Vuoden 2017 parhaat matkakokemukset

by Annemaria

10 ulkomaanmatkaa ja 10 kotimaan vapaa-ajan matkaa. Mikä oli parasta vuoden 2017 reissuissa?

Vuosi on pitkä aika, kun muistelee tapahtumia taaksepäin. Muisti tekee tepposensa, eikä jälkeenpäin meinaa muistaa, missä sitä tulikaan käytyä ja mitä kaikkea tehtyä. Onneksi on tämä matkablogi, jonne on tullut tarkoin kirjattua jokaisen reissun niin parhaat kuin huonoimmatkin palat. Faktat ja fiilikset on helppoa palauttaa mieleen.

Poimin vuoden aikana tehdyistä matkoistani omasta mielestäni ne kaikista parhaimmat ja eniten mieleen jääneet kokemukset. Da daa, yhden täti-ihmisen arvovaltainen matkailuraati on valinnut vuoden parhaimmiksi matkailukohteiksi seuraavat subjektiivisilla mittareilla arvuutetut matkailuelämykset:

Vuoden paras matkailumaa: Kroatia

Vähän vaikeaa oli olla valitsematta Espanjaa, sillä niin paljon siitä pidän. Mutta kun Espanjan voi valita kaikkien vuosien parhaaksi matkailumaaksi, vuoden parhaan matkailumaan titteli tulee antaa jollekin toiselle vuoden aikana käymistäni maista.

Vaikka vietin Kroatiassa lyhykäisen, vain parin viikon mittaisen pätkän, pystyi se vakuuttamaan tämän täti-ihmisen puolelleen. Kroatian kauneus ja jollain lailla hymyilevä luonne sai vain janoamaan lisää nähtävää upean Adrianmeren rannikolta.

PERUSTELUT: Monipuolinen: historiaa, luontoa, rantoja ja kaupunkeja. Jumalaisen kaunis rannikko ja ihastuttavat saaret. Miellyttävä ilmasto jo varhain keväästä pitkälle syksyyn. Majoitus edullista. Hyvät lauttayhteydet saarten ja mantereen välillä. Plussaa mielenkiintoisista viineistä.

Vuoden paras ulkomainen kaupunkikohde: Kööpenhamina

On vaan olemassa kaupunkeja, joista jostain kumman syystä pitää heti ensi silmäyksestä. Tunnelmassa aistii sellaista viehkoutta, johon on helppoa sukeltaa mutkattomasti. Tällainen on Kööpenhamina. Huolimatta siitä, että se on matkailijalle vähän kalliin puoleinen, tanskalainen hyggeilymeninki upposi minuun tänä vuonna kahden reissun verran.

PERUSTELUT: Mielenkiintoinen ja viehättävä, nuorekas kaupunkikohde. Paljon kiinnostavaa nähtävää: kuninkaanlinnoja, upeita museoita, maailmankuulu Tivoli sekä kauniita rakennuksia ja puistoja. Mutkaton tunnelma ja tanskalainen hyggeily saavat viihtymään. Tanskalainen design hellii silmää joka puolella. Erinomainen ruokakaupunki.

Vuoden paras kotimainen kaupunkikohde: Tampere

Kirjoittelin aiemmin, että jos muuttaisin kotimaassa johonkin, haluaisin muuttaa Tampereelle. Tampereella on kaikki ne kotimaisen kaupungin ainekset, joista pidän. Tampere on selvästi jonkinlaisessa hyvässä flow-tilassa: uutta syntyy, matkailuun satsataan ja kaupunki kehittyy.

PERUSTELUT: Sopivan kokoinen ja sopivan kaupunkimainen. Hieno kerroksellinen kaupunkikeskusta, jossa taidolla yhdistetty uutta ja vanhaa. Kaunis sijainti kahden järven ja yhden kosken partaalla. Runsas kulttuuritarjonta, mielenkiintoiset museot. Sykkii elämää. Huippuhyviä ravintoloita.

Vuoden paras rantakohde: Nerja, Espanja

Vaikka en mikään rantakohteiden ylin ystävä olekaan ja ranta ei ole se juttu, millä perusteella matkakohdetta valitsen, yksi rantakohteeksi itsensä luokitteleva paikka jäi vuodesta mieleen. Matkustin Andalusian etelärannikolla olevaan kaupunkiin itse asiassa siellä olevien tippukiviluolien perässä. Samalla huomasin, että Nerja on rantakohde, jossa voisin ihan hyvin viihtyä.

