Toinen kerta Turussa, mikä oli parasta?

by Annemaria

Turussa ja Kööpenhaminassa on paljon samaa. Asukkaat ajavat polkupyörillä, osaavat hyggeillä ja puhuvat vähän omituisesti.

Blogiani seuraavat huomasivat, että viime kesänä täytin aukon sivistyksessä ja tein elämäni ihka ensimmäisen matkan Turkuun. Tuolta visiitiltä jäi niin hyvä maku ja monta kiinnostavaa nähtävyyttä käymättä, että päätin jo tuolloin ottaa uusiksi seuraavana kesänä. Kun sain järjestettyä Visit Turun kanssa yhteistyöreissun, ei kauaa tarvinnut mietiskellä, kun matkustin jälleen läpi Suomen idästä länteen.

Turkulaiset, paistaako teillä aina aurinko? Jokainen varmaan muistaa viime kesän surkeat kelit, mutta jotenkin kummasti viime Turun reissuun osui mahtava helleviikonvaihde, viime kesän ehkä ainut sellainen. Vaan niinpä helli aurinko nytkin. Elettiin vasta toukokuun ensimmäistä viikkoa ja kas kummaa, Turussahan paistoi jälleen aurinko ja kesäfiilis oli korkealla.

Torilta mansikoita ja puistoon nauttimaan auringosta. Paras päivä kaupunkihengailulle.

Turku on Suomen Kööpenhamina

Reilun parin päivän aikana kuljin kymmeniä kilometrejä Aurajoen vartta. Itse olen pieneltä paikkakunnalta ja nautin niin suunnattomasti isompien kaupunkien vilkkaasta ilmapiiristä. Huolimatta siitä, että elettiin alkukesää ja vielä alkuviikkoakin, jengiä tuntui olevan kaikkialla. Porukka istuskeli joen varren nurtseilla, ravintoloiden terasseilla ja puistoissa. Tuntui kuin puoli Turkua olisi kuoriutunut kotikoloistaan ja siirtynyt nautiskelemaan auringosta ulkoilmaan.

Sain hauskan assosiaation, sillä jotenkin Turusta tuli mieleen Kööpenhamina. Joka puolella pyöräkaistoja ja pyöräilevää kansaa. Kauniita vanhoja rakennuksia. Sieviä ja kivasti hyggeilymeininkiin sisustettuja ravintoloita. Aurajoki kuin kanaali keskellä kaupunkia. Hyväntuulista ja nuorekasta kaupunkielämää.

Turku on tehnyt hienon työn siinä, että Aurajoen varsista on tehty kaupunkilaisten viihtyisä olohuone. Joen vartta pystyy jolkottelemaan ja pyöräilemään läpi keskustan niin tois puol jokke kuin siellä toisellakin. En muuten vieläkään muista kumpi puoli on kumpi.

Parasta Turussa: Aurajoen rannat.Ilmainen risteily: Föri-lautalla pääsee näppärästi Aurajoen yli.

Majapaikka höyryaluksessa

Yövyin Aurajoen varrella eriskummallisessa majapaikassa, hostellilaiva Boreassa. Kyse on entisestä Turku-Maarianhamina reitillä seilanneesta höyryaluksesta, joka toimii nykyisin ympärivuotisesti hostellina ja samalla myös museolaivana.

Jos majoituksen tasolle ei laita paljon painoa, vaan lähtökohtana on löytää mahdollisimman halpa yösija aamiaisella, Borea toimii tässä tarkoituksessa. Täytyy myöntää, että pieni hytti tuotti itselleni kyllä hieman ahdistusta ahtaudellaan ja askeettisuudellaan. Aamiainen sen sijaan oli ihan kelpoinen ja se tarjoiltiin kotoisen oloisessa laivaravintolassa. Plussaa myös laivahostellin aurinkoisista terasseista.

Welcome on board.

Parasta Turussa

Tälläkin kertaa kuolasin Turun kauniita rakennuksia. Niin jyhkeät kivitalot kuin idylliset puutalot saivat rakennusfriikin ja visualistin jälleen syttymään. Kiinnitin huomiota myös siihen kuinka vihreä kaupunki Turku onkaan. Puistoja keskusta-alueella näytti olevan vähän siellä täällä.

Viime reissulla viehätti kaunis kauppahallirakennus, tällä kertaa pisteet keräsi Turun eläväinen kauppatori. Kesätorimeininki oli selvästi jo alkanut, vaikka toukokuuta oli hädin tuskin keretty aloittamaan. Mikäpä sen mukavampaa kuin paistatella päivää kahvikupposen ääressä ja tiirailla vilkasta torimeininkiä.

