6 x matkavinkki Malagaan – nämä nähtävyydet kannattaa käydä

by Annemaria
Malaga on kummallinen runsaudensarvi. Vaikka kuinka kuvittelin kiertäneeni kaupungissa jo kaikki merkittävimmät nähtävyydet, aina näköjään löytyy vielä jotain uutta ja kiinnostavaa. Ja joihinkin paikkoihin kannattaa mennä ajan kanssa toistamiseen.

Maurien jalanjäljissä

Malagan vanhan kaupungin kupeessa oleva muslimien rakennuttama palatsimainen linnoitus Alcazaba lienee katedraalin ohella kaupungin merkittävin nähtävyys. Meidän edellinen käyntimme Alcazabaan jäi turhan lyhyeksi, joten nyt päätimme korjata asian ja tehdä sinne kunnon tutustumiskäynnin. Halusimme tällä kertaa käydä myös Alcazaban yläpuolella sijaitsevassa Gibralfaro linnoituksessa.

Alcazaban rakensivat usean vuosisadan ajan 1000-luvun molemmin puolin aluetta hallinneet islaminuskoiset Maurit. Paikasta on käytetty nimitystä pikku Alhambra, mikä tuntuu vähän liioittelulta. Alhambra nyt kuitenkin on ihan omaa luokkaansa. Joka tapauksessa samalla Nasridin dynastialla on ollut sormensa pelissä molempien palatsien rakentamisessa.

Oli mielenkiintoista kierrellä katsomassa Alcazaban kauniita sisäpihoja ja puutarhoja sekä ihastella taidokasta islamilaista koristelua. Jotta vältät ruuhkaa, mene heti paikan auettua tai myöhäisiltapäivällä ennen sulkemista. Sisäpihat ovat melko ahtaita, joten enemmän saa irti kun pääsee kulkemaan vähän väljemmin.

Mikäli haluat käydä myös Gibralfaro-vuoren laella katsomassa samannimistä linnoitusta, kannattaa ostaa yhdistelmälippu. Nousu ylös oli aika jyrkkä ja porottavan auringon alla otti jopa voimille.

Huipun paras anti oli joka puolelle avautuva hieno näköala. Itse linnoitusmuurissa tai ylhäällä olevassa pienessä museossa ei sen sijaan minusta niinkään näkemistä ollut. Jos kiipeät ylös asti, varaudu pitäväpohjaisilla kengillä. Huomasin itse, miten liukkaita sileät katukivetykset olivat ja alas tullessa piti köpötellä todella varoen. Vai liekö tämä jo ikäongelmaa?

Malagaa yläilmoista

Moni Malagan kävijä käy katedraalissa, mutta tiesitkö, että on mahdollista päästä ryhmän mukana myös katedraalin katolle tutkailemaan Malagaa ylhäältä käsin?

Ikävä kyllä ihan itsenäisesti katolle ei pääse, vaan turvallisuussyistä sinne mennään oppaan johdolla ryhmässä. Lipun voi ostaa pelkästään kattokävelyä varten tai yhdistelmälipun, joka sisältää katedraalikäynnin ja kattokierroksen.

Kirkkaalla ilmalla kattokierros oli ihan mukava perspektiivi Malagaan. Kierroksen aikana pääsi tutkimaan kaupunkia yläilmoista joka suunnalta.

Toinen kiva tapa päästä Malagan kattojen yläpuolelle on katedraalin vieressä sijaitsevan Marriott hotellin AC Hotel Malaga Palacion kattoterassi. Suosittelen erityisesti pimeällä.

Oli tunnelmallista istua katolla nauttimassa kuohuvaa Malagan valomeren yläpuolella. Ylhäällä tuuli jonkin verran, joten kannattaa varustautua pitkähihaisella, vaikka sää alhaalla ei tuntuisikaan kovin viileältä.

Malagan ihastuttavat jouluvalot

Jos on tällainen jouluvaloja rakastava tyyppi kuin itse olen, Malagaan kannattaa ehdottomasti matkustaa jouluvalojen aikaan, jotka sytytetään marraskuun viimeisenä lauantaina. Kaupungin yli 1,3 miljoonaa lamppua 500 kadulla takaavat joulutunnelmaa.

Ehdoton käyntikohde on vanhan kaupungin pääkatu Larios, jonka varrelle joka vuosi rakennetaan melkoinen valospektaakkeli. Vaikka kimaltelevat valot ovat nähtävyys jo päiväaikaan, kannattaa itsensä pakittaa iltaisin Lariokselle musiikki- ja valoshow -esityksen aikaan, joita järjestetään kolmesti illassa. Varaudu ruuhkaan ja pidä huoli rahapussista. Näytöstä ihastellaan sillit suolassa -tunnelmissa.

Jos ei ole pakko, avajaisiltana ei kannata tulla. Meistä tuntui, että koko kaupunki oli tullut keskustaan. Samanlaista tungosta kaduilla emme nähneet kertaakaan muulloin reilun kahden viikon aikana, minkä Malagassa vietimme.

