Taiteellinen Tohmajärvi ja vähän hevimpi Kitee

by Annemaria

Pääteiltä kannattaa joskus poiketa katsastamaan pienempiäkin paikkakuntia. Tohmajärvi ja Kitee eivät kuulosta matkailijalle ehkä kaikkein houkuttelevimmilta paikkakunnilta, mutta on molemmissa jotain, miksi niissä kannattaa pysähtyä.

Kaupallinen yhteistyö: Kalitka- the development of cross-border gastronomic tourism -hanke

Olen sen kymmeniä kertoja ajanut kuutostietä pitkin Tohmajärven ohi ja miettinyt tien reunan kylttiä Puun sielu. Olin ajamassa Pohjois-Karjalan kiertomatkallani itse asiassa Kiteelle, mutta tällä kertaa päätin ottaa selvää, mitä tuolla metsän kätkössä oikein onkaan.

Parin kilometrin päässä päätieltä luminen metsätie johti pihaan, jossa iloinen samojedi toivotti tervetulleeksi. Ja hetken päästä sen omistaja, Natalia, taiteilija, puutaiteen moniosaaja ja kouluttaja. ”Natasha” emännöi Onnela nimistä hirsilinnaa, ylläpitää sen pohjakerroksessa kansainvälistä puutaiteen galleriaa ja järjestää puutöiden kursseja.

Metsän keskellä nökötti kaunis hirsirakennus Onnela.

Karjalaistyylinen jyhkeä hirsilinna on kaunis. Vanhat kelohirret ovat saaneet seurakseen koristeellisia karjalaisleikkauksia ja luonnonkiveä. Oven edessä jököttää itse Michael Jackson, tosin aika puisevana versiona.

Sisältä löytyy Michaeleita lisää, mutta myös Kalevalaa ja monenlaisia eläin- ja ihmisfiguureita. Ihmettelin sitä, kuinka eri tekniikoilla puu on saatu taipumaan moneen. Hienoimmissa töissä tuskin ymmärtää, että kyse on puusta. Paikka on tosiaan nimensä mukainen. Puu on saanut täällä sielun.

Natalia osoittautui myös intohimoiseksi puutarhaharrastajaksi ja kukkien ystäväksi. Voin kuvitella, miten kaunista tuolla luonnon rauhassa kesäaikaan onkaan. Keskellä pihaa on lampi, jonka ympärillä on muitakin karjalaistyylisiä rakennelmia. Alueella voi tutustua myös kymmeniin eri puulajeihin.

Puun Sielun näyttelyssä puu taipuu moneksi.

Olisin voinut jäädä ihastelemaan taideteoksia pidemmäksikin aikaa, mutta pakko oli jatkaa eteenpäin. Olin sopinut tapaamisen Kiteelle viime syksynä avattuun A Nightwish Story -näyttelyyn. Koronan vuoksi helmikuussa näyttelyyn pääsi vain etukäteistilauksesta. Myöhemmät aukioloajat kannattaa tarkistaa näyttelyn nettisivuilta: https://nightwishstory.com/

En oikeastaan tiennyt, mitä odottaa. Tottahan toki kaikki Nightwishin tietävät ja moni senkin, että Suomen maailmanlaajuisesti menestynein bändi on kotoisin Kiteeltä. Sympaattiselta tuntuu, että bändin keulahahmo Tuomas Holopainen asustelee edelleenkin kotikonnuillaan.

Jotain Nightwishin menestyksestä kertoo, että se on myynyt yli 10 miljoonaa levyä, tehnyt kahdeksan maailmankiertuetta ja esiintynyt pääesiintyjänä täydelle Lontoon Wembleyn Areenalle. Kun ajattelee, että Wembleylle myytiin hetkessä enemmän lippuja kuin Kiteellä on asukkaita, ymmärtää kuinka suuriin saappaisiin yhtye pystyi astumaan ja on pystynyt nuo saappaansa myös pitämään.

Nightwishin saappaat ovat olleet suuret ja kultaiset.

Kiteen Nightwish-näyttelyssä oli paljon autenttista materiaalia, kuten musiikkialan palkintoja, kiertueen puvustoa ja rekvisiittaa sekä bändin jäsenten käyttämiä soittimia. Ehkä kaikkein sympaattisin esine oli bändin ensimmäinen demo-nauha. Se, josta kaikki sai alkunsa.