PERUSTELUT: Soma vuorten ympäröimä kylämäinen kaupunki, jossa kompaktissa paketissa kaikki hyvään rantalomaan tarvittava. Jyrkkien kalliorantojen välissä pieniä poukamaisia hiekkarantoja, jotka tekevät alueesta vaihtelevan ja mielenkiintoisen. Ainakin loppusyksyn kokemuksen perusteella mukavan rauhallista, hintatasoltaan kohtuullista ja majoitukseltaan edullista.

Vuoden paras pikkukylä: Sainte-Agnès, Ranskan Meri-Alpit

800 metrin korkeudessa merenpinnasta sijaitsevasta persoonallisesta provencelaisesta vuoristokylästä aukesi huikeat näkymät Välimerelle. Kuuluu sarjaan Ruususen untaan nukkuvat paikat. Vuoren rinnettä kipuavat talot tuntuvat olleen paikallaan ikuisuuden.

PERUSTELUT: Täällä pysähtyy aika. Palanen vähän erilaista Ranskan Rivieraa. Kaunista ja niin suloisen rauhallista.

Vuoden paras luontokohde: Hornøyan lintusaari, Norja

Eksyin Norjan Varangin niemimaan itäisimpään kolkkaan Hornøyan lintusaarelle aivan vahingossa lähinnä olosuhteiden pakosta. Onneksi eksyin, sillä tämä Barentsinmeren kummallinen kalliosaari oli ainutlaatuinen kokemus monellakin tapaa.

PERUSTELUT: Kymmenien ellei satojentuhansien pohjoisen lintujen lajirunsaudestaan kuuluisa pesimäsaari, jonka äänimaailma on vailla vertaa. Elämää kuhiseva arktinen paratiisi. Mikä parasta: täällä näkee lunneja.

Vuoden paras hotelli: Arctic Light Hotel, Rovaniemi

Pieni yksityisomisteinen Arctic Light Hotel näyttää napsivan maailmanlaajuisesti kaikkea mahdollista hotellialan palkintoa, eikä ihme. Tämä rovaniemeläinen boutique-hotelli on sen verran mielenkiintoinen ja hyväntuulinen kokonaisuus, että sen suojissa kerrassaan viihtyy. Hotellille voisi antaa myös palkinnon parhaasta hotelliaamiaisesta.

PERUSTELUT: Omaleimainen, tyylikäs ja tasokas. Kaunista sisustusta ja silmää hiveleviä yksityiskohtia. Palvelu huippuluokkaa. Nostaa hotelliaamiaisen ihan omiin sfääreihin.

Vuoden paras kulttuurielämys: Joutsenlampi baletti, Mikhailovsky Teatteri, Pietari

Kun yhdistetään venäläinen huipputason balettiosaaminen, iki-ihana klassikko Joutsenlampi ja vanha koristeellinen kulta-aitioinen teatteri saadaan lopputulos, joka sykähdyttää.

PERUSTELUT: Taidokasta, kaunista, visuaalista. Täydellinen baletti täydellisessä miljöössä.

Vuoden paras nähtävyys: La Mesquita-moskeija, Espanja

Espanjan Córdoban eriskummallinen moskeija, jonka sisältä löytyy katedraali. 856 pylvästä ja punaraidallista holvikaarta kannattavat tätä suurta Andalusiassa sijaitsevaa rakennusta, jota rakennettiin 200 vuoden ajan vuosina 700-900.

PERUSTELUT: Omaleimainen arkkitehtuuri. Historiallinen kohde, joka ilmentää saman katon alla kahta eri uskontoa ja montaa eri aikakautta.

Vuoden paras ravintola: Ravintola Cru, Tallinna

Vaikea valinta. Hyviä ravintolakokemuksia on kertynyt vuoden aikana useita. Valitako kotimainen vai ulkomainen? Gourmeemesta vai muuten vain hyvä ravintola? Vuoden parhaan ravintolan titteli menee tällä kertaa naapurimaahan.

PERUSTELUT: Hyvin valmistettua, herkullista ruokaa romanttisissa ja tunnelmallisissa puitteissa vanhan kaupungin ytimessä. Erinomainen hinta laatusuhde.

Yksi vuosi kohta takana, ja minä monta kokemusta rikkaampana. Kiitollinen niistä jokaisesta. Kun tarkemmin miettii, huonoja matkoja ei ole olemassakaan. Jokainen matka on ainutlaatuinen. Jokainen matka tuo tullessaan aina jotain uutta ja mielenkiintoista. Jokainen matka antaa uutta sisältöä elämään. Kun matkustan, olen elossa. Siksi innolla ja odottavin mielin ensi vuoteen ja uusiin seikkailuihin.