Toinen mahtava valonäytelmä Malagassa marraskuun lopusta loppiaiseen on kasvitieteellisen puutarhan La Concepción Jardin Botánico-Historicon jouluvaloreitti. Viime vuonna reitti oli rakennettu ensimmäistä kertaa ja siitä tuli valtaisa menestys, eikä ihme.

Kävin kiertämässä reitin myös tänä vuonna 2022 ja jälleen lapsi minussa hihkui ihastuksesta. Itämaan kolmen tietäjän reitillä kuljetaan Persepoliksesta Beetlehemiin. Itämainen musiikki taustalla johdatti tunnelmaan ja puutarhan eksoottiset kasvit valojen kanssa loivat jännittävät puitteet ympärille.

Alueelle kulkee puolen tunnin välein turistibussi (pysäkit Estación Renfe Vialia, Pasillo de Santa Isabel ja Jorge Silvela-Cruz Roja) ja maksaa 2 euroa/suunta (tieto vuodelta 2022). Itse menimme menomatkan vanhasta kaupungista taksilla, joka maksoi vähän alle 10 euroa.

Lippu kannattaa hankkia etukäteen. Lisätietoja täältä: https://laslucesdelbotanicomalaga.com/en/

Vähän erilainen museo

Sain vinkin eräältä lukijaltani käydä vähemmän tunnetussa Malagan lasi- ja kristallimuseossa, Museo del Vidrio y Cristal de Malagassa. Kiitos siitä, sillä ihan kiinnostava ja kovin erilainen museokäynti olikin.

1700-luvulla rakennetussa kaupunkipalatsissa on yli 3000 lasiesinettä eri aikakausilta foinikialaisten ajalta meidän päiviimme. Sen lisäksi nähtävänä on eri aikakausien huonekaluja ja maalauksia ja onhan itse rakennuskin jo itsessään kaunis.

Kyse on harvinaislaatuisesta yksityiskokoelmasta, jonka omistaa maailmanluokan lasiasiantuntija ja intohimoinen lasinkeräilijä Señor Gonzalo Fernandez-Prieto.

Koska kyse on kotimuseosta, museossa voi kiertää ainoastaan oppaan johdolla. Meille sattuikin niin onnekkaasti, että saimme oppaaksemme itse talon isännän.

Harmittelin kovasti sitä, että englantini ei riittänyt poimimaan selostuksesta ihan kaikkea, sillä sen verran mielenkiintoisia juttuja señor kertoi kierroksen aikana. Jossain vaiheessa rupesin höristelemään korviani tarkemmin, sillä kovin moni ei voi kertoa perheensä yhteyksistä Euroopan kuningasperheisiin tai arvotauluissa esiintyvistä perheenjäsenistään.

Pakko oli jälkeenpäin googlettaa tämä selkeästi yläluokkaisen oloinen herra. Itse herttuahan se siinä. Madridissa syntynyt saksalaistaustaisen vanhan aatelissuvun edustaja opasti suomalais/hollantilaista ryhmäämme lasiesineiden saloihin.

Museossa oli niin hienoja esineitä, että vähän harmittelin sitä, ettei kierroksella pystynyt tutustumaan esineisiin tarkemmin. Toki vitriineistä tarttui silmiin tuttuja Oiva Toikan lintuja, Aallon vaaseja ja Tapio Wirkkalan suunnittelemia lasiesineitä.

Kuulin myös mielenkiintoisen tarinan poikkeuksellisesta Wirkkalan suunnittelemasta vaaleanpunaisesta tuhkakupista. Hipiksi itseään nimittävä herttua ei erikoisemmin pidä värittömästä lasista ja värinsä takia juuri tämä esine oli hänelle mieluisampi kuin muu Wirkkalan tuotanto.

Huomasimme myös, että yhden salin pitkää pöytää oltiin kattamassa jotain tilaisuutta varten. Googlen ihmeellinen maailma osasi kertoa, että siellä järjestettiin samana iltana gastronomisen seuran merkkivuoden juhlaillalliset, joissa tarjottiin arvokristalleista mm. viiniharvinaisuuksia. Olisinpa saanut osallistua noihin illallisiin.

Ehdottomasti käymisen arvoinen museo.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

15 comments

Ritsukka 6.12.2022 - 3:33 pm

Skumpat on hotellin katolla nautittu, mutta tuosta katedraalin kattokierroksesta en ole koskaan kuullutkaan. Itse katedraaliin tutustuimme jo vuosia sitten. Tuo puutarhan valaistus pitäisi vielä päästä näkemään, niistä on postattu kuvia tosi paljon tänä vuonna! Malaga on aina yhtä ihana❤.

Reply
Annemaria 7.12.2022 - 11:34 am

Jos vain sulla on mahdollista käydä nuo puutarhan jouluvalot katsomassa, suosittelen. Tuo kasvitieteellinen puutarha on muuten kiva paikka myös päiväaikaan.

