”Hyvä luoja, minä juon tähtiä!”

by Annemaria

Tilaisuuden tarjosi Viking Line

Olin niin samaa mieltä Dom Pérignonin kanssa tällä viikolla, tähtiä oli lasissani. Olin onnellinen päästessäni ensimmäisten joukossa maistelemaan vain Viking Linelle tehtyä harvinaista erää Piper Heidsieckin Essentiel-samppanjaa, jonka suomalainen samppanja-asiantuntija Essi Avellan suunnitteli yhdessä samppanjatiimin kanssa.

On ennenkuulumatonta, että yli 200-vuotias samppanjatalo antaa retail-asiakkaalleen luvan kehittää oman tuotteen heidän vähittäismyyntiinsä. Viking Line onnistui tässä ensimmäisenä maailmassa. Heillä on on nyt oma uniikki tähti, Essentiel by Essi for Viking Line -samppanja, jota ei saa mistään muualta kuin Vikingin Helsingin ja Turun reittien laivoilta. Tätä samppanjaa on tuotettu ainoastaan tämä yksi 40000 pullon erä.

Essi ja tiiminsä aloittivat hankkeen noin vuosi sitten. Essentiel by Essi for Viking Line -samppanja pohjautuu Essin toiveesta huippuvuoden 2012 cuveeseen. Jotta lopullinen sekoitus löytyi, tarvittiin lukematon määrä testausta, Essin ammattitaitoa ja tiivistä yhteistyötä Régis Camus’n, Piper-Heidsieckin voitokkaan kellarimestarin kanssa.

Essin toiveesta samppanjan sokeripitoisuus nostettiin maksimiin, mitä extra brut samppanjassa on sallittua käyttää. Älkää käsittäkö väärin, kuivasta brutista edelleen on kyse, mutta hieman korkeampi sokerimäärä vain tuo juomaan monelle paremmin maistuvaa suunmyötäistä pyöreyttä. Juoma myös ikääntyy elegantimmin sokerin kautta.

Voin vannoa, että vaikka juoma olikin vielä varsin nuorta (viimeisestä pullotuksesta oli kulunut vain puolisen vuotta), se oli lapsukaisen iästä huolimatta jo nyt tajuttoman hyvää. Päätin, että tätä ihanuutta on hankittava ainakin kaksi pulloa, joista toinen pannaan ainakin pariksi vuodeksi tekeytymään.

Essi on saanut vangittua pulloon samaan aikaan hedelmäistä raikkautta ja täyteläistä paahteisuutta. Kokonaisuus on tasapainoinen, väri kauniin oljenkeltainen, tuoksu pähkinäinen ja maku, hmmm…. tähtinen. Loistosamppis!

Mainittakoon niille, joille nimi Essi Avellan ei sano mitään, että kyse on ensimmäisestä arvostetuimman kansainvälisen Master of Wine -tutkinnon suorittaneesta suomalaisesta. Samppanja on vienyt Essin sydämen myöhemmin ja hän on mm. useiden merkittävimpien kansainvälisten viinilehtien samppanjapaneelien jäsen. Essi on kirjoittanut samppanjasta myös kirjan ”Matka Champagneen”, joka toimi itselleni erinomaisena matkaoppaana helmikuisella matkallamme Champagnen maakuntaan. Matkasta voit lukea täältä.

Essi ja Essentiel, tähtiainesta molemmat.

Mennäänpä vielä takaisin Viking Linen samppanjan lanseeraustilaisuuteen. Nuoret lahjakkaat, Vuoden Kokki Kalle Tanner ja Vuoden Tarjoilija Noora Sipilä, ovat suunnitelleet Essentiel by Essi -samppanjalle oman neljän ruokalajin menun. 56 euron hintainen menu on saatavana punaisilla laivoilla 20.10.-18.11.2018 välisenä aikana.

Pääsinpä maistelemaan myös tämän ihanuuden. Jos haluat nostaa risteilysi juhlavampiin sfääreihin, tällä menulla ja Essin samppiksella onnistuu tartuttamaan tähtipölyä. Kala- ja mereneläväpainotteinen menu on silkkaa nannaa samppanjaihanuuden täydentäessä vivahteikasta makumaailmaa. Loistokombo, joka maistui. Menun annokset muodostivat vahvan parituksen samppanjan kanssa.

Vuoden Kokki + Vuoden Tarjoilija = Tähtiluokan samppanjamenu

Minulla ei ollut ennen tätä keikkaa mitään tarkoitusta lähteä Viking Linen risteilylle, mutta heti kun sieltä Espanjasta tulemme keväällä takaisin, täytynee matkustaa tämän jalojuoman perässä. Ettekä sitten osta kaikkea Essi-nektaria sitä ennen!

Essentiel by Essi for Viking Line tulee myyntiin 20.10. Viking-klubikortilla myyntihinta 31,90 ja muille 39,80 euroa.

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

6 comments

Kohteena maailma / Rami 15.10.2018 - 7:09 pm

Eipä ole paha hinta Viking Line club-kortilla tuo Piper-Heidsieck ja näytti olevan menu muutenkin kohdallaan Gabriellalla 🙂 Menunkin hinta on vielä varsin kohtuullinen joten tuossa näyttäisi olevan laadukas ravintolapaketti punaisille laivoille seuraavaksi kuukaudeksi.

Reply
Annemaria 15.10.2018 - 8:07 pm

Hintalaatusuhde tässä samppiksessa on kohdallaan. Kovin suunmyötäistä oli. Ja kyllä toi menukin maistui. Tulipa taas todistettua, kuinka samppanja sopii läpi menun, jos sitten vähän kaikkeen muuhunkin 🙂

Reply
Anu / Matkataan Mutkitellen 21.10.2018 - 7:52 pm

Mielenkiintoinen postaus, aina oppii jotain uutta. Vaikka muutamaankin kertaan olen ollut shanpanjatastingissa ja usein kyllä muutenkin sitä nauttinut, en ole ikinä ajatelut että niitä rakennetaan noin pieteetillä. Nyt ehkä pitää alkaa suunnittelemaan reissua Ruotsiin, sen verran mielenkiinto heräsi. 🙂

Reply
Annemaria 22.10.2018 - 8:29 am

Samppanjapullossa elää henki 🙂 Tätä harvinaisuutta kannattaa maistaa.

Reply
Outi / Maa Quzuu 21.10.2018 - 10:01 pm

No nam! Kyllä maistuisi! Erityisesti tuo kalamenu alkoi kiinnostamaan. Eikä kyllä samppanjakaan pahitteeksi olisi 😉 Kiva että laivoillakin alkaa enemmän ja enemmän olemaan oikeasti kiinnostavaa ruokatarjontaa

Reply
Annemaria 22.10.2018 - 8:31 am

Ruuan ja viinin liitto on vahva. Tässä menussa oli mielenkiintoista, että menu oli rakennettu yhden juoman ympärille. Maistui 🙂

Reply

Leave a Comment