Cadiz – Andalusian köyhä rantakaupunki

by Annemaria

Cadiz, Andalusia, Espanja

Tiedättekö sen tunteen uuteen matkakohteeseen saavuttaessa, kun kaikki tökkii ja sen jälkeen alkaa inhoamaan koko paikkaa. Ensikosketukseni eteläisen Espanjan rantakaupungin Cadizin kanssa oli vähän tälläistä.

Budjettiini sopivia majoitusvaihtoehtoja oli aika vähän jäljellä, joten jouduin ottamaan majoituksen vähän syrjemmältä keskustaa. Barrio de la Vina olisi voinut jossain toisessa tilanteessa olla mielenkiintoinen paikallinen asuinympäristö, mutta nyt yksin matkaavan naisen näkökulmasta tämä alue oli rähjäistä ja ikävän näköistä. Sellaista aluetta, missä ei juuri tee mieli pimeällä yksin liikkua, eikä oikeastaan kaivaa edes kameraa esille. Uimaranta oli majapaikkaani lähellä, samoin kuin Cadizin kaksi vanhaa linnoitusta. Varsinaiseen keskustaan oli pieni kävelymatka.

Rannoilla ei ollut tungosta.CadizCadiz linnoitusCadiz vanha kaupunkiCadiz6

Huoneistohotelli Cadiz Plaza Luzissa oli vasta remontoitu ja huoneeni siisti ja tilava, tosin kalustus melko aneeminen. Ilmastoinnin kanssa oli ongelmia. Huone oli kuuma kuin sauna, mutta digitaalinen mittari vaan ei suostunut toimimaan. Huoltomies saatiin paikalle, mutta vikaa ei saatu korjattua. Niinpä minua kehoitettiin käynnistämään ja sulkemaan masiina katonrajassa olevasta koneesta. Hädin tuskin yletin koneelle tuolilta kurkottamalla.

Ruokapaikan valinnassakaan ei onnistanut. Satuin syömään varmasti kaupungin huonoimpaan ravintolaan, sillä sain niin ala-arvoisen turistimenun, että oksat pois. Kokonaisuus oli höystetty vielä töykeimmällä mahdollisella palvelulla, joten alkoi oikeasti ottamaan päähän.

Kierros kaupungillakaan ei saanut Cadizia avautumaan minulle mitenkään hohdokkaana matkailukohteena. Ehkä olin virittäytynyt väärään tunnelmaan, sillä silmiini pistivät vain roskaiset kadut, huonossa kunnossa olevat rakennukset ja kaljoittelevat spurguporukat.

Onneksi aurinko paahtoi täysiä, lukemani mukaan aurinko paistaa tässä kaupungissa keskimäärin 330 päivää vuodessa, joten päätin istua nauttimaan lämmöstä rantatien kivimuurille. Mutta eikös jonkun kännikkään pitänyt tulla häiriköimään ja pilaamaan hetkeni. Illalla mietin jo, että pakkaan seuraavana päivänä laukkuni ja vaihdan paikkakuntaa. Koska majoitus nyt kuitenkin oli maksettu kahdesta yöstä, päätin antaa Cadizille vielä mahdollisuuden.

Cadiz8Cadiz vanha kaupunki2

Seuraavana aamuna suuntasin paikalliseen kauppahalliin torielämää tutkailemaan. Atlantti armas suo näköjään antimiaan, sillä kalaa ja mereneläviä oli tarjolla jos jonkinmoista. Kalamyyjiä oli kymmenittäin, jotka selkeästi kilpailivat toinen toistaan hienommin esille laitetuilla myyntitiskeillään. Kelpaa tuosta tarjonnasta valita päivän menuuta.

Cadiz2Cadiz3Cadiz kalahalliVai maistuisiko sittenkin etanat?Cadiz etanat

Cadizissa sijaitsee pieni kappeli, Santa Cueva, jonka tekee kuuluisaksi kolme Farncisco de Goyan maalausta. Pitihän ne käydä katsastamassa. Sievä kappeli muutenkin.

Gadiz Goya4Cadiz Goya2

Cadiz Goya5Cadiz Goya3

Ihmettelin kaupungissa liikkuvaa runsasta brittieläkeläisten määrää. Ja selvisihän se. Kaupungin satama-altaaseen oli kiinnittynyt muutama risteilyalus ja massiivisin niistä näytti olevan Iso-Britannian lipun alla. Melkoisen kokoinen alus olikin.

