Yksi saari, monta matkaa. Teneriffan kiinnostavimmat päiväretkikohteet.

by Annemaria

Kuukauden päivät kiertelimme Santa Cruzista käsin Teneriffan eri puolia. Matkoilla tuli vastaan mukavia kaupunkeja ja ihastuttavia luontokohteita. Totesimme myös saaren bussiyhteydet niin mainioiksi, että jätimme lopulta auton kokonaan vuokraamatta.

Teneriffa on monipuolinen ja mielenkiintoinen. Saaren maasto on vaihtelevaa: meri ja vuoristo käyvät vuoropuhelua, samoin kuin upea luonto ja historialliset kaupungit. Lomasta kannattaa käyttää muutama päivä ja lähteä tutkimusmatkalle saaren muihin osiin. Tässä muutama herkku, joita kohtasimme retkillämme.

La Orotava

Puerto de la Cruzin naapurikaupunki La Orotava on minulle ehkä yksi eniten mieleen jääneistä pikkukaupungeista Teneriffalla. 400 metriä merenpinnasta sijaitseva kaupunki sijaitsee kulkijalle vähän kuin vinossa. Joko kuljet jatkuvasti ylös jyrkkää rinnettä tai sitten laskeudut alas mäkeä.

La Orotava on yksi Kanariansaarten vanhimmista kaupungeista. Tähän tekisi mieleni lisätä, että myös kauneimmista. Se perustettiin 1600-luvun alkupuolella. Laakso tarjosi erinomaisen kasvualustan kastanjoiden, rypäleiden ja banaanien kasvatukseen. Viljelykset vaurastuttivat kaupungin väestöä ja se rupesi keräämään hoteisiinsa varakkaita aristokraatteja ja kauppiaita.

La Orotavalla on edelleenkin aistittavissa sen vauras historia. Yläluokkaisia kartanoita ja palatseja putkahtelee esiin siellä täällä. Iloa silmälle tarjoilee myös perinteinen kanarialainen arkkitehtuuri puuparvekkeineen. Hyväkuntoisia kanariataloja on Orotavassa paljon.

Jälkimmäisistä ehkä merkittävin on 1662 rakennettu La Casa de Balcones, joka on hyvä esimerkki perinteisestä kanarialaisesta asumisesta. Rakennus on kaunis ulkoapäin. Niinkään varma en ole siitä, saiko viiden euron hintaiselle pääsymaksulle vastinetta sisätiloissa. Huoneita pääsi kurkkaamaan vain lasiseinien takaa ja oikeastaan mielenkiintoisinta oli viehättävä piha-alue.

Kannattaa käydä katsomassa hienostunutta Liceo de Taoron palatsia. Alunperin se on rakennettu Ascanio nimiselle suvulle kaupunkipalatsiksi ja myöhemmin se on toiminut mm. kouluna. Nyt rakennuksessa toimii kahvila/ravintola, jonka terassilla oli oikein mukavaa nauttia lasillinen cavaa. Sisätilat olivat joulun aikaan saaneet kauniit joulukoristelut. Yläkerrassa on taidenäyttelytiloja.

Kauniiden rakennusten lisäksi La Orotavalle tunnusomaisia ovat hienot viheralueet. Liceo de Taoron vieressä sijaitsee kaksikin viehättävää puistoaluetta: Jardin Victoria ja pieni kasvitieteellinen puutarha.

Ihmettelimme Jardin Victoriassa hautamausoleumin näköistä rakennusta. Asiaa tutkittuani ilmeni, että kyse oli Quinta Rojan markiisin itselleen rakennuttamasta hautapaikasta. Aktiivinen vapaamuurari ei ollut aivan varma pääsystä siunattuun maahan, joten hän päätti huolehtia itse loppusijoituspaikastaan. Tarina tosin kertoo, ettei häntä kuitenkaan koskaan haudattu tänne.

Kävimme La Orotavassa joulun alla ja mikä mukavinta, kaupungissa oli kymmeniä hienoja seimiasetelmia, Beleneitä, joihin olen vähän hullaantunut. Kaupungin pääaukiolle oli jopa rakennettu pieni kylä käsityöläisineen, jonka hahmot olivat oikean kokoisia. Tämä kannattaa muistaa, mikäli vierailet kaupungissa vuodenvaihteen aikoihin.

La Orotava oli oikein soma kaupunkikohde. Ehdoton paikka sinulle, mikäli puutarhat ja kauniit rakennukset saavat sydämesi sykähtelemään.

