Teneriffa ja pääkaupunki Santa Cruz – hyvä vai huono valinta matkakohteeksi?

by Annemaria

Väärä ennakkoluulo on matkailun pahin vihollinen. Vuosikymmeniä kartoin Kanariansaaria. Kuvittelin, että väsähtäneillä turistikohteilla ja täyteen ahdetuilla rannoilla ei olisi minulle mitään annettavaa. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Tarvittiin ystävä, joka halusi lähteä viime keväänä viikoksi aurinkoon ihan minne vaan. Kriteereinä oli siedettävä lentomatka, lämmin kesäkeli ja rantareittejä, joita pitkin voisi kuljeskella nauttimassa merimaisemista.

Niin me lyylit sitten päädyttiin kevättalvella Teneriffalle, saaren eteläpuolen yhteen vilkkaimmista turistikohteista Costa Adejeen. Mukava miljöö viikon lomamoodiin, mutta en ehkä pidempään tuolla kolkalla viihtyisi.

Sen sijaan Teneriffa mielenkiintoisena saarena sai minusta otteen. Ensin koin wau-tunteen Teiden retkellä. Saaren monipuolinen luonto tarjosi melkoista herkkua vehreistä laakeripuumetsistä tulivuoriperäiseen karuun maisemaan. Puhumattakaan jyrkän vuoriston ja kaikkialla pilkottavan meren vuoropuhelusta.

Toinen asia, mikä sai minut kiinnostumaan Teneriffasta oli saaren ”tuntematon” pääkaupunki Santa Cruz. En ollut aiemmin kuullutkaan tästä kaupungista ennen kuin käväisin siellä bussilla haahuilemassa muutaman tunnin. Tajusin samalla, että tässä olisi juuri sellainen aito espanjalainen kaupunki, jossa voisi viihtyä pidemmänkin aikaa.

Kotona sain miehen innostumaan ”Tenskusta” ja täällä Santa Cruzissa sitä nyt ollaan oltu jo lähes kolme viikkoa ja viihdytty niin vietävän hyvin. Kaupungissa on tosiaankin mukava paikallismeininki. Päivisin suurten risteilyaluksien mukanaan tuomia päiväturisteja parveilee Espanjalaisen aukion, kauppahallin ja pääostoskadun välimaastossa, mutta muuten turismi ei tätä kaupunkia heiluttele.

Olen saanut täällä myös melkoista kielikylpyä. Englantia osataan melko heikosti, joten kaikki osaamani espanjan sanat ovat päässeet käyttöön. Ja taas kerran harmittelen, etten saanut aikaiseksi opiskella enempää.

En tiedä mihin perustuu kuulemani väite, että Santa Cruz olisi tylsä kaupunki. Ehkei tämä rakennusten osalta ole Espanjan somin kaupunki, sillä kaikkialla on aika tavalla huonokuntoisia autiotaloja ja kadut roskaisempia kuin silotelluissa rantakaupungeissa.

Sen sijaan täällä on aitoa paikalliselämää, ystävällisiä ihmisiä, hyviä ravintoloita ja paljon nähtävää. Puhumattakaan siitä, että ympärillämme on melkoinen kattaus upeita kyliä ja pikkukaupunkeja sekä Anagan valtaisa luonnonpuisto retkeilyreitteineen. Ja sitten on vajaan tunnin laivamatkan päässä uskomaton La Gomeran saari, josta kirjoittelen oman jutun myöhemmin.

Yksi syy turismin vähyyteen täällä on varmasti uimarannan puuttuminen. Santa Cruzissa uidaan joko merivesialtaissa tai seitsemän kilometrin päässä olevalla Playa de las Teresitas -rannalla, joka on itse asiassa koko saaren kaunein hiekkaranta. Rannalle pääsee keskustasta tosi kätevästi paikallisbusseilla.