Reply
Suvi 6.12.2022 - 4:28 pm

Tuttuja paikkoja! Muissa tullut käytyä paitsi tuolla museossa.
Tammikuussa taas mennään 2,5vkon reissulle ”mökille” Fugeen ja pitäähän se yksi Malagapäivä taas viettää. ❤️

Reply
Annemaria 7.12.2022 - 11:36 am

Tuosta meidänkin Malaga ihastus lähti. Käytiin Fugesta päivämatkoilla ja aina harmitti, että kaupunkiin tutustuminen jäi pintaraapaisuksi. Nyt oli kiva tutkia kaupunkia ihan ajan kanssa. Mukavaa mökkimatkaa 🙂

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 7.12.2022 - 6:05 am

Hyviä vinkkejä kaikki. Mutta nuo jouluvalot kyllä säväyttävät aivan erityisesti, näyttävät aivan uskomattoman hienoilta!

Reply
Annemaria 7.12.2022 - 11:39 am

Espanjalaisille näyttävät jouluvalot ovat tärkeitä. Kaikki kaupungit ja pienet kylätkin panostavat näihin valoihin ja niihin satsataan rahallisesti isoja summia. Olen itse täällä joulun aikaan aina ihan täpinöissä näistä valoista. Ovat niin hienoja.

Reply
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 9.12.2022 - 11:38 am

Hyvä postaus! Tuo kasvitieteellisen puutarhan valoreitti on niin kaunis, että tekisi mieli lennähtää Malagaan heti ihan vain sen takia.

Kattokävely olisi aivan ihana kokea! Kun rakastaa nähdä asioita lintuperspektiivistä mutta on samalla korkeanpaikankammoinen, niin näitä joutuu aina miettimään tarkasti, että minne uskaltautuu. Maisemista kun ei saa kovin paljoa irti, jos joutuu etenemään silmät kiinni, kuten kävi esim. eräällä latvakävelyllä. 🙈

Reply
Annemaria 9.12.2022 - 9:38 pm

Ei huolta Kati. Korkeat paikat tuottavat myös mulle välillä hieman huimausta, mutta tuo kattokävely ei ollut paha. Koko matka mentiin tukevilla kävelysilloilla eikä tarvinnut keikkua missään reunamilla. Ollaan menossa lähipäivinä Teidelle ja mietittiin kaapelivaunun kyytiä ylös. Ei ehkä sittenkään, korkealla vaijerin varassa roikkuva vaunu on pahinta.

Reply
Merja 10.12.2022 - 8:58 pm

Hienoja paikkoja, kasvitieteellinen puutarha on bongattava heti seuraavalla käynnillä Malagassa. Mainitsit jotain köpöttelystä, voin kertoa, että viime vuosina on alkanut hirvittää liukkailta vaikuttavat kivetykset. Yleensä vielä kaiteita ei ole ja tie voi olla vino vähän joka suuntaan. Alicantessa melkein konttasin Santa Barbaran linnoituksen jyrkällä huipulla.

Reply
Annemaria 12.12.2022 - 11:19 am

Tuo kasvitieteellinen puutarha on ihastuttava myös päiväaikaan. Jos puutarhat kiinnostavat, ehdottomasti kannattaa käydä. Ikä on muutakin kuin numeroita 🙂 Joka päivä sen huomaa yhä paremmin 🙁

Reply
5viidentahden 11.12.2022 - 10:47 am

”Lasimuseo” on todella upea ja uniikki. Meille sattui oppaaksi innokas nuorukainen, joka puhui todella selkeää enkkua ja hänen Suomitietämyksensä oli huima.
Toi kattokävely täytyy kokeilla seuraavalla kerralla.

Reply
Annemaria 12.12.2022 - 11:26 am

Erilainen museo tosiaan tuo lasimuseo. Mieluusti olisin tutkinut noita esineitä vähän tarkemmin, mutta ikävä kyllä siihen ei kierroksella ollut mahdollisuutta. Hämmästyttävän paljon tiesi suomalaisesta lasimuotoilusta myös isäntä, mutta hän nyt olikin melkoinen alan ammattilainen.

Reply
Anne Maarit 8.3.2023 - 8:03 pm

Ehdottomasti kaikkien pitää vierailla Malagassa entisessä tupakkatehtaassa sijaitsevassa automuseossa, jossa varsinkin naishenkilöitä on vaikea saada pois 🤭 . Näyttelyssä on lukuisten muotitalojen ja muotigurujen luomuksia , luotu sopivaksi näiden upeisiin ajoneuvoihin . Wau

Reply
Annemaria 9.3.2023 - 11:48 pm

Niin samaa mieltä. Tässä juttua Malagan automuseosta muutaman vuoden takaa: https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2019/04/28/malagan-automuseo-oli-yllatyksia-taynna/

Reply
Malagan parhaat - Meriharakka.net 15.12.2023 - 8:23 am

[…] Alcazaban ohitimme Malagassa sillä verukkeella, että olimmehan juuri Sevillassa käyttäneet puoli päivää Real Alcazarin palatsia ja sen puutarhaa kiertäen. Museot ohitimme aurinkoisen sään takia. Kauppahallin Mercado de Trianan takia, eli hallikiintiömmekin oli hetkeksi täynnä. Alcazabaa ja museoista tuota Lasi- ja kristallimuseota esittelee hyvin Samppanjaa muovimukista -blogin juttu Malagan nähtävyyksistä. […]

Reply

Leave a Comment