Heinäkuussa vietimme miehen kanssa päivän Maarianhaminassa ja jo siltä reissulta jäi tosi myönteinen kuva. Meille tuntematon kaupunki oli soman idyllinen ja jopa hyvällä tavalla maalainen vanhoine kauniine puutaloineen ja runsaine viheralueineen. Nyt tuli todettua, että Ahvenanmaa on myös herkullinen.
Kaupallinen yhteistyö: Silja Line & Visit Åland
Tällä reissulla pääsin kokemaan syksyistä Ahvenanmaata vähän laajemmin. Kiersin lehdistömatkalla Silja Linen ja Visit Ålandin vieraana tutkailemassa Ahvenanmaan ruoka- ja juomatarjontaa.
Bussin ikkunasta huomasin laajat omenatarhat, maastossa laiduntavat lampaat ja tietysti meren, joka tasaisin väliajoin ilmaantui näkyviin. Ahvenanmaalla meri on kaikkialla, etenkin Maarianhaminassa, jonka leveys on vain noin kilometri.
Kiinnitin huomiota myös jatkuvasti vaihtuviin kuntarajojen kyltteihin. 16 kuntaa alueella, jonka pinta-ala on vain 1580 km2, tuntuu aika paljolta. Ahvenanmaan pienimmässä kunnassa asuu kuulemani mukaan vain 70 asukasta.
Laadukkaiden paikallistuotteiden lisäksi matkalta jäi mieleen ahvenanmaalaisten vahva yritteliäisyys etenkin elintarviketuotannossa. Koko saarella asuu vain vajaat 30.000 asukasta. Siltikin alueelta löytyy 1-5 henkeä työllistäviä pienyrityksiä reilut 2000. Yrittäjähenkisyys kukoistaa ja paikallisille on kunnia-asia suosia saaren omaa tuotantoa ja palveluita.
Ahvenanmaalle kannattaa suunnata omalla autolla. Lyhyiden välimatkojen vuoksi pienessäkin ajassa ehtii vierailemaan monessa paikassa. Esimerkiksi kaikki alla luetellut kohteet sijaitsevat noin 20 kilometrin päässä Maarianhaminasta.
Näissä paikoissa kannattaa käydä, etenkin, jos ruoka- ja juoma-aiheinen matkailu kiinnostaa:
Pienpanimot Open Water Brewery ja Stallhagen
Eipä tullut Ahvenanmaasta heti mieleen pienpanimo-oluet, mutta nytpä tiedän tämänkin. Ahvenanmaalta löytyy kaksi laadukkaita oluita valmistavaa panimoa, pieni Open Water Brewery ja suurempi ja vanhempi Stallhagen.
Open Water Brewery sijaitsee Lemlandin kunnassa entiseen navettaan tehdyissä tiloissa, joissa valmistetaan myös kurkkusäilykkeitä. Tiloista löytyy maistelutiski ja kauppa. Olen itse niin huono oluen juoja ja tuntija, etten pysty valitettavasti sanomaan tuotteista juuri mitään suuntaan jos toiseen. Voisin kuvitella, että kun käsityönä jotain tehdään, lopputulos on omaleimaista laatua.
Toinen vierailukohteistamme oli Grelsbyssä toimiva Stallhagen panimo. Oli kerrassaan mielenkiintoista seurata työhönsä intohimoisesti suhtautuvan panimomestari Mats Ekholmin yritysesittelyä. Tämän miehen ”olutnenä” on tasapainoisten olutmakujen takana.
Stallhagenilta löysin itselleni sopivan oluen. Yksi paikan eniten myydyimmistä oluista on hunajaolut, joka oli yllättävän raikasta juotavaa. Tuotetta saa muuten Citymarketin erikoisoluiden hyllyltä.
Mielenkiintoisin panimon oluista on Stallhagen Historic beer. Ahvenanmaan saaristosta löydetystä hylystä paljastui arviolta 170 vuotta vanha olut, jonka Stallhagen herätti uudelleen henkiin.
Stallhagenissa on erinomainen tilapuoti, jossa oli laaja valikoima paikallisia elintarvikkeita ja käsitöitä. Täältä kannattaa ostaa esimerkiksi ahvenanmaalaista omenamehua, parasta koskaan juomaani täysmehua. Tämä on ehdoton paikka sinulle, joka harrastat ruokatuliaisia.
Stallhagenissa on myös gastropubi, jonka ruokalista vaihtuu päivittäin sen mukaan, minkälaisia raaka-aineita on milloinkin saatavilla. Lähiruoka on täällä kunniassaan ja annosten koossa ei kuulema pihistellä. Pubissa on myös mahdollisuus olutpruuviin.
Mercedes Chocolaterie & Amalias Limonadfabrik
Muistaako teistä kukaan suloista elokuvaa Pieni suklaapuoti? Tämä leffa tuli väkisinkin mieleen, kun vierailimme Mercedeksen Chocolateriessa, pienessä ahvenanmaalaisessa suklaatehtaassa ja -puodissa.