Samppanjaa muovimukista -blogi jää nyt pienelle joulutauolle ja täti-ihminen siirtyy nautiskelemaan kuohuvaa mökkiolosuhteisiin. Kaikille teille ihanaiset lukijani tuoksuvaa, tunnelmallista ja tonttuhenkistä joulua. Olkaahan kiltisti 🙂

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

8 comments

Outi 20.12.2017 - 7:11 pm

No mutta vallan hyvää joulua myös täti-ihmiselle! Tämä oli hauska kooste! Tallinnasta juuri takaisin seilailen ja nyt vähän harmittaa ettei pähkäilyistä huolimatta valittu tuota Cruta. Onneksi Tallinna on täynnä hyviä ravintoloita!

Reply
Annemaria 20.12.2017 - 11:07 pm

Kiitos vaan ja viehkoa joulua sullekin. Saadaanhan kuulla millaisia ruokakokemuksia teillä oli tällä kertaa? Tammikuussa olis tarkoitus piipahtaa.

Reply
Janni / Lentopelko 21.12.2017 - 9:23 am

Kööpenhaminassa tuli tänä vuonna käytyä itsekin, ja oli kyllä ihana paikka! Baletti Pietarissa kuulostaa myös paremmalta kuin hyvältä, kun vaan saisi aikaiseksi lähteä. 😀 hauska kooste kyllä. Hyvää joulua!

Reply
Annemaria 21.12.2017 - 4:22 pm

Junalla pääsee näppärästi ja nopiaan Pietariin, eikä edes paljoa maksa. Pietarissa nyt muutenkin on baletin lisäksi paljon nähtävää, etenkin jos toi kulttuuripuoli kiinnostaa. Ei muuta kuin matkaan 🙂 Parasta joulua sullekin.

Reply
Sisko 26.12.2017 - 6:55 pm

Me käytiin tänä vuonna myös Kroatiassa. Kerkesimme kiertää koko Istrian niemimaa, mutta se ei vakuuttanut meitä ollenkaan. Oli kyllä nättiä pikku kyliä meren rannalla, mutta pian ne kaikki alkoi muistuttaa toisiaan. Uimarantoja ei löydetty, eikä ruokakaan oikein vakuuttanut. Mutta kiva että paikasta löytyy positiivisiakin kokemuksia. 🙂

Reply
Annemaria 26.12.2017 - 11:45 pm

Harmi, ettei Kroatia teille ihan uponnut. Itse teimme reissun maaliskuussa eteläisemmässä Kroatiassa ja tämä oli reissu, josta jäi kaiken kaikkiaan hyvät fiilikset. Sää helli meitä koko loman ajan upeasti. Vietimme osan ajasta Splitissä, osan Hvarin saarella ja kävimme myös Bracin saarella. Nautimme paikkojen rauhallisuudesta, maisemien kauneudesta ja ystävällisistä ihmisistä. Tästä matkasta jäi vain jano nähdä maata lisää. Mutta sellaista tämä matkailu on. Aina ei kaikki mene ihan putkeen ja aina ei kohteet täytä odotuksia.

Reply
Pirjo 30.12.2017 - 9:10 pm

Ihanaa että yksi suosikkipaikkamme -Nerja- pääsi listoille,jee.Suosittelen siellä auton vuokraamista ja tutustumista upeisiin vuoristokyliin ja alhaalla rantatie on Espanjan kauneimpia maisemiltaan.Patikointireittejä myös runsaasti.Kroatia kuuluu myös lemppareihin;kierrelty Istrian niemimaalla ja aivan eteläkärjessä Cavtatissa,johon tykästyttiin.Sieltä pääsi helposti Montenegron puolelle,jonka maisemat hurmasivat(myös).Seuraavaksi ehkä keski-Kroatiaan..
ps .Odotan innolla uusia blogeja,tykkään tyylistäsi kirjoittaa.Kiitos ja antoisaa matkailuvuotta 2018!

Reply
Annemaria 30.12.2017 - 10:57 pm

Moi Pirjo ja kiitos matkavinkeistäsi. Olisi niin mukavaa lähteä Nerjan ympäristöä kiertämään mainitsemiisi vuoristokyliin tai patikoimaan. Kroatian kohdalla myös ruokahalu vain kasvoi ja uusiin paikkoihin oisi niin hienoa päästä matkailemaan. Luulen, että lähivuosina molemmat on mahdollista toteuttaa. Kiitos myös mieltä lämmittävästä palautteesta. Onnellista uutta vuotta sinullekin ja toivon mukaan paljon uusia seikkailuja maailmalla.

Reply

Leave a Comment