Nightwish-faneille näyttely tarjoaa yhtyeen vaiheista paljon yksityiskohtaista tietoa. Bändin tarinaan pääsee hyvin sisään kiinnostavalla filmillä, johon on koottu tähän astiset parhaat palat yhtyeen alkuvaiheista maailman valloitukseen.

Näyttelyn lisäksi tiloissa on myös karaokekoppi, jossa voi testata omat heavytulkinnat. Aulassa on myös pieni Nightwish-kauppa, jossa on myynnissä kaikenlaista fanitavaraa ja -tekstiilejä.

Itselleni näyttelyn paras anti oli Nightwish-tarina, pikkukylän kasvattien ihmeellinen taival maailman maineeseen. Hieno osoitus siitä, miten unelmat voivat toteutua eikä mikään ole mahdotonta. On uskallettu haaveilla suuria ja pyritty päämäärätietoisesti unelmaa kohden. Toki ilman lahjakkuutta ja luovuutta Nightwish-tarinaa ei olisi.

Vaikka et pääsisi näyttelyä paikan päälle katsomaan, siihen voi tutustua virtuaalisesti täällä.

Selvä yhdennäköisyys.

Näyttelyn jälkeen suunnistin lounaalle Irman Tupa -nimiseen lounaspaikkaan, josta olin saanut etukäteen vinkin. Kiteeläisessä kunnon kotiruokaa tarjoavassa kahvilassa tehdään kaikki itse ja sen kyllä maistoi.

Tunnelma pienessä kahvilassa on kursailemattoman kodikas. Käyntipäivänä sattui lounaana olemaan omaa lemppariani, kaalilaatikkoa, joka oli niin hyvää kuin kotona tehty kaalilaatikko vaan voi olla.

Irman Tupa voi aiheesta olla ylpeä tiskistään. Vastapaistetut kotileivonnaiset, ruisleivät ja karjalaiset perinneherkut, kuten karjalanpiirakat, vatruskat ja kukkoset kilpailevat ihan eri sarjassa kuin teolliset raakapakasteet. Jos näillä seuduilla liikuskelet, tänne kannattaa pysähtyä ihan vain herkkutuliaisten ostoon.

Irman Tuvalla on myynnissä myös tohmajärveläistä Jarmon rypsisikaa ja lihajalosteita, kuten makkaraa ja savulihaa.

Kunnollista konstailematonta kotiruokaa ja karjalaisia itseleivottuja paistoksia.

Ennen seuraavaa paikkaa, Ilomantsia, tein vielä pienen rundin Kiteen keskustassa. Matkalla bongasin rinteeltä kauniin kivikirkon, jonne en ikävä kyllä päässyt sisälle. Myöhemmin luin, että kirkko ja sen lähellä oleva pappila kuuluvat Museoviraston määrittelemiin Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Komea oli kirkko Kitteellä.

Tiesittekö muuten, että Kitee on kaupunki? Itse en tiennyt ja sain tämän tietää vasta jutellessani paikallisten kanssa. Asukkaita Kitteellä, kuten paikalliset kaupunkiansa kutsuvat, on reilut 10000. Sen verran leppoisalta kiteeläinen meininki tuntui ja ihmiset niin ystävällisiltä, että pieni kaupunki tuntui enemmän maaseutumaiselta. Sellaisella hyvällä ja aidolla tavalla.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

11 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 28.2.2021 - 11:13 am

Kitee ja Tohmajärvi on itselleni täysin vieraita, vaikka ohi olenkin ajanut useita kertoja. Yksi hyvä kaverini on kotoisin Tohmajärveltä ja työkaverini Kiteeltä, voisi olla hauska ajatus pysähtyä. Ja tuo kirkko on tosiaan jo niin näyttävä, että jos pelkästään se voisi olla hyvä syy pysähtyä seuraavalla kerralla.