Tarvittiin venezuelalainen Mercedes Winquist, joka perusti tämän herkkupajan. Nykyisin suklaavalmistamon, samoin kuin samassa talossa sijaitsevan Amalian Limonaaditehtaan, omistaa maakunnan entinen opetus- ja kulttuuriministeri Tony Asumaa.
Enpä olisi uskonut, että minulle tulisi joskus päivä, etten jaksa syödä niin paljoa suklaata kuin olisin halunnut. Eikä kyse ollut siitä, että tuotteet eivät olisi olleet mieleeni. Päinvastoin. Käsintehdyt konvehdit ja praliinit olivat sen verran täyteläisiä, että niillä sai suklaahimonsa tyydytettyä jo pienemmällä määrällä.
Saimme myös maistella vasta kehitteillä olevaa ginisuklaata. Uskonpa, että tästä tulee vielä jättimenestys. Aivan loistava suklaainnovaatio.
Toinen paikan ihanuus oli limonaaditehdas, Amalias Limonadfabrik, joka sympaattisuudessaan tuntui lähes menneen maailman ilmiöltä. Kauniissa pulloissa oli limonaadeja, joissa käytetään vain aitoa marjaa ja hedelmää ilman väri- tai lisäaineita. Nämä tuotteet ovat ihan jotain muuta kuin kauppojen peruslimpparit.
Amalias Limonadfabrik valmistaa myös ”aikuisten limppareita” kuten siideriä ja lonkeroita. Yritys tekee myös erilaisia kausituotteita. Pääsimme maistamaan Vintervitaa, joulumarkkinoille tulevaa glögiä, joka maistui hyvälle ihan kylmänäkin.
Lemlandin kunnassa sijaitseva suklaapuoti ja limonaaditehtaan tehtaanmyymälä ovat paikkoja, mitkä kannattaa laittaa käyntilistalle. Hurmaava paikka ja hienot tuotteet.
Smakbyn
Jos olet katsonut tv-ohjelmaa Strömsö, tiedät kuka on Michael ”Micke” Björklund. Ahvenanmaan tunnetuin kokki ja tv-hahmo pyörittää Kastelholman linnan kupeessa tasokasta Smakbyn ravintolaa.
Smakbyn on muutakin kuin gourmet-ravintola. Ravintolan vieressä on kiva lahjatavarakauppa, alakerrassa ”viinikellari” ja lähitulevaisuudessa myös hotelli, joka on suunnitteilla ravintolan ja linnan läheisyyteen. Alue on muutenkin viehättävä ulkoilmamuseoineen ja vanhoine rakennuksineen.
Täällä muuten kannattaa maistaa Ahvenanmaan perinneherkkua ahvenanmaalaista pannukakkua. Maistui niin ihanasti joululle.
Åland Distillery
Smakbyn vieressä on Ahvenanmaan juomateollisuuden uusin tulokas Åland Distillery, jonka yksi omistajista on Micke Björklund. Nimensä mukaan kyse on tislaamosta, joka valmistaa alkoholijuomia ahvenanmaalaisista marjoista ja hedelmistä.
Tuotevalikoimaan kuuluu mm. gini, rommi, erilaiset marjaliköörit, calvadoksen tapaan valmistettua omenaviina ja lonkero. Itse tykästyin tuohon veriappelsiinilonkeroon, jossa oli häivähdys basilikaa. Harmi vaan, kun ainakaan vielä tätä tuotetta ei ole myynnissä mantereella.
Kiinnitin huomiota likööreiden kauniisiin pulloihin. Pullot ovat unkarilaisia käsinpuhallettuja lasipulloja ja niitä voi ostaa myös ilman sisältöä Smakbyn kaupasta.
Åland Distilleryn tiloissa toimii myös baari ja kahvila.
Compagniet
Viimeisimpänä käyntivinkkinä pitää nostaa esiin Hotelli Arkipelagin yhteydessä toimiva uutukainen ravintola Compagniet. Kun astui ravintolaan sisään, suu loksahti kirjaimellisesti auki. Mihin ihmeen paikkaan oikein tultiin?
Entiseen kasinoon tehty ravintola oli riemukas orientaalinen sekoitus. Yhtä hyvin oltaisiin voitu olla Intiassa tai Indonesiassa. Runsaasta tyylistä oli vaikeaa saada kiinni, mutta se ei liene edes tarkoitus. Värikylläinen ja mausteinen ympäristö vei joka tapauksessa kauas kalseasta syyssäästä.
Tila oli suuri ja sisälsi erilaisia lepuuttelukeitaita. Ruuan lisäksi tämä on paikka, jonne on mukava tulla drinksulle. Jos tekemisen puute vaivaa, ravintolan takaosassa on mahdollista pelata biljardia tai petankkia.