Päivän kiertely Cadizissa ei saanut minua muuttamaan ennakkokäsitystäni. Tämä kaupunki vaan nyt ei kolahtanut. Cadizta pidetään Euroopan vanhimpana kaupunkina, jonka perustamisvuodeksi arvellaan vuotta 1100 ennen ajanlaskun alkua. Vaikka historia on pitkä, nykypäivä ei minua viehättänyt. Jotenkin vähän kehittymätöntä ja köyhän puoleista aluetta tuntui olevan.

Matkailijan näkökulmasta joskus on hiuksenhieno ero siinä, mikä on sopivasti alkuperäinen matkailukohde, mikä rähjäinen ja epämiellyttävä. Subjektiivinen havainnointini laittaisi Cadizin juuri ja juuri jälkimmäiseen luokkaan. Toki muutama sievä aukio löytyi, kuten ylipäätään kaikista Espanjan kaupungeista.

Cadiz5Cadiz4Cadiz9Cadiz flamenco

Olihan päivässäni nyt jotain positiivistakin. Respan neitokainen neuvoi minut majapaikkani kulman taakse ravintolaan, jota pidetään kaupungin parhaana. Neuvoi vielä menemään baarin puolelle ja pyytämään tapasmenun. Muuten ravintola on kuulema melko kallis.

Kiitos ravintola El Faro, söin pystybaarissanne Espanjan matkojeni parhaimmat tapakset. Viidennen tapaslautasen jälkeen oli pakko luovuttaa. Hinta-laatusuhde oli erinomainen. Viidestä tapaslautasesta ja kahdesta viinilasillisesta selvisi alle kahdenkympin. Jos menet Cadiziin, älä jätä käymättä tässä ravintolassa, jos haluat syödä hyvin. Ravintolan löydät Barrio de la Vinan alueelta osoittesta Carrer San Felix 15. Luin muuten netistä arvosteluja ravintolasta ja joku kirjoitti, että ainut hyvä syy tulla tähän kaupunginosaan :).

Cadiz tapasCadiz tapas3Cadiz tapas2

Seuraa tässä jälleen kaipaan, joten suuntaan uudelleen ystävieni luokse Fuengirolaan Costa del Solille. Muutama vetelä lepopäivä hyvässä seurassa olisi jälleen paikallaan. Yksinmatkustamisessa harmittaa se, että yksin vaan on niin vaikeaa nauraa…

Olisi muuten mielenkiintoista tietää, onko kellään lukijoistani omia kokemuksia Cadizista? Oliko minulla vain huonot päivät?

EDIT: Tein uuden matkan Cadiziin neljä vuotta myöhemmin. Ihastuinko, rakastuinko vai jättikö kaupunki kylmäksi edelleen? Tässä kokemuksiani: https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2019/12/18/cadiz-rakastaa-vai-eiko-rakastaa/

 

You may also like

19 comments

Nimetön 29.11.2016 - 8:23 am

Cadiz on ihana!

Reply
Isko Kuha 15.4.2017 - 12:22 pm

Moi! Olisiko eroa siinä, matkustaako yksinäinen naismatkailija vai pariskunta? Tulin Espanjasta ylioppilaana Suomeen 80-luvun alussa armeijaan (molemmat vanhempani olivat kyllä alunperin suomalaisia). Kun nykyään ollaan kotimaisen, toki myös espanjaa osaavan, vaimoni kanssa Andaluciassa pyöritty niin kokemukset on olleet pääsasiassa oikein hyvät.

Reply
Annemaria 15.4.2017 - 1:57 pm

Kun menin tuonne Cadiziin, mulla oli takana jo lähes kahden kuukauden kiertomatka Espanjassa. Kataloniasta valuin pikku hiljaa alaspöin ja Andalusian alueella reissasin noin kolmisen viikkoa. Andalusiasta ylipäätään tykkäsin aivan valtavasti. Liekö jo matkaväsymystä, mutta jotenkin tuo Cadiz ei vaan kolahtanut. Ehkä pitäisi antaa sille uusi tilaisuus 🙂 Andalusia muuten vei sydämeni. Esimerkiksi Sevilla, Granada ja Malaga olivat minusta kaikki aivan huippumestoja.

Reply
Osmo 4.12.2022 - 12:21 pm

Ei vastaa käsitystäni ja kokemustani Cadizista.
Et käynyt katedraalissa, linnoituksessa, puistoissa tai rannalla??

