Humputteluilta Malagassa

by Annemaria
Spontaanit asiat ovat elämässä ihania. Ja ihanaa on se, että arkipäivänä voi hypätä paikallisjunaan ja ajaa Malagan iltaan ihan vain humputtelemaan.

Tiedän hyvin, että joku voi tästä jutusta tykätä huonoa. Alkaa nimittäin taas tuntua siltä, että koska korona, kaikkinainen iloittelu, humputtelusta puhumattakaan, on kiellettyä. Kunnon kansalainen linnoittautuu kotiin, ei matkustele, ei käy missään eikä tapaa ketään. Laitetaan ravintolat kiinni, kielletään harrastukset (ja jopa uuden vuoden ilotulitukset), lopetetaan kaikkinainen sosiaalinen elämä ja pannaan kotiovi tiukasti säppiin. Elämästä on tullut koronan myötä eräänlaista kieltolain aikaa.

Opin Espanjassa uuden sanan, joka minusta on kerrassaan kaunis. Sana on alegria ja tarkoittaa iloa. Jokainen Espanjassa pidempään ollut tietää, miten voimakkaasti alegria näkyy paikallisten elämässä. Nauru hersyy kaikkialla ja fiestaan näyttää olevan usein aihetta. Myös korona-aikana.

Vähän jopa kateellisina seurailin erityisesti iäkkäiden ihmisten arkielämää kolmessa Andalusian kaupungissa. Siinä missä Suomen viranomaiset pelottelevat mummot jälleen pysymään poteroissaan, Espanjan eläkeläiset näyttivät jatkavan iloista ja sosiaalista elämäänsä koronasta huolimatta.

Naureskelin jopa väliin omille ajatuksilleni vastuuttomista mummoista, jotka kokoontuivat suurina seurueina päivisin kahviloihin ja ravintoloihin. Alegriaa ei noilta elämäniloisilta ikääntyneiltä puuttunut. Ja kumma kyllä tuo tietynlainen hulvattomuus on tarttuvaa. Tekee mieli itsekin heittäytyä spontaanisti eloon, iloon, elämään, kuten Tuure Kilpeläinen laulaa.

Malaga on yhdistelmä kaupunkia ja rantaa.

En muista, mistä ajatus lähti, mutta ennen joulua keksimme lähteä Malagaan ja nimenomaan ilta-aikaan, sillä Malagan keskusta jouluvalaistuksessa on kerrassaan kaunis. Toki taas mielessä kaihersi huoli koronasta ja kulkemisesta paikallisjunalla, mutta siltikin päätimme lähteä. Oltaisiin ulkotiloissa, käytettäisiin maskia kaikkialla ja pysyteltäisiin ulkopuolella suurista ihmisjoukoista. Siinä koronastrategiamme.

Näyttää siltä, että korona on tullut jäädäkseen ja sen kanssa on vain opittava elämään. Velvollisuutemme on huolehtia rokotesuojasta, mutta voimmeko iänkaiken eliminoida elämästä kaiken hauskan? Kyse on valinnoista ja riskien punnitsemisesta. Jos olisimme tehneet valinnan olla lähtemättä Espanjaan, kotona olisi tällä hetkellä kymmeniä mukavia kokemuksia vaille jäänyt turhautunut täti-ihminen.

Siispä junaan ja reilun 40 minuutin päästä oltiin Malagan keskustassa. Olivatpa kauniisti koristelleet Alameda Principal -kadun, jota pitkin kuljimme kohti vanhaa kaupunkia. Ajotien ja sitä reunustavien puistoväylien yllä roikkui satoja valonauhoja. Tunnelmaa täydensivät kadulle levittäytyneiden kukkakioskien värikkäät joulukukat.

Vielä kun ilta-aurinko lämmitteli hetken aikaa, suunnistimme tepastelemaan Malagan hienolle rantakadulle ja samalla mietimme olisiko seuraavalla reissulla mukavaa viettää pidempi aika tässä elämää sykkivässä kaupungissa. Malagahan on siitä harvinainen kaupunki, että täällä voi viettää täydellistä suurkaupunkilomaa, jos sitten halutessaan nautiskella rantaelämästä.

Meille oli edellisellä viikolla tullut täyteen 25 vuotta yhteistä avioelämää, joten siinäpä hyvä syy pieneen juhlaan. Etsimme Malagan vanhasta kaupungista pienen skumppabaariin La Medusan, josta on tullut suosikkimme vuosien varrella. En muista nähneeni missään niin pitkää listaa laseittain saatavia samppanjoita ja huippucavoja. Eikä ole tämä paikka hinnoilla pilattu.