Parasta Turussa: vanhat talot. Parasta Turussa: kesätori.

Parasta Turussa -osioon laittaisin ehdottomasti myös laivat. Niistähän toki kaupunki tunnetaan, mutta se on mielenkiintoista, miten voimakkaasti ne näkyvät kaikkialla kaupunkikuvassa. Kun Aurajoen vartta talsii, kohtaa kymmenittäin ravintolalaivoja, huviveneitä, risteilyaluksia ja lähempänä merta pitävät parkkia nuo mielenkiintoiset museolaivat.

Parasta Turussa: laivat.

Museum Walk – museoiden hevijuuserin valttikortti

Kun viime kesänä keskityin yleisellä tasolla Turun tutkailuun ja hyvien ruokapaikkojen etsiskelyyn, tällä reissulla päätin katsastaa kaupungin mielenkiintoista museotarjontaa. Sain Visit Turulta kokeiltavaksi Museum Walk -kortin, jolla pystyi kolmen vuorokauden ajan käymään kortin piiriin kuuluvassa 12 museossa. Kokemuksen perusteella voin sanoa, että jos vähänkään olet museoihin päin kallellaan, tämä 38 euron hintainen kortti kannattaa hankkia.

Kävin neljässä eri museossa. Ihastelin jalopuisten veneiden kauneutta, löysin kaksi kiinnostavaa taidenäyttelyä ja vietin pitkän tovin nautiskellen vanhan puutalokaupunginosan tunnelmasta. Näistä mukavista museokokemuksista myöhemmin lisää.

Parasta Turussa: museot.Nykytaiteenmuseo Ars Novassa on 2.9.2018 saakka ukrainalaisen kansantaiteilija Maria Prymatsenkon näyttely Satumainen maailma.

Ravintolakierros Food Walk -kortilla

Sain käyttööni myös toisen Visit Turun ideoiman kortin. Kymmenen turkulaista ravintolaa (mukana kaksi kahvilaa) on valinnut Food Walk -korttiin oman annoksen tai kokonaisuuden. Kortin haltija voi vapaasti valita kortilta viisi näistä ravintoloista.

Hyödynsin korttia mm. syömällä alkuruuan yhdessä, pääruuan toisessa ja jälkiruuan kolmannessa ravintolassa. Tämä oli helppoa, koska kaikki valitsemani ravintolat sijaitsivat lähietäisyydellä toisistaan. Mitä söin ja mikä oli suosikkini, niistä myöhemmin blogissa lisää.

Parasta Turussa: ravintolat.

Pakko tulla uudelleen

Turussa riittää mielenkiintoa. Nyt on takana kaksi Turun reissua ja olen todellakin ahkeroinut saadakseni näistä matkoista mahdollisimman paljon irti. Siltikin tuntuu, että niin paljon jäi vielä sellaista nähtävää, mitä oikeasti haluaisin kokea.

Oletko käynyt risteilyllä, kysyi museo-opas? Entä Ruissalossa, siellä kannattaa ehdottomasti käydä? Itse tutkin esitteestä, että saariston rengasreitti olisi sellainen juttu, mikä pitäisi joskus tehdä.

Niinhän se on, että hyvä matkailukaupunki jättää nälän jälkeen. Kiva oli taas käydä, vähän kuin ulkomailla. Kielikin niin outoa 🙂 Kiitos jälleen, tulen uudestaan.

Yhteistyössä Visit Turku

www. visitturku.fi

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

24 comments

Jyri Kurki 14.5.2018 - 11:55 pm

No en oo noista museoista niin innostunut, piti niissä käydä aina kouluaikana. Ruissalo ja Hirvensalo on sen sijaan ihania. Synnyin 1969 Heidekenillä, elikkä olen paljasjalkainen turkulainen, vaikka Berliinissä asunkin, vietän lomani nykyään vain Turussa tai oikeastaan Kaarinassa. Paatti Naantaliin tai Ruissaloon on kiva tai sitten vaikka loistokarille Ukko-Pekan kyydissä.Vanhempani ja kaikki muut ovat hautausmaalla, eikä sinne kai kukaan mene, jos ei omaisia ole siell’, mutta kannattais ehkä silti käydä. Samppalinna on tietysti ihan kiva, samantekevää jos uimaan tai ravintolaan.

Reply
Annemaria 15.5.2018 - 6:14 am

Hei Jyri. Kiitos vinkeistä, merellinen osuus Turusta ja sen lähiympäristöistä on vielä täysin kokematta, joten sinne ehdottomasti seuraavaksi.