Reply
Annemaria 4.12.2022 - 9:15 pm

Hei Osmo. Puistoissa en niinkään, mutta muissa mainituissa paikoissa kylläkin. Vuonna 2019 annoin Cadizille uuden mahdollisuuden. Olen matkustanut Espanjassa aika paljon, mutta jostain syystä Cadiz ei mua tälläkään kertaa hirveästi sytyttänyt, vaikka ehkä vähän positiivisemmassa valossa sen näin kuin ekalla kertaa. Matkakokemukset ovat kovin yksilöllisiä ja useinhan on niin, että sama kaupunki, mitä toinen rakastaa, toiselle kokemus voi olla päinvastainen. Uusimman jutun Cadizista löydät täältä: https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2019/12/18/cadiz-rakastaa-vai-eiko-rakastaa/

Reply
Hanna 6.6.2017 - 8:58 am

Me olimme Cadizissa viime vuonna miehen ja alle 1v.lapsen kanssa. Ihastuimme heti! En nähnyt yhtään juoppoa eikä siellä minun silmääni nyt mitenkään niin roskaista ollut. Ravintoloissa oli hyvä palvelu ja hintataso ok. Tosin omaan kokemukseeni saattoi vaikuttaa se, että olimme ystäväni vieraana ja hän siis asuu Cadizissa. Ainoa miinus oli lapsiasiakkaisiin varautuminen. Yhdessä ravintolassa oli syöttötuoli! Ilmeisesti siellä ei ole tapana laittaa lasta syöttötuoliin, lapset istuivat rattaissa. Myöskään lastenhoitohuoneita ei juurikaan ollut missään. Puistonpenkki sai toimittaa vaipanvaihtoalustan virkaa :).

Toukokuussa ei vielä ollut liian kuumakaan. Suosittelen kyllä menemään vain uudestaan! Vaikka ystävien kanssa. Itse olen lähdössä pian uudestaan, tällä kertaa reissaan yksin :D.

Reply
Annemaria 6.6.2017 - 3:14 pm

Ehkä pitäisi juuri tehdä näin. Lähteä uudestaan ja antaa kaupungille uusi tilaisuus. Ehkä reissu olikin vain monta huonoa kokemusta peräkanaa, jolloin helposti leimaa koko kaupunkia. En muistanut jutussa mainita, että Cadizissa on muuten mukavinta taksikuskit, mitä koko Espanjaan turneella kohtasin 🙂

Reply
Terhi 6.9.2017 - 7:27 pm

Ihastuin Cadiziin vietettyäni ensin kaatosateisen viikon muualla Andaluciassa.
Menin sinne tosi vähin odotuksin, ja niinpä yllätyin positiivisesti. Aurinkokin vihdoin paistoi ja olin kokevinani aitoa andalusialaista tunnelmaa Cadizissa.

Reply
Annemaria 8.9.2017 - 10:31 am

Kiva kuulla, että pidit Cadizista. Mun on varmaan annettava kaupungille uusi mahdollisuus 🙂 Luin muuten jostain, että Cadiz on Espanjan aurinkoisimpia paikkakuntia.

Reply
Mare 15.10.2017 - 9:41 pm

Me olimme Andalusia kierroksella 3 viikkoa heinä/elokuussa 2017 ja käytiin myös Cadizissa ja yövyttiin siellä 5 yötä ja tykättiin ja lähetään varmasti uudelleen,ihanat ihmiset/hyvää ja edullinen hintataso, ihana beachi 🙂

Reply
Annemaria 16.10.2017 - 8:20 am

Kiva kuulla, että piditte. Mä oon saanut niin paljon positiivista palautetta Cadizista, että täytynee lähteä itse uudelleen ottamaan selvää paikasta. Itselleni paikka ei oikein auennut, mutta joskus vaan ei kaikki mene ihan putkeen.

Reply
mape 28.11.2017 - 1:57 pm

Ammattimerenkulkijana olin hieman pessimistinen tullessani Cadiziin mutta toisaalta kyllä sitäkin enemmän utelias. Puhutaan kuitenkin mestasta jolla on maailmanluokan merenkulkuhistoria. Visiittini oli työn vuoksi lyhyt mutta pääsin heti mukaan andalusialaiseen tunnelmaan ja mielestäni paikka on parasta mitä Espanjasta Bilbaon ja Santanderin ohessa löytyy. Uskallan suositella, fiilis paikassa on uniikki ja näkymät Atlantille niin henkeäsalpaavat että vetää taatusti hetken verran hiljaiseksi jokaisen kävijän.