Muutenkin Santa Cruzin bussiasemalta Intercambiadorilta on loistavat yhteydet eri puolille saarta. Kannattaa hankkia kahden euron hintainen Ten+ kortti, joita myydään joko päiväksi, viikoksi tai sitten voi vain ladata kortille haluamansa summan rahaa. Kortilla saa alennusta matkoista ja se käy kaikkiin Teneriffalla kulkeviin busseihin ja Santa Cruzista lähteviin raitiovaunuihin. Kortti luetaan aina kulkuvälineeseen tultaessa ja sieltä poistuttaessa. Kiinteähintaisissa paikallisbusseissa tai ratikoissa riittää kortin käyttäminen laitteessa vain tullessa.

Santa Cruzissa ovat ilahduttaneet mielenkiintoiset museot. Ehdottomasti kannattaa käydä luonnontieteellisessä museossa MUNAssa (Museo de Naturaleza y Arquelogía), jossa on kattava näyttely Kanariansaarten eri osien luonnon omaleimaisuudesta, eläimistöstä ja kasveista.

Taidemuseoiden ystävän kannattaa käydä tutkailemassa nykytaidetta TEAssa (Tenerife Espacio de las Artes). Toinen merkittävä taidemuseo Santa Cruzissa on Museo de Bellas Artes, jossa on esillä paikallisten taiteilijoiden töitä eri vuosisadoilta. Molemmat taidemuseot ovat ilmaisia.

Visualisti nauttii riemastuttavasta karnevaalimuseosta, Casa del Carnavalista. Santa Cruzissa vietetään tammi-helmikuussa mittavaa karnevaalitapahtumaa, jota jonkun lähteen mukaan väitetään maailman toiseksi suuremmaksi Brasilian Rion jälkeen. Tiedä sitten, mutta iso häppeninki on joka tapauksessa kyseessä. Karnevaalitalossa pääsee ihailemaan hienoja karnevaalipukuja ja tutustumaan eri vuosien karnevaalijulisteisiin. Hauska lisänsä oli pukineosasto, jossa voi itse pukeutua karnevaaliasuihin. Ihastuttaa varmasti lapsia ja minua.

Itseäni ovat ilahduttaneet myös Santa Cruzin kauniit puistot. Lähellä meidän majapaikkaa on García Sanabria -puisto, jonka valtavien kokoisten puiden kätköön on kiva paeta kuumana päivänä. Toinen kiinnostava puisto on palmupuisto Palmetum, jossa pääsee ihailemaan eksoottisia palmukasveja ympäri maailmaa.

Samalla voi tutkailla lähellä olevaa upeaa kulttuurirakennusta, Teneriffan audiotoriota (Auditorio de Tenerife Adán Martin). Valtaisan rakennuksen voisi kuvitella jonnekin suureen metropoliin ja siksi se kieltämättä tuntuu melkoisen suureelliselta tämän kokoiseen kaupunkiin, mutta upea rakennus joka tapauksessa. Musiikin ystävä huomio: auditorioon on tarjolla kohtuuhintaisia konsertti- ja oopperalippuja.

Santa Cruzin vilkkaassa siirtomaahenkisessä kauppahallissa, Mercado Municipal Nuestra Señora de Africassa, kannattaa käydä. Pakollisiin nähtävyyksiin kuuluvat myös Espanjalainen aukio, keskustan kauniit kirkot La Concepción ja St. Francis sekä kaupungin vanhin osa Calle de la Noria ympäristöineen ja kivoine ravintoloineen.

Varasimme Santa Cruzia varten yhden kuukauden, mutta jo nyt alkaa harmittamaan, että aika käy vähiin. Meillä olisi vielä niin paljon suunnitelmia päiväretkiin eri puolille saarta ja jäljellä nähtävää tässäkin kaupungissa. Ruokaihmistä myös kaihertavat lukuisat kiinnostavat ravintolat, joita olemme bongailleet siellä täällä kulkeissamme.

Kaikkea tätä ihanuutta ovat siivittäneet loistavat kelit. Ei ole ollut toppatakille käyttöä. Kuvittelin, että tähän aikaan vuodesta sää ei ihan jatkuvasti hellisi lähes hellelukemissa. Näin on nyt kuitenkin useasti ollut. Suloisen lämpimät illat ovat olleet meille myös iso ilon aihe.

