Lupa mokata

by Annemaria

Älä mokaa viiden tähden hotellissa – asiantuntijan 10 vinkkiä ensikertalaiselle.” Ja hitot. Olkaa sellaisia kuin olette ja uskaltakaa mokata.

Mikä ihmeen juttuja nämä tällaiset ”älä mokaa matkoilla” oikein ovat? Olen pannut merkille, että sosiaalisessa mediassa törmää yhtä mittaa käyttäytymisohjeisiin, joissa kerrotaan miten tulee käyttäytyä lentokoneissa, matkakohteissa, hotelleissa ja nähtävyyksissä. Joku ”tietävämpi” kertoo, kuinka rahvaan tulee toimia ja mitä saa ja mitä ei saa tehdä, jottei vaan mokaa.

Viimeisimmässä silmiini osuneessa jutussa joku etikettineuvoja jakoi ensikertalaisille vinkkejä, mitä ei saa tehdä luksushotelleissa. Konsultin mukaan hotelliin saapuessa pitäisi näyttää itsevarmalta, sillä käyttäytyminen kuulema paljastaa kokemattomuuden ja siksi ei saa antaa silmien laajentua ja leuan loksahtaa. Anteeksi vaan, mutta miksi ei? Jos luksushotellin hulppea aula ei ole jokapäiväistä kauraa ja se saa aikaan wau-efektin, miksi ihmeessä pitäisi näytellä jotain muuta?

Ne muutamat kerrat, kun olen itse päässyt maistelemaan viiden tähden edestä kansainvälistä luksusta, olen todellakin ollut niin innoissani, etten ole meinannut pysyä ruodussa. Takuulla jokainen on nähnyt reaktioistani jo kaukaa, että ympyrää pyörivä tätituristi on astunut normaalista poikkeavalle maaperälle. Minulta ainakin häviäisi osa nautinnosta, jos jostain kumman syystä haltioitumista pitäisi peitellä. Voisiko joku selittää, miksi tämä ylipäätään on edes jonkun mielestä mokaamista?

Jos ei ole prinsessa, ei tarvitse esittää prinsessaa.

Hymyilyä osaltani sai myös artikkelin neuvo rajoittaa selfieiden ottamista ja muuta valokuvaamista. Nämä kuvaussessiot kuulema paljastavat ensikertalaisen ja saattavat häiritä muita hotellin asukkaita. Tässä kohtaa olen ilmeisemmin mokannut pahan päiväisesti, sillä kameralleni on ollut erityisen paljon käyttöä hulppeimmissa hotelleissa. Oikeasti, kuka voi pidättäytyä ottamasta kuvia, jos on kerrankin päässyt sellaiseen ympäristöön, joka näyttää ja tuntuu upealta?

Minusta nämä kaiken maailman älä mokaa -neuvot ovat typeriä. On niin helppoa vedota suurimpaan pelkoomme, häpeään. Kontrolloimme käyttäytymistämme sen vuoksi, että pelkäämme nöyryytystä. On noloa osoittaa tietämättömyytensä tai osaamattomuutensa, ja siksi kätkemme todellisen minämme ja esitämme vähän ”parempaa”.

Jos aina pitää varoa mokaamista ja virheiden tekoa, voi liikkumavara käydä vähäiseksi.

Eikö kuitenkin meistä jokainen ole parhaimmillaan omana itsenään, juuri sellaisena aitona Crocodile Dundeena kuin on. Vahvin ihminen on minusta sellainen, joka uskaltaa olla täysin oma itsensä joka paikassa. Sellainen ihminen, joka uskaltaa sanoa, ettei osaa tai ettei tiedä ja antaa itselleen luvan tehdä virheitä. Osoittaa vahvaa itsetuntoa olla reilusti se tumpelo ensikertalainen, joka osaa vielä nauraa makeasti omille hölmöilyilleen.