Reply
Annemaria 29.11.2017 - 12:20 pm

Totta, olihan Cadiz osittain kaunis. Etenkin tuo mainitsemasi näkymä Atlantille. Siltikin jotain jäi omalla kohdallani puuttumaan. Sevilla, Granada ja Córdoba menevät omalla listalla tunnelmassa edelle. Mutta nämähän ovat vain makuasioita 🙂

Reply
ilse 14.2.2018 - 8:07 pm

Tulimme Cadiziin pari tuntia sitten ja asumme apartementoksessa, jonka varasimme Bookingin kautta. Parin tunnin kokemukset ovat olleet positiivisia. Nyt on talvi ja ihmiset kulkevat toppatakeissaan, mutta silti meihin on suhtauduttu positiivisesti. Tultiin Fuengirolasta vuokra-autolla ja parkkipaikan löytäminen oli lievästi ongelmallista, mutta sitten saatiin yhteen parkkitaloon auto ja sen jälkeen oli helpottunut olo. Kaupungin kadut olivat autolle lievästi sanottuna ahtaita.
Ensivaikutelmana tykättiin tästä enemmän kuin Fugesta. Mentiin nälkäisinä syömään ensimmäiseen tapas-ravintolaan. Otettiin 4 annosta ja 2 canaa… Kaikki tuntuvat puhuvan vain espanjaa, mutta onneksi parin vuoden kansalaisopisto-opinnot vähän auttavat ja selvisimme. Katsotaan, mitä huominen tuo tullessaan 🙂

Reply
Annemaria 15.2.2018 - 6:09 am

Hei Ilse. Kiva, kun jaoit kokemuksiasi ja mukava kuulla, että ensivaikutelmat ovat hyviä. Huh, eipä tekisi mieli autoilla siellä 🙂 Cadiz on todellakin sellainen aito espanjalainen kaupunki, jota ei elä turismista samoin kuin Fuengirola. Mun on kyllä seuraavalla Costa del Solin matkalla matkustettava sinne uudelleen. Mukavaa matkaa teille.

Reply
Jenni 29.5.2018 - 10:00 pm

Itse rakastuin Cádiziin ensisilmäyksellä. Asuin siellä puolisen vuotta ja jo toisena päivänä tunsin pienen kaupungin kodikseni. Asuin juurikin La Viñassa, joka on mielestäni kaikkein sielukkain ”barrio”. En koskaan tuntenut oloani turvattomaksi missään. Kaupungin ”oppii” heti, se on niin pieni, että eksymään ei pääse. Englantia ei paljoa puhuta, mutta asukkaat on kivoja ja mutkattomia, turistitkin paljon Espanjasta, paitsi mainitut risteilyalukset pöläyttävät välillä satoja/tuhansia kamerakauloja vaeltelijoita kujille. Vanhakaupunki onkin niin kompakti, että risteilyvisiitillä saanee katsastettua kaupungin nähtävyydet. Kalaruoat, flamenco, karnevaali ja historia ovat kaupungin valttikortteja. Niin, onhan kaupunkiin johtava ”uusi puoli” aika tavallista Espanjaa, sen helmenä koko kannaksen kylkeä reunustava Victoria biitsi, mutta Halle Berry nousi vedestä vanhan kaupungin La Caletalla. Ko. Bondia on kuvattu Cádizissa esittämässä Havannaa. Mä rakastan!

Reply
Annemaria 30.5.2018 - 9:25 am

Mun on ihan pakko lähteä ottamaan Cadizista uudelleen selvää. Startti oli vaan mulle niin huono, ja sitten alkaa kaikki tökkimään. Parhaimpina asioina mulle jäi mieleen jumalainen kauppahalli ja sen uskomattomat kalatiskit sekä maailman mukavimmat taksikuskit.

Reply
Pihka 5.6.2018 - 7:46 pm

Itselleni kävi aika lailla samalla tavoin, kun kävimme ensimmäisen kerran Malagassa. En tykännyt juurikaan, kirkko oli upea mutta muuten oli jotenkin rähjäinen fiilis. Ei kun äkkiä bussilla Granadaan. Mutta mutta…mieli muuttuu ja tuon jälkeen olen käynyt Malagassa monta kertaa ja pidän siitä yhä enemmän. Nyt se on jo tuttu paikka ja mikä parasta, sää yleensä suosii, biitsi on pitkä ja rantakatua kiva tallustaa. Ja jos haluaa jonne kunne muualle, on helppo lähteä vaikkapa junalla Rondaan. Cadizissa olen käynyt vain kerran enkä minäkään oikein innostunut…olimme tosin siellä vain päiväseltään. Mutta aion antaa paikalle uuden tilaisuuden, ehkäpä jo tänä kesänä!

Reply
Annemaria 5.6.2018 - 9:11 pm

Kokemukset Espanjan vähän rosoisista kaupungeista ovat olleet mulla samanmoiset. Tarvitaan vähän enemmän aikaa, vähän enemmän fiilistelyä, niin himpun verran negatiivinen ensivaikutus saakin ihan uudenlaiset kasvot. Malagaa nykyisellään rakastan, siellä on tullut käytyä jo useamman kerran. Cadiziin toivottavasti pääsen pian uudelleen ottamaan selvää onko kaupunki lintu vai kala 🙂

Reply

Leave a Comment