Torremolinos – rantakaupunki, joka yllätti

by Annemaria

Tulipa jälleen kerran todistettua, ettei pitäisi antaa ennakkoluuloilleen valtaa. Todellisuus saattaa nimittäin usein yllättää.

Terveisiä sunnuntain päiväretkeltämme naapurikaupunkiimme Torrrrrremolinokseen. Jo pelkkä kaupungin nimi tuntui minusta lähinnä vitsiltä. Luulin meneväni kaupunkiin, joka on muinaisjäänne 70-luvun seuramatkoista ja kosteista possujuhlista. Tiedättehän sellaisista, joissa pikkupossu pyörii vartaassa ja turistien ahnaisiin kitoihin valutetaan viiniksi kutsuttua kuraa pitkänokkaisista lekkereistä.

Jos ihan totta puhun, Torremolinos kuului minulla aiemmin niihin kaupunkeihin, ettei ikinä sinne.

Hyppäsimme sunnuntaina paikallisjunaan ja vartin päästä pällistelimme Torremolinoksen keskustassa. Eikä kaupunki näyttänyt meistä yhtään hullummalta.

Torremolinos, vajaan 70 000 asukkaan vanha andalusialainen kaupunki, oli meistä itse asiassa oikein viehättävä. Runsas vehreys, kapeat kujat, vanhat rakennukset ja sunnuntain kunniaksi parhaimpiinsa pukeutuneet paikalliset saivat auringossa kylpevän kaupungin näyttämään sopivasti patinoituneelta. Runsaasta turismista huolimatta, Torremolinos henki voimakkaasti Andalusiaa.

Hyvin hoidettua rantabulevardia oli mukava tallustella auringon paisteessa ja ihan vain istuskella jäätelötötterö kourassa ohikulkevaa sunnuntaikansaa katselemassa. Palmut huojuivat, mainingit iskivät rantahietikolle ja aurinko helotti pilvettömältä taivaalta. Kesäidylli oli täydellinen, vaikka marraskuuta elettiinkin.

Torremolinos elää edelleenkin ilmiselvästi turismista, sillä ulkomaankielistä ihmisvirtaa soljui ohitsemme tasaiseen tahtiin. Jos jotain voi päätellä matkailijoiden ikärakenteesta, riehakkaimpien possujuhlien aika lienee ohi.

Torremolinos on minusta kaupunki, jonne kannattaa suunnata erityisesti ostoksille. Ydinkeskusta on tiivis ja rypäs monipuolisia kauppoja sijaitsee kävelykatujen varsilla, etenkin näistä sen kuuluisimman Calle San Miguelin varrella. Suunnista tänne, jos haluat repiä retonkia tai shoppailla laukkuja, kenkiä tai koruja.

Kun lähdet ostoskaduilta suunnistamaan alaspäin kohti rantaa, kuljet pitkin kapeita kujia, joista löytyy kymmenittäin (vai sadoittain?) matkamuistomyymälöitä. Kaikki turistikrääsä on toki edustettuna, mutta mukana on myös kaikenlaista kiinnostavaakin, kuten erilaisia käsitöitä ja mikä parasta, hyvin kohtuuhintaan. Minusta täältä löytyi kaikki se, mitä on myynnissä esimerkiksi Fuengirolan viikkomarkkinoilla ilman, että tarvitsee tungeskella ylettömässä väenpaljoudessa.

Jos kaipaat kivoja tuliaisia, katsasta esimerkiksi korkista tehtyjä tuotteita myyvä Nos Grupa -kauppa. Liike sijaitsee sen pääväylän varrella, missä portaikko johtaa mutkitellen rantabulevardille. Löydät täältä mm. kivoja laukkuja, vöitä, kukkaroita ja koruja.

Muutenkin kujien tavarapaljouden joukosta löytyy kaikenmoista edullista pikkutavaraa. Miten olisi vaikka hellehattu tai värikäs keramiikkamuki kolmella eurolla, sandaalit tai kangasreppu vitosella?

