörätuoleja tai skoottereita neljällä renkailla?

Reply

Leave a Comment