Candelaria

Teneriffan pikkukaupunkien joukossa toinen kiva päiväretkikohde on merenrantakaupunki Candelaria. Noin 20 kilometrin päässä saaren pääkaupungista Santa Cruzista sijaitsevassa kaupungissa ei minusta mitään niin ihmeellistä nähtävää ole. Sen sijaan siellä viehätti rauhallinen ja joutilas tunnelma, sellainen letkeä rantakaupunkimeininki ilman turismipainetta.

Kaupungin kuuluisin hahmo on Kynttilänpäivän Neitsyt, Virgen de Candelaria, jonka ansiosta Candelarialla on merkittävä asema pyhiinvaelluskohteena. Tarun mukaan virta kuljetti Neitsyen patsaan rantaan paikalle, jossa kaupunki nyt sijaitsee. Neitsyestä tuli myöhemmin koko Kanariansaarten suojeluspyhimys. Neitsyen patsaan löysivät alkuperäisasukkaat guanchit, joiden muistolle on tehty merenrantaan patsasrivistö.

Jonotin itsekin kirkon alttarin takana päästäkseni katsomaan Candelarian Neitsyen patsasta. Alkuperäisen patsaan kerrotaan kadonneen ja tämä uusi versio on vuodelta 1827. Ilmiselvästi pyhimyksellä on suuri merkitys paikallisille. Edessäni oleva rouva vuodatti pitkät tarinat Neitsyen patsaalle. Minun ja Neitsyen tapaamisesta sen sijaan selvittiin huomattavasti nopeammin. Enemmän minua viehätti kaunis kirkkorakennus.

Candelariasta jäi mieleen myös loistava lounaspaikkamme. Kalaruokiin ja mereneläviin erikoistuneeseen La Mariin joudut ehkä jonottamaan, mutta meidän mielestä kyllä kannatti. Kiva hintataso ja erinomaista street food -tyyppistä ruokaa.

La Laguna

Teneriffan toiseksi suurimman kaupungin virallinen nimi on San Cristobal de la Laguna. Se on saaren entinen pääkaupunki ja se sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä saaren nykyisestä pääkaupungista Santa Cruzista.

Kyse on vanhasta jo vuonna 1496 perustetusta kaupungista, jolla on tänä päivänä erityisen nuorekas ilme johtuen siitä, että La Lagunassa sijaitsee Teneriffan ainut yliopisto.

La Lagunan vanhakaupunki on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi, eikä ihme. Hienosti säilynyt ja yhtenäinen historiallinen keskusta on pääosin 1400-1700 luvuilta.

Entisenä pääkaupunkina ja uskonnollisena keskuksena toimineessa kaupungissa on suuri määrä vanhoja hallinnollisia ja uskonnollisia rakennuksia. Mutta ei La Laguna ole mikään museo. Yliopistokaupunkina sillä on erityisen vilkas ja elävä katukuva kävely- ja ostoskatuineen sekä lukuisine ravintoloineen.

Kävimme La Lagunassa kahdesti, osittain myös siksi, että Santa Cruzista Lagunan keskustaan pääsi helposti raitiovaunulla. Täytyy myöntää, että vaikka La Laguna oli ihan kiva kaupunki, siltikään en jostain syystä oikein saanut siitä otetta. Ihan kiva käydä, mutta jotenkin tämä kaupunki jätti minut vähän kylmäksi. Ainut mikä oikeastaan jäi erityisen mieleen, olivat kaupungin upeat jouluvalot.

Mietin, että mahtoiko syynä neutraaliin asenteeseeni olla sää. Ensimmäisenä kerralla La Lagunassa sateli vähän väliä. Toisella kerralla lämpötila putosi huomattavasti verrattuna Santa Cruziin, mistä lähdimme. Perillä harmittelimme sitä, että tuli pukeuduttua vähän turhan kevyesti. Tämä kannattaa muuten aina muistaa, kun Teneriffalla liikut. Kun menet rannalta sisämaahan ja ylöspäin, muista että sää voi olla perillä ihan jotain muuta. Yleensä viileämpää ja sateisempaa kuin rannoilla.

Playa de las Teresitas

Jos kaipaat vaihtelua rantaelämään tai haluat vain nähdä Teneriffan kauneimman rannan, suosittelen retkeä kullanväriselle Playa de las Teresitas -rannalle. Noin kahdeksan kilometrin päässä pääkaupungista Santa Cruzista sijaitsee ranta, jota turistit ehkeivät niinkään tunne, mutta joka on erityisesti paikallisten suosiossa.