Kun taas suunnistat ostoskaduista hieman alemmas ns. El Bajandillon ranta-alueelle, kannattaa käydä tutustumassa kauniiseen Casa de los Navajas -rakennukseen. Tätä rakennusta et voi olla erottamatta alhaalta rantakadulta.

Sokeriruokokaupalla rikastunut Antonio Navajas rakennutti kauniin linnamaisen palatsitalon 1926 perheensä kodikseen. Rakennuksen torneista avautuu hieno näköala alas merelle. Sisäänpääsy rakennukseen oli iloksemme ilmainen.

Toinen käymisen arvoinen paikka on minusta paikallinen uurnalehto, cementerio. Näissä etelä-eurooppalaisten hautapaikoissa on minusta aina jotain kiehtovaa. Sadottain tarinoita eletystä elämästä. Uurnalehto sijaitsee myös El Bajandillon alueella lähellä merta.

Rantabulevardilla sijaitsee muuten kaupungin turisti-info, josta saimme oikein toimivan kaupunkikartan. Kannattaa poiketa.

Tällä kertaa käynti Torremolinoksessa oli pikainen, mutta jätti pienen nälän nähdä kaupunkia lisää. Tulemme varmasti vierailemaan tässä kaupungissa vielä useaan otteeseen.

Kotipysäkiltämme Fuengirolan Torreblancasta matka paikallisjunalla kesti vain noin varttitunnin ja maksoi hengeltä 1,80. Juna vie aivan pelipaikoille Torremolinoksen ydinkeskustaan.

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

14 comments

Tatjaana 7.11.2018 - 8:58 am

Tunnetko tangon ”Torremolinos, Torremolinos, luona Malagon on kylä onnellinen”?

Tulen Espanjaan Torreviejaan marraskuun lopulla kyläilemään tyttäreni ja miehensä luokse. He muuttivat maahan syyskuussa. Olen siellä vain viikon, joten emme ehsi Torremolinokseen tai Fuengirolaan tällä kertaa, mutta kenties keväällä.

Mukavaa talvea!

Reply
Annemaria 7.11.2018 - 2:11 pm

Ikävä kyllä en tunne tuota tangoa, mutta ilmeisesti Torremolinoksella on hyviä vaikutuksia 🙂 Mukavaa matkaa sinulle Espanjaan, ehkä joskus myös näille kulmille.

Reply
KIRSI RUOTSALAINEN 7.11.2018 - 10:27 am

Olen seurannut kivaa blogiasi AR:lta.. Aika oikein oot kuvannut tätä Espanjan eteläosaa… OOn kauan itse ollut Espanjassa-ensin SANTA CRUZISSA ja sitte -loppuv-94 alkaen Fugessa…
MIeheni johti ANDALUSIAN SWINGBANDIÄ ja siksi olisikin kiva,jos joskus ehtisir NURIASOL-RAVintolaan kuulemaan ihan huippu,vanhaa jazzia,jossa aina eri solistit!!!
ASB soittaa joka sunn.klo 18-21 Nuriasolissa aina joulukuun 16pv CHRISTMAS WONDERLAND-iltaan asti-sitten hengähtää muutaman viikon.Aloitus taas -19 tammik.lopuilla..
Hienoa jatkoa blogillesi, nautin lukea sitä! Terkuin!

Reply
Annemaria 7.11.2018 - 2:12 pm

Kiitos Kirsi. Tykkään jazzista, joten tuohan kuulostaa hyvältä. Kiitos vinkistä.

Reply
Eläkekoti auringosta haaveena 7.11.2018 - 10:39 am

Ollaan mieheni kanssa muutamalla lomareissulla vuokrattu polkupyörät ja pyöräilty Fugesta Torremolinokseen, mukava reitti rannan läheisyydessä, rauhakseltaan nauttien! Voin suositella 🙂

Reply
Annemaria 7.11.2018 - 2:14 pm

Toi rantabulevardi on ihan parasta. Voiko pyöräilymaisemat olla enää parempia? Pitäisi varmaan joskus vuokrata fillarit ja lähteä pyöräilemään. Mitähän Torreen mahtaa tulla matkaa?