Hetken päästä istuimme terassilla kilistelemässä kuohuvalla. Vielä kun tarjoilija sytytti terassilämmittimen viereemme, oli itse asiassa aika rattoisaa istua pimenevässä Malagan illassa katsomassa ohi kulkevia ihmisiä ja elämää ympärillä ylipäätään.

Malagassa on aina ihan pakko piipahtaa jossain tapaksilla. Sadat vanhan kaupungin tapaspaikat vähän kuin imaisevat hoteisiinsa. Tällä kertaa istahdimme vain jonnekin ja tilasimme listalta pienen setin erilaisia tapasleipäsiä. Vähän mättöpuolella nyt oltiin, mutta iltapalaa siinä missä joku muukin.

Olin jostain lukenut, että tänä vuonna Malagan katedraalin torniin näytetään iltaisin valoshowta. Ajoitus olikin aika hyvä, sillä seuraavaan näytökseen oli aikaa vain kymmenen minuuttia. Jäimme vähän ihmisryppään ulkopuolelle, mutta hyvin näimme sieltäkin. Näytös oli kerrassaan upea vaihtuvine teemoineen ja musiikkeineen. Olen niin ihastuksissani näistä valospektaakkeleista. Toivottavasti tästä tulee jokavuotinen perinne.

Kaikki joulunaikaan Malagassa käyneet tietävät keskustan kävelykadun Larioksen hulppean jouluvalorakennelman. Muutaman kerran illassa esitetään valorykelmään suunniteltu valonäytös, mutta koronan takia tänä vuonna esitysaikoja ei annettu julki. Kadulle oli kokoontunut sen verran suuri ihmisjoukko, että ilmeisesti näytös oli piakkoin tulossa. Hetken odottelimme kadun toisessa päässä poissa ruuhkasta, mutta koska mitään muuta ei näyttänyt tapahtuvan kuin ihmismäärä lisääntyvän, jatkoimme matkaamme pikku hiljaa kohti asemaa.

Ja siinä, vähän ennen juna-asemaa, bongasin kivan viini/ginibaarin Vinoteca Bouquetin, jossa olimme joskus pysähtyneet lasillisille. Meillä oli vielä hyvin aikaa ennen junan lähtöä, joten spontaanisti istahdimme terassille ja kuinka ollakaan jostain sain päähäni, että jospa otetaankin oikein drinksut.

Koska baari näytti erikoistuneen viinien lisäksi gineihin, gin tonic tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Tarjoilija esitti heti vaikean kysymyksen: millaisesta ginistä pidimme. Emme tiedä gineistä juuri mitään, joten päätimme antaa tarjoilijan valita.

Mies näki terassilta sisälle ja kertoi, että tarjoilija tekee juomiamme todella pieteetillä. Kuulema jopa tonic valutettiin ginin päälle varovasti pitkin lusikkaa. Ja olipas kuulkaa melkoiset vaasit, mitkä eteemme saimme. Siinä vaiheessa oli selvää, ettemme selviäisi näiden maljojen kanssa aikomaamme junaan, mutta väliäkö sillä. Ainahan sieltä menisi jossain vaiheessa seuraava juna.

Oli muuten sitten paras gin tonic ikinä. Jos vain Malagassa liikuskelet tämä viinibaari kannattaa pitää mielessä. Sijaitsee ihan lähellä keskustan Alameda-asemaa.

Kyllähän me sitten jossain vaiheessa pääsimme junaankin ja ihan ihmisten aikaan takaisin Fuengirolaan. Olipas piristävä reissu. Yksi Fuengirola-elämän huippujuttu on Malagan sijainti vain pienen matkan päässä. Niin helposti pääsee halutessaan nautiskelemaan viehkon suurkaupungin tunnelmasta.

Nyt on meidän kahden kuukauden kiertomatka ikävä kyllä ohi. Kotona ollaan ja tuttu vanhan pariskunnan nahistelukin on alkanut. Matkakupla on rajusti puhjennut ja arki tökkii. Mutta niin kai tämä pitääkin mennä. Sitä paremmalta tuntuvat matkojen ihanuudet, kun välillä kärvistellään arjen haasteiden, rutiineiden ja joskus jopa synkkyyden maastossa.

Pikku hiljaa kohti valoisampia päiviä.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

12 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 6.1.2022 - 1:26 am

Kyllä koronan kanssa vain pitää oppia elämään. Ei voi linnoittautua yksin kotiin, mutta ei toinenkaan ääripää ole hyvä. Katedraali näyttää upealta valaistuna, mutta minun mielestäni nuo kaduilla olevat valaistukset ovat vielä hienommat!