Huomasin, että matkagarderoobini käsittää liian vähän helteeseen sopivaa kesävaatetusta. Olen kiertänyt vaatekauppoja etsimässä shortseja tai uutta kesämekkosta, mutta nyt onkin näille ihan väärä vuodenaika. Tarjolla olisi toppatakkia, neuletta ja pitkähihaista puseroa. En kyllä ihan ymmärrä, milloin noita täällä tarvitaan.

Vähän alkaa jo nyt tuntua, että olisiko meillä revanssin paikka ensi talvena. Vahvistunut on ainakin se, että Teneriffa on ollut loistava matkakohdevalinta.

You may also like

8 comments

Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 18.12.2022 - 10:55 pm

Kiva postaus ja sopivaan kohtaan, kun meillä on Teneriffa tammikuussa edessä. 🙂 Santa Cruz on varmasti tukikohtamme osan matkaa – ja karnevaalimuseon vetimiä täytyy päästä testaamaan. 😀

Reply
Annemaria 19.12.2022 - 11:10 am

Kiva, jos jotain hyötyä on teille. Meidän kokemus on, että Santa Cruziin kannattaa ehdottomasti tulla ja mieluusti olla vähän pidempään. Tässä kaupungissa on paljon nähtävää ja ehdoton sokeri on tämä mukava paikallismeininki.

Reply
Sini 19.12.2022 - 12:17 pm

Teneriffan vuoristossa on kylmä talvella ja myös taloissa sisätiloissa, koska yleensä kunnon lämmitystä ei ole.
Itse olen tammikuussa majoittunut lähikukkulan fincalla hyvin lähellä merta
ja palellut hullun lailla.

Reply
Annemaria 19.12.2022 - 5:52 pm

Lämpötilaerot ovat varmasti suuret rannikon ja vuoriston välillä, tosin vuodetkaan eivät ole veljeksiä. Me on kannettu uskollisesti vuoristokyliin fleeciä mukana, mutta toistaiseksi ei ole ollut juurikaan tarvetta 🙂 Voin kyllä kuvitella, että sitten kun mereltä tuulee kylmästi sen kyllä tuntee hatarissa taloissa.

Reply
Merja 22.12.2022 - 5:51 pm

Ihana kuvasarja, kiitos siitä. Taas tuli uusi kohde listalle. Jopa sopivan matkan päähän. Kesä talven keskelle.
Olen myös monesti joutunut pyörtämään pyhät puheeni tiettyjen kohteiden osalta. Lontoo kuului inhokkilistalle Mallorcan ohella, vaikka en koskaan ollut käynyt kummassakaan. Ja kuinka ollakaan molemmista tuli suosikkikohteitani. Totta puhuen, en ihan kurjassa paikassa ole koskaan käynytkään, Turistipaikoissa ei tarvitse kuin mennä pari korttelia syvemmälle, kun jo löytyy jotain paikallista tunnelmaa.

Reply
Annemaria 22.12.2022 - 11:52 pm

Mulla on vähän sama juttu. Ei ole montaa kertaa tullut kohdalle sellaista paikkaa, josta en pitäisi edes vähäsen. Ja niin totta tuo, että vaikka oma matkakohde ei olisikaan osunut ihan nappiin, aina löytää läheltä muuta kiinnostavaa. Tällä reissulla tosin tuntuu siltä, ettei nyt muuta olekaan tullut eteen kuin kaikkea rakastettavaa 🙂

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 31.12.2022 - 7:56 pm

Moni onkin Kanariansaaria viime vuosien aikana kovasti kehunut, epäilemättä mielyttävä kohde. Todella upealta näyttäviä muuten nuo valot! Muutenkin kaupunki ympäristöineen näyttää oikein viihtyisältä ja Museo de Naturaleza y Arquelogía -museon aihepiiri on juuri sellainen,

Reply
Annemaria 1.1.2023 - 8:12 pm

Meille Teneriffa näyttäytyi kyllä mukavana ja monipuolisena paikkana. Itseasiassa saimme enemmän kuin odotimme 🙂 Saarella on kaikille niin paljon tarjottavaa: ranta- ja kaupunkielämää, patikointimahdollisuuksia, mielenkiintosia museoita ja Santa Cruzissa erityisesti hyviä ravintoloita.

Reply

Leave a Comment