Reply
Martina 20.5.2018 - 12:09 pm

Turku on ihana! Tuo höyryalus majapaikkana kuulostaa kivan eksoottiselta. Sellaiselta että tekisi mieli kokeilla itsekin. 🙂 Mekin testattiin viime kesänä Food Walk -kortti ja se on kyllä huikean hauska konsepti. Oli kiva kierrellä eri ravintoloissa maistelemassa annoksia. Pidin myös siitä miten erilaisia ruokapaikkoja korttiin kuului. Odotan innolla postaustasi Food Walkista. 🙂

Reply
Annemaria 21.5.2018 - 9:55 am

Ruuan perässä on aina kiva matkata, miksei myös tällaisella vähän erilaisella konseptillakin. Postaus tulossa lähiaikoina 🙂

Reply
Mirva 20.5.2018 - 2:32 pm

Tuo Food Walk Kuulostaa aivan mielettömän hyvältä idealta! Menee testiin tänä kesänä.
Kannattaa muuten käydä kipsuttelemassa Vanhan vankilan alueella. Siellä saattaa törmätä vaikka kettuun ?

Reply
Annemaria 21.5.2018 - 9:58 am

Vähän harmitti, kun aika ei riittänyt tällä reissulla Kakolalle, sielläkin kun tuntui olevan kaikenlaista mielenkiintoista. Vai asuu siellä kettujakin. Onkohan nää entisiä vankikettuja vai ihan vaan citykettuja? 🙂

Reply
Pirkko / Meriharakka 21.5.2018 - 1:45 pm

Tuohan on nyt suosittu majapaikka, tuo laivahostelli Borea, sillä siellä mekin viime viikolla yövyimme!
Toista kertaa jo – tosin ensimmäisen kerran (tai silloin viikon) laivan ollessa vielä Kristina Regina.
http://meriharakka.net/2018/05/21/laivahostelli-borea/

Reply
Annemaria 22.5.2018 - 9:57 am

Hei Pirkko. Kävin lukemassa juttusi, ja tajusin yhtäkkiä, että olen itse tehnyt varmaan samaisella laivalla aikoinaan Kristina Cruisesin Tallinnan risteilyn 🙂

Juu, ei olleet laivan punkat ihan parhaat mahdolliset. Kunnon sängylle antaa tässä iässä jo paljon painoa.

Reply
matkalla 24.5.2018 - 7:44 pm

Kun on syntynyt Turussa naurattaa että Turun murrekin on kuin ulkomailla olisi! Hienosti olit saanut kuviin turistimaista meininkiä ja kauneutta! Toisella kerralla ehdottomasti käyt Turun linnassa ja Ruissalossa! Sekä vaikka saaristossa.

Reply
Annemaria 24.5.2018 - 10:15 pm

Kiitos. Turun linna tuli katsastettua edellisellä kerralla, mutta Ruissalo odottaa edelleen käymistä. Saaristoon myös tekisi matkaavan mieli. Monta syytä tulla Turkuun uudelleen 🙂

Reply
Heidi/Himomatkaajan Turinoita 25.5.2018 - 6:30 pm

Tykkään kovasti Turusta! Ja se on muuten paljon sanottu, entiseltä tamperelaiselta.
Turussa paistaa aina aurinko (no, ei nyt ihan aina, mutta siltä se tuntuu). Torin salaattivalikoimassa on heinäkuussa jätti-isoa valikoimaan tarjolla ( en ole sen kokoisia salaatteja muualla Suomessa nähnyt) ja kielikin (murre) on kuin ulkomailla olisi… 😉

Reply
Annemaria 26.5.2018 - 12:44 am

Näin etelä-karjalaiselle toi Turun murre kuulostaa aika jänskälle. Puheessa on mun mielestä jotenkin ihan erilainen jaksotus ja intonaatio kuin suomen kielessä muuten. Ehkä siksi se mun korvaan kuulostaa siltä kuin kyse olisi omasta kielestään 🙂

Reply
Katariina / Lomaluumu 26.5.2018 - 10:08 am

Voi miten ihana kuulla tällaista hehkutusta omasta kotikaupungista! Turku tosiaan herää eloon heti kun aurinko vähänkin paistaa. Jokiranta ja terassit täyttyvät. Tällä hetkellä on erityisen ihanaa, kun joka puolella on niin vehreää. Ruissaloon kannattaa ehdottomasti mennä, kesäaikaan sinne pääsee vesibussilla, joka on osa julkista liikennettä. Lisäksi oma lemppari illanviettoon on ravintola Koulun sisäpihan terassi. Se mustaherukkasiideri on jumalaista eikä oluetkaan huonoja ole.