Reply
Annemaria 7.1.2022 - 9:50 am

Ihminen näköjään sopeutuu mihin vaan, vaikka koronaan 🙂 Olen nähnyt nuo Malagan Larioksen jouluvalot niin monta kertaa, ettei ehkei enää niin säväytä kuin aluksi. Katedraalin valoshow oli toisella tavalla hieno. Käsittämätöntä, mitä kaikkea valoilla voidaan tehdä, esimerkiksi saada torni ”sortumaan”. Show täynnä hienoja efektejä!

Reply
Marjo Kallio 6.1.2022 - 2:42 pm

Kiitos hienosta kirjoituksestasi. Elin niin joka askeleen kanssasi; ehkäpä myös siksi, että vietimme joulunajan itsekin siellä samoilla huudeilla, ja olimme jälleen katsomassa Malagan upeat jouluvalot ja -musiikit. ”Pakko” oli kirjoittaa ylös pari paikkaa , joita suosittelit. Kiitos😍
Elämästä on hienoa unelmoida, ja näinä aikoina se on kenties vieläkin tärkeämpää, että jaksaa arjessa ja työssä.😚Seuraavaa reissua jo unelmoiden; minne se sitten kuljettajaakin😀
Ihanaa ja elämyksellistä alkanutta vuotta Sinulle😇

Reply
Annemaria 7.1.2022 - 9:53 am

Kiitos Marjo. Kiva saada tällaista palautetta. Oma kalenterini näyttää tällä hetkellä matkojen suhteen ihan tyhjää, joten unelmille on paljon tilaa 🙂 Ja niitä nyt totisesti tarvitaan!

Reply
Merja 7.1.2022 - 1:42 pm

Malaga on jäänyt ihan turhaan vähemmälle huomiolle muiden espanjalaisten kaupunkien hehkutuksien takia. Se on nykyään oikein varteenotettava kaupunki. Mikä parasta ranta-ja kaupunkiloma samalla kertaa. Merenrantakaupungeissa vaan on sitä jotakin. Olenkin harkinnut pitempää oleilua kuin vain päivävisiittiä, sen Malaga todella ansaitsee. Baarit meni täälläkin muistilistalle.
Hyvää Uutta Vuotta ja uusia reissuja toivomuslistalle.

Reply
Annemaria 8.1.2022 - 11:37 am

Malagalle kannattaa ehdottomasti antaa useampi päivä. Ei ihme, että se äänestettiin hiljattain expattien keskuudessa maailman toiseksi parhaimmaksi kaupungiksi. Ilmasto, ilmapiiri, hintataso ja helppo sopeutuminen saivat kaikki huippuarvosanat. Hyvää uutukaista vuotta sinullekin Merja. Uusi reissuja, niitä kaipaan 🙂

Reply
Anne | Elämää Nomadina 9.1.2022 - 12:59 pm

Kivalta näyttää Malaga jouluvaloihin puettunakin, ja teillä kuulostaa olleen kiva reissu koronasta huolimatta! Me laskeuduttiin Malagan kentälle juuri muutama päivä sitten, ja seuraavat pari viikkoa vietetään jälleen täällä melkein naapurissa Torroxissa ennen kuin jatketaan Valenciaa kohti. Täytynee joku päivä hypätä bussiin ja käydä kaupungissa pyörähtämässä, vaikkapa sitten humputtelemassa tapaksilla ja kuohuvalla 😀

Reply
Annemaria 11.1.2022 - 10:06 pm

Kuulostaa mukavalta 🙂 Torroxia en tunne, mutta Valencia on hieno. Iloista reissua!

Reply
Sanna Voutilainen 31.1.2022 - 7:27 pm

Kiitos ihanasta blogistasi. Olemme useammallekin matkalle saaneet kirjoituksistasi vinkkejä, nytkin kirjoitin maaliskuun matkallemme viinibaarin ja skumppabaarin muistiin. Myös Marbellan kirjoituksesi on muistissa.

Reply
Annemaria 31.1.2022 - 9:31 pm

Oi, kiitos Sanna. Aina mukavaa kuulla, jos joku on saanut vinkeistäni tai kokemuksistani hyötyä. Mukavia matkoja sinulle 🙂

Reply
missmaruzella 25.6.2022 - 10:50 am

Oi, olen kohta muuttamassa pysyvästi Aurinkorannikolle, joten näin jussina ahmin näitä Espanja-aiheisia blogeja… Iso kiitos tästä(kin) postauksesta – tuskin maltan odottaa pääseväni tutustumaan eritysesti Malagaan!

Reply
Annemaria 26.6.2022 - 10:58 am

Wautsi. Turhaa varmaan sanoakaan, että hyvältä kuulostaa 🙂 Nauti koko Andalusiasta täysillä. Siellä on niin paljon ihania kaupunkia ja niin paljon nähtävää ja koettavaa. Antoisaa aikaa. Mulla menee vielä useampi kuukausi ennen kuin Malaga jälleen koittaa.

Reply

Leave a Comment