Kaikkein typerimpiä ihmisiä minusta ovat tyypit, jotka kuvittelevat olevansa kaiken osaavia ja kaiken hallitsevia. Kaikkien alojen asiantuntijat ovat näistä rasittavimpia. Jos tunnet tällaisen tapauksen, tiedät myös, ettei hän koskaan naura itselleen. Ihmisestä häviää niin paljon mielenkiintoa, jos vastapuolella on ihminen, joka yrittää olla liian täydellinen ja liian oikein käyttäytyvä.

Uskokaa vaan, mokaamislupa tekee elämästä rennompaa ja paljon hauskempaa. Ei tämän kaiken tarvitse olla niin vakavaa. Ei oikeasti tarvitse miettiä, kuinka fiinisti pitää käyttäytyä viiden tähden hotellissa tai nyt ylipäätään missään muuallakaan. Annetaan itsellemme lupa mokailla ja elää vähemmällä kontrollilla. Jos ei ole prinsessa, ei tarvitse esittää prinsessaa.

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

10 comments

Piyya 6.5.2018 - 7:33 pm

Toinen Ihmettelevä tätituristi ilmoittautuu kapinaan kanssasi ?
Oon Mikä oon ja jos yritän esittää jotain muuta niin mokaan takuuvarmasti. Enköhän minä käyttäytyä osaa vaikka kaikki ei oo hienostoetiketin mukaista ihan joka kerta ?

Reply
Annemaria 6.5.2018 - 9:04 pm

Samat sanat. Turha fiinistely on usein teennäistä feikkaamista, josta on usein enemmin haittaa kuin hyötyä. Luotan aina siihen, että tavallisella maalaisjärjellä ja sopivalla rentoudella pärjää parhaiten.

Reply
Maarit Johanna 6.5.2018 - 8:00 pm

Ihana postaus!! JUST NÄIN. Osa nautintoa tulee tuosta ihastelusta 🙂

Reply
Annemaria 6.5.2018 - 9:07 pm

Kiitos. Hehkuttelijoilta ei saa ottaa pois ihastelun ihanuutta. Ollaan siis vapaasti suu auki ja silmät ympyriäisinä 🙂

Reply
Triana 6.5.2018 - 9:13 pm

Hyvä kannanotto ja yleisiin ohjeisiin!

Reply
Annemaria 7.5.2018 - 7:58 am

Kiitos ja kohden rennompaa matkailua:)

Reply
Sisko / Hieman_vino 7.5.2018 - 12:25 pm

Näin saman artikkelin ja jätin lukematta, koska tiesin etten tule noudattamaan niitä ohjeita, jos joskus 5 tähden hotelliin päädyn. En tiedä miksi noissa luksus hotelleissa pitäisi näyttää nyrpeää naamaa tai valokuvaaminen olisi sopimatonta. Mielestäni hymy kuuluu kaikille ja jos näen jotain kaunista, ikuistan sen niin halutessani. Tosin, mitäpä nuo luksus hotellit ilmaisella mainostamisella tekisivät, joten sinäänsä parempi ettei kukaan vaan julkaise yhtäkään kuvaa koko paikasta.. 🙂

Reply
Annemaria 7.5.2018 - 1:01 pm

En ymmärrä minäkään. Jutussa puhuttiin muistaakseni myös, ettei saa olla vastaanoton henkilökunnan kanssa liian tuttavallinen. Täytyisi siis olla kylmähkö ja esittää kokenutta 🙂 Luulenpa kuitenkin, että paras olla ihan oma itsensä, hymyillä ja kertoa vaikka, että onpa teillä täällä kaunista. Toimii taatusti paremmin.

Reply
Hanna Broman 7.5.2018 - 7:32 pm

Olen täysin samaa mieltä. Ollaan vaan mitä ollaan ja oma luonne saa näkyä ja tulla huomatuksi.

Reply
Annemaria 7.5.2018 - 9:25 pm

Niin se on, turha ruveta liian fiiniksi, siinä käy vaan huonosti 🙂

Reply

Leave a Comment