Reply
Annemaria 26.5.2018 - 1:43 pm

Haa, mä kävin muuten syömässä makkarapannun tuolla Koulun terassilla. Ravintolahan kuuluu tuohon Food Walk -kortin piiriin. Tosi kiva terassi olikin.

Reply
Sonja | FIFTYFIFTY 26.5.2018 - 2:31 pm

Onpa hyviä ideoita nuo museo- ja ruokakortit. Ja ihanan näköinen oli tuo kanankoipiannos, nam! Turussa on kyllä sitä jotain, pidän itsekin siitä kovasti. 🙂 Föri on kyllä uusi tuttavuus, aika hauska.

Reply
Annemaria 26.5.2018 - 8:33 pm

Kuinka useasti käykään, että uudessa kaupungissa kyllä usein suunnittelee käyvänsä museoissa, jos toisessa, mutta jostain syystä ei sitten saakaan mentyä. Ostamalla tällaisen museokortin jotenkin varmistaa, että tulee mentyä. Museopäiviä pitäisi pitää useamminkin. Noi ”kanankoivet” oli muuten viiriäisenkopia 🙂 ja ihan sika hyviä.

Reply
Outi 26.5.2018 - 9:41 pm

Apua mun täytyy myöntää, etten ole edellenkään käynyt Turussa I K I N Ä! Olisikohan pikkuhiljaa aika korjata tämä aukko sivistyksessä? Kentien tämän kesän juttuja. Nauratti tuo Köpis vertailu…ei se etteikö siinä olisi perää, vaan se että molemmissa paikoissa puhutaan oudosti. Hyvä huomio. Kaikella kunnioituksella turkulaisia kohtaan! 🙂

Reply
Annemaria 26.5.2018 - 10:51 pm

Ite kävin Turussa viime kesänä ekaa kertaa. Joskus tuntuu, että tunnen kotimaata ihan liian huonosti. Turussa oli kiva käydä. Paljon nähtävää ja paljon hyviä ravintoloita. Kannattaa täyttää tämä aukko sivistyksessä 🙂

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 27.5.2018 - 7:59 am

Amerikkalainen mieheni on ihan ihastunut Turkuun. Ja minäkin kyllä tykkään paljon. Ensi kesälle on suunnitteilla käyntiä Turkuun ja taisimpa katsella tuota samaa majoitusta. Mutta meillä on vielä niin pienet nuo lapsukaiset, ettei niitä voi omaan hyttiin tyrkätä, emmekä mahtuisi samaan. No, eiköhän jotain kivaa löydä. Kuulostaa kivalle reissulle tämä.

Reply
Annemaria 27.5.2018 - 9:34 am

Totta, Turku on kiva. Viime kerralla kävin Turun linnassa ja huomasin siellä kuinka innoissaan lapset olivat omasta linnakierroksesta. Tämä oli musta hyvä idea, suosittelen.

Reply
Rosa 27.5.2018 - 8:55 am

Boreassa yöpymistä olen harkinnut muutaman kerran, koska majoittuminen laivassa Aurajoessa tuntuu eksoottiselta.

Reply
Annemaria 27.5.2018 - 9:45 am

Sijainti on todella kiva, samoin kuin laivan miljöö. Hytti oli askeettinen ja peti kova, mutta jos ei paljoa laita painoa majoituksen tasolle, siinä tapauksessa edullinen ja vähän erilainen majoitusmuoto.

Reply
Travelloverin Annika 27.5.2018 - 12:55 pm

Turun tyttönä, toki jo vuosikausia sitten pois muuttaneena, voisin hyvinkin allekirjoittaa listasi. Mutta. Hostellimajoitusta en tohtisi parhaiden listalle itse laittaa. Ei Turussa oikein spesiaaleja majoitusliikkeitä taida vieläkään olla, mutta itse katselen jokinäkymää mieluummin vaikkapa Radisson Blun huoneesta. 🙂

Reply
Annemaria 27.5.2018 - 6:37 pm

Ei tuo hostellimajoitus, kyllä kuulunut parhaiden listalle 🙂 Aurajoen rannat vain. Borea on oiva petipaikka niille, jotka hakevat halpaa majoitusta ilman vaateita. Radisson Blu sopii kyllä mullekin paremmin 🙂

Reply

Leave a Comment