Reply
Ritsukka 7.11.2018 - 2:10 pm

Kiitos mukavasta blogistasi. Täällä Torremolinosissa voi ihan asuakin!

Reply
Annemaria 7.11.2018 - 11:52 pm

Kiitos Ritsukka, kun luet blogiani 🙂 Torre ei varmastikaan ole yhtään hullumpi paikka asua vaikka pidempään siinä, missä naapurikaupunkinsakaan. Itse pidän paikoista, jotka ovat oikeita kaupunkeja ja joista löytyy tavallista paikalliselämää. Seuraavalla kerralla pitää laajentaa tutustumista ja suunnata vähän kauemmas etsimään kaupungin vanhempaa osaa.

Reply
espanjaan 7.11.2018 - 9:34 pm

Kiitos positiivisesta postauksesta! Ja terveiset täältä Torremolinosista. Suunnittelin itsekin kirjoittavani tuollaisen positiivisen jutun täältä. Ja kirjoitankin vielä. Täällä on paljon muutakin mukavaa, mihin et vielä ehtinyt. Eilen kiersin Molino de Incan kasvitieteellisen puutarhan. Ikkunastani katselen Battery-puistoa ja sen näkötornista käyn ihailemassa auringolaskuja.

Reply
Annemaria 7.11.2018 - 11:33 pm

Näin vähän arvelinkin, että saatiin Torresta ihan vain pintaraapaisua. Täytyypä katsastaa nuo mainitsemasi kohteet. Kiitokset vaan vinkeistä.

Reply
Adriana 27.11.2018 - 9:59 am

Hei, kirjoitat me-muodossa, joten olisi kiva, jos esittelisit kuka matkustaa kanssasi.
Luin blogisi Torremolinosta, koska asuin siellä viime vuonna puolitoista kuukautta. Minusta se oli kiva kaupunki. Asuin täysespanjalaisella alueella, jonka nimi on Carvaros. Ensin en lukenut blogiasi, kun suomalaiset täti-ihmiset herättävät minussa pelkoa.

Reply
Annemaria 27.11.2018 - 10:25 am

Miehenihän se kanssani pääsääntöisesti reissuaa, ainakin aina välillä kun pystyy. Mä oon kanssa tykästynyt Torreen. Vietettiin siellä hiljattain myös toinen sunnuntaipäivä ja noustiin kaupunkia vähän ylemmäs vanhaan, paikalliseen kaupunginosaan. Juu, ei meitä täti-ihmisiä kannata pelätä 🙂

Reply
Lilja 12.1.2019 - 12:46 am

Minua ärsyttää kun puhutaan Fugesta ja Torresta, eikä käytetä oikeita nimiä. Olemme olleet useita kertoja Torremolinoksessa, tykätään. Olemme sieltä käyneet myös Fuengirolassa tapaamassa ystäviä, junalla ja polkupyörillä, en tykkää yhtään paikasta, liikaa suomalaisia ravintoloja ja alkoholisoituneita ihmisiä.

Reply
Annemaria 12.1.2019 - 8:36 am

Hei Lilja. Hyvällä lapsella monta nimeä 🙂 Itse en ole kyllä Fuengirolassa törmännyt sen enempää alkoholisoituneisiin kuin muuallakaan. Kyllähän sitä näkee kaikkialla, niin Suomessa kuin Espanjassakin, niitä joiden alkoholinkulutus ei ole pysynyt ihan aisoissa. Enemmän mua täällä ovat pistäneet silmään rantabulevardia innolla kuluttavat eri ikäiset lenkkeilijät. En ihan ymmärrä, mitä huonoa suomalaisissa ravintoloissa on. Jokaiselle jotakin. Näen itse sen pelkkänä plussana niille, ken sellaista hakevat. Kyllä tähän vajaan 80 000 asukkaan kaupunkiin mahtuu muutama espanjalainenkin ravintola 🙂 Siitä olen samaa mieltä kanssasi, Torremolinos on oikein kiva paikka.

Reply

Leave a Comment