Rannan hieno hiekka on tuotu Saharasta, mistä johtuu sen poikkeuksellinen kullan väri verrattuna vulkaanisen saaren muihin rantoihin. Noin 1,5 kilometrin mittaisella rannalla on paljon palveluita, kuten rantaravintoloita, suihkuja, WC:itä ja rantavahteja sekä hyvät parkkipaikat.

Rannan tyyneyden takaavat pitkät aallonmurtajat, joten vellovista laineista ei tarvitse täällä normikeleillä välittää. Tosin rantakivikoissa hyppelyä kannattaa välttää, ellei halua työntää jalkaansa keskelle rapuyhteisöä. Tämä varoituksen sanana eräältä äkkilähdön saaneelta 🙂

Teresitaksen rannalle pääsee Santa Cruzista helposti paikallisbussilla numero 910. Busseja kulkee usean kerran tunnissa. Rannan vieressä on piskuinen San Andrésin kylä, jossa kävimme myös pyörähtämässä.

Anagan luonnonpuisto

Ehkä eniten jäi tällä reissulla harmittamaan, että mielenkiintoinen Anagan luonnonpuisto jäi niin vähäiselle kokemukselle. Vaikka kuukausi tuntui etukäteen pitkältä ajalta, ei sitä näköjään ihan kaikkea ehdi siinäkään ajassa. Vaan tässäpä yksi hyvä syy tulla Teneriffalle uudelleen.

Sen verran kuitenkin kerkesimme Anagan luonnonpuistossa käymään, että ennätimme tekemään pari kevyttä patikointia. Matkustimme Santa Cruzista bussilla ensin La Lagunaan ja sieltä Cruz del Carmen nimiseen kylään, jossa sijaitsee luonnonpuiston opastuskeskus. Cruz del Carmen on myös monien patikointireittien lähtöpiste. Alueen karttoja saa opastuskeskuksesta.

Yllätyin Anagan luonnonpuiston laajuudesta. Kyse on 15 000 hehtaarin kokoisesta alueesta, joka ulottuu kolmen kaupungin, Santa Cruzin, La Lagunan ja Teguesten alueille. Patikointireittejä riittää vaativuustasoltaan kaiken kuntoisille. Alueen erikoisuus on subtrooppinen laurisilva metsä, joka on Anagassa koko saaren laajin.

Päätimme näin alkuun aloittaa helpoimmasta. Teimme vajaan kolmen kilometrin ympyrälenkin El Sendero de los Sentidoksen. Metsäisellä reitillä on pari kaunista näköalapaikkaa, joista toinen tarjosi näkymät Teiden tulivuorelle.

Helposti saavutettavalla reitillä oli aika paljon ihmisiä, joten päätimme jatkaa jollain rauhallisemmalla reitillä ja lähdimme vain kulkemaan yhtä merkatuista reiteistä. Aurinko porotti taivaalla kuumasti ja siksi oli kiva kulkea puiden varjostamaa reittiä pitkin. Ette usko, miten valloittava mustarastaiden konsertti tuolla metsässä olikaan.

Kuljimme muutaman kilometrin yhteen suuntaan ja palasimme takaisin samaa reittiä pitkin. Olisi kyllä voitu vähän paremminkin suunnitella patikointiamme, mutta kivaa oli näinkin. Bussilla pääsimme takaisin La Lagunaan. Aika kaunista katseltavaa on itse asiassa myös tuo bussimatkakin.

Suunnittelimme Teneriffan viimeisille päiville reissua vähän pohjoisempaan Anagan osaan Tagananaan. Tuonne vuoristoalueelle luvattiin sen sijaan jatkuvia sateita, joten tämä kohde jäi meiltä nyt seuraavaan kertaan.

Patikoimaan sen sijaan pääsimme Teiden tulivuoren alueella. Jokaisen Teneriffan kävijän pakollinen nähtävyys El Teide on kohde, jota ei kannata jättää väliin. Sen verran ainutlaatuinen alue on kyseessä, että tästä kirjoittelen myöhemmin ihan oman jutun.

Bussiverkosto Teneriffalla on kattava ja kokemuksemme perusteella erittäin toimiva.