Reply
Annemaria 1.3.2021 - 10:54 pm

Mietin itsekseni, miten paljon me matkoillamme ohitamme paikkakuntia niissä koskaan pysähtymättä. Erityisesti pienten paikkakuntien kohtalona on jäädä isompien jalkoihin niin kuin Kiteen ja Tohmajärven kohdalla. Sama juttu mulla, ohi olen painellut sen lukuisat kerrat. Aina ei kannattaisi, sillä ”korpien kätköistäkin” löytää kaikenlaista mielenkiintoista 🙂

Reply
Elina / elinanmatkalaukussa 2.3.2021 - 11:25 pm

Tuo on kyllä niin totta, että usein sitä ajaa jonkun kyltin ohi ja joka kerta miettii, mitähän tuolla on / tuolla pitäisi joskus käydä! Ja sitten sen kyltin ohi taas ajaa… Hienoa, että vihdoin menit katsomaan mitä tuolla oli. Pitäis kyllä tarttua niskasta kiinni ja seuraavalla kerralla vaikka tehdä se U-käännös! Kiitos tuosta Nightwish vinkistä, täytyypi veljeä vinkata joka on tuolla päin parhaillaan, en oo tuosta paikasta kuullu aiemmin! 🙂

Reply
Annemaria 3.3.2021 - 9:20 am

Korpien kätköistä löytyy ihmeellisiä asioita 🙂 Tämän kokemuksen perusteella päätin antaa aikaa kaikenlaisille matkojeni tuntemattomille tienviitoille. Toi Nightwish-näyttely aukesi viime syksynä, joten aika tuoreesta asiasta on kyse. Kannattaa tsekata aukioloajat, näistä koronarajoituksista kun ei koskaan tiedä.

Reply
Stacy 6.3.2021 - 11:32 am

Tiedän Kiteen olevan kaupunki, mutta Nightwishistä en paljon tiedä mitään. Olenkohan koskaan siltä mitään kuullutkaan. Kiteellä on asema, mistä löysin geokätkön, ainoan Kiteeltä löytämäni. Tohmajärven geokätkön löysin sen pogostasta, missä oli myös puuveistoksia. Tohmajärven pogostan jälkeisessä Kemien mäessä on kuulemma fillaristi joskus kuollut kaaduttuaan.

Reply
Annemaria 8.3.2021 - 8:12 am

Geokätköily taas on asia, josta itse en tiedä mitään. Niin moni tuntuu innostuneen asiasta, joten pitäisi varmaan itsekin ottaa asiasta selvää. Hyvin ilmeisesti yhdistettävissä matkailuun.

Reply
Outi / Nattu-blogi 6.3.2021 - 9:49 pm

Täytyi oikeen kurkata missä päin Kitee tarkalleen ottaen sijaitsee. Nightwish-museosta tuli jotenkin mieleen Tukholman Abba-museo, jossa pääsee myös testaamaan omia taitojaan laulajana.

Ja ihanan näköinen tuo hirsirakennus! Pohjois-Karjala haltuun 2021, on mun tavoite!

Reply
Annemaria 8.3.2021 - 8:13 am

Hyvä tavoite. Suuntaat vaan sinne itärajan leveimmälle kohdalle 🙂

Reply
Kohteena maailma / Rami 7.3.2021 - 1:44 pm

Nyt oli panostettu otsikkoon – osui ja upposi! Mielenkiintoista tekstiä paikkakunnilta, jotka ovat olleet itselle enemmän sellaisia läpikulkukohteita. Tämä postaus on osoitus siitä, että Suomessa kannattaa tutkia myös pienempiä kaupunkeja ja paikkakuntia. Toki sellainen miinus on annettava, että jos Tohmajärvestä kirjoitetaan, niin on Seppo Räty postauksessa mainittava ainakin sivulauseessa 😉

Reply
Annemaria 8.3.2021 - 8:18 am

Vähän sama juttu mulla ollut tuon itäisen osan suhteen. Enempi on tullut oikaistua siitä kohtaan ylemmäs Suomea. Hassua, kun mainitsit tuon Rädyn. Itse asiassa mietittiin miehen kanssa hiljattain, että kuka kumma kuuluisa urheilija se sieltä Tohmajärveltä onkaan kotoisin 🙂

Reply
10 suunnitelmaa Suomen kesään – Lähtöportti 13.9.2023 - 6:18 am

[…] Lue lisää Tohmajärvestä, Kiteestä ja Nightwish Storysta Samppanjaa muovimukista -blogista. […]

Reply

Leave a Comment