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

10 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 22.1.2023 - 3:46 pm

Tuo onkin hyvä muistutus, että sisämaassa on viieleämpää, yleensähän se on toisinpäin, että sisämaahan mentäessä sää lämpenee huomattavasti. Tuo Anagan luonnonpuisto näyttää kyllä todella kauniilta, siellä olisi todella hienoa päästä joskus käymään. Toki Playa de las Teresitas -rantakin näyttää hienolta, erityisesti rannan takana nousevat vuoret säväyttävät.

Reply
Annemaria 23.1.2023 - 11:27 pm

Opittiin kantapään kautta, ettei tarvitse kovinkaan kauaksi mennä rannikolta ylöspäin, kun lämpötila muuttuu radikaalisti. Puhumattakaan Teiden juurella, missä oli lunta maassa 🙂 Anagan luonnonpuisto on kyllä patikoijan unelma. Valtavasti vaihtoehtoja ja hienoja maisemia.

Reply
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 25.1.2023 - 10:31 am

Kiitos vinkeistä! Me toivotaan sormet ristissä että säät suosii, kun tulevana lauantaina suunnataan Teneriffalle. Olisi niin kiva päästä nauttimaan reippailusta Anagassa ja Teiden alueella. 🤞

Reply
Annemaria 25.1.2023 - 3:32 pm

Ei kannata suuresti huolestua, vaikka säätiedotus näyttäisikin sateita. Huomasimme itse, miten usein todellisuus oli ihan muuta kuin sääennusteet lupailivat. Teidellä kuulemani mukaan paistaa usein aurinko, tosin kylmää voi olla, joten toppatakki, pipo ja hanskat mukaan. Mukavaa matkaa teille 🙂

Reply
Riitta Ilvonen 23.1.2023 - 6:17 pm

Kiitos vinkeistä. Lähdettiinkin aamulla heti Puerto de La Cruzista paikallisbussilla (2,90 €/2 henkilö suunta) La Orotavalle. Oikein mukava vanha kaupunki tässä lähellä, mutta tosi vähän sitä on missään mainittu. Matka kesti vain noin 15 min.

Reply
Annemaria 23.1.2023 - 11:29 pm

Mukava kuulla, että piditte. En ollut itsekään kuullut kaupungista aiemmin, ennenkuin sain suosituksen käydä siellä paikalliselta. Se onkin yllättävää, että se sijaitsee noin lähellä Puerto de la Cruzia.

Reply
Merja 25.1.2023 - 8:32 pm

Mahtava kuvakavalkadi taas, kiitos siitä. Saa vakuuttumaan, että Teneriffa on upea saari, paljon muutakin kuin turistipaikka. Useammakin reissun arvoinen ja rantakohteista kannattaa lähteä tutustumaan paremmin saareen eri osiin.

Reply
Annemaria 26.1.2023 - 4:33 pm

Kiitos Merja 🙂 Teneriffa oli enemmän kuin odotin ja varmasti usean matkan arvoinen. Ehdittiin kuukaudessa vasta pintaraapaisemaan. Paljon jäi vielä näkemättä. Kannattaa lähteä turistirannoilta seikkailemaan sinne, mistä löytää oikean ja aidon Kanarian. Monipuoliselta saarelta löytyy jokaiselle jotakin.

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 5.2.2023 - 12:50 pm

Olipa hyvä juttu! 😊 Candelarian ja Las Teresitasin laitan korvan taakse ja Teide tietty siellä jo on!
Retkiin tosiaan vaikuttaa paljon sää, voiko edes lähteä. Nyt on ollu sen verran epävakaista ja viileää että oon pyöriny lähialueilla. Anagaan onneksi pääsin, aivan ihana, mä myös ihastelin mustarastaiden laulua!
La Laguna on kuulemma erityisen kylmä ja pilvinen paikka täällä. Vaikka vain 10 km matkaa Santa Cruziin, voi lämpötila olla 5 astetta viileämpi! Iso ero onko 17 ja pilvistä vai 22 ja aurinkoo!

Reply
Annemaria 8.2.2023 - 10:31 pm

Teneriffa ei ole kooltaan mitenkään valtaisa, mutta isot ovat erot säässä eri puolilla saarta. Ilmeisesti myös säätä on hyvin vaikeaa ennustaa, sillä ennustetut sateet jäivät usein tulematta. Toivottavasti siellä kelit taas lämpenevät. Joulukuun säässä ei ollut valittamista, oli itse asiassa lämpimämpää kuin odotimme. Kiva kuulla, että sulla oli mukava retki Anagaan. Teneriffa, kaiken muun lisäksi, on myös erinomainen luontoretkeilykohde.

Reply

Leave a Comment