Söimme Compagnietissa alkuun hummerihampurilaiset ja pääruuaksi ahventa rapukastikkeessa. Ruoka oli hyvää, vaikka palvelu hieman hidasta. Menisin tähän ravintolaan ehdottomasti kyllä uudelleen.
Jos minun pitäisi luonnehtia Ahvenanmaata yhdellä sanalla, se olisi ehdottomasti sympaattinen. Kaukana on vanha ennakkoluuloni hieman ylimielisistä ja sisäänpäinkääntyneistä saaristolaisista. Ahvenanmaalla asuu yritteliästä ja lämminhenkistä porukkaa, joka arvostaa ja hyödyntää paikallisia raaka-aineita muuallakin kuin trendipuheissa.
Matkailijalle Ahvenanmaa tuntuu sopivan erilaiselta. Vähän kuin ulkomailla olisi päässyt käymään.
https://www.visitaland.com/fi/
Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista
26 comments
Suklaatehdas ja limonaditehdas olisivat ehdottomasti käyntilistallani. Itse suosin nimenomaan tuliaisia, joista ei jää tavaraa kotiin lojumaan. Upeaa, että ahvenanmaalaiset hyödyntävät alueensa tuotteita runsaasti, näin myös toinen toisiaan tukien.
Mä tykkään itsekin ostella matkoilta aina ruokatuliaisia. Olin oikeasti otettu ahvenanmaalaisten oman alueensa raaka-aineiden korkeasta arvostuksesta ja kerrassaan erinomaisista tuotteista. Opas kertoi meille, että paikallisilla on voimakas halua suosia oman alueensa tuotantoa huolimatta siitä, että hinta on kalliimpi. Respect!
Olipas kiva postaus Ahvenanmaasta. Muistoni ovat aika erilaisia, mutta onhan aikaakin kulunut jo kymmeniä vuosia, kun viimeksi olin Ahvenanmaalla. Parikymppisenä otti aivoon, kun kukaan ei puhunut suomea, tai ei halunnut sitä ymmärtää. Muutama kesä kuitenkin tuli siellä vietettyä nuoruudessani. Ehkäpä voisi antaa Ahvenanmaalle uuden tilaisuuden. Pannukakku oli kyllä hyvää silloinkin.
Kannattaa antaa Ahvenanmaalle uusi tilaisuus. Alue on inhimillisen kokoinen, siellä on mukava merellinen ja hyvällä tapaa kylämäinen ilmapiiri ja paljon kaikenlaista nähtävää (muutakin kuin se museolaiva Pommern). Sitä paitsi ruotsinkielisyys vain lisää ulkomaanmatkan tuntua :). Itse olen ainakin ihan vakuuttunut.
Nyttemmin vieraat kielet ovat rikkaus. Työväenopisto on saanut minutkin lukemaan sen seitsemää kieltä ja aina alkeiskurssilta uudestaan. Unohdan kesätauolla kaiken oppimani ja eikun uudestaan. Hallussa on jo italia, espanja ja ranska koulussa opitun ruotsin, englannin ja saksan ohella. Ei siinä mitään, mukava harrastus. Parasta on saada vaihtaa pari sanaa paikallisten kanssa.
Saman suuntaisia harrasteita täällä. Me muutettiin äskettäin ja mä ihmettelin niitä kymmeniä kielten alkeisoppikirjoja, joita on tullut vuosien varrella hankittua. Muutaman kerran tullut aloitettua ranskaa, espanjaa ja saksaa 🙂
Kiitos vinkeistä, Ahvenanmaa on listoilla, että täytyy päästä sielläkin käymään 🙂
Kantsii. Näkee kotimaastaan vähän erilaisen kulman.
Ahvenanmaa on huippu! Itsekin olen tehnyt muutaman makumatkan Ahvenanmaalle ja tutustunut huolella sen pienpanimokulttuuriin. https://kohteenamaailma.fi/ruokamatkailu/makumatka-ahvenanmaan-parhaat-ravintolat/
Open Water Breweryn oluet ovat enemmän omaan makuun, mutta makumatkailijalle Stallhagen on erinomainen kohde. Sen päivän ruokavaihtoehdot ovat aina toimineet ja halutessaan voi nauttia maistelulautasen oluita.
Kaiken kaikkiaan Ahvenanmaa on erinomainen lomakohde ja olenkin miettinyt, että keväällä viimeistään olisi kiva käydä siellä. Tämäkin postaus vain vahvisti asiaa!
Tämä Ahvenanmaan kulinarismipuoli oli mulle ihan uusi juttu. Ihania pieniä ja innovatiivisia yrityksiä, joissa tehdään laatua. Mulla oli tänä vuonna jo toinen reissu Ahvenanmaalle ja siitä saa kiittää ihan koronaa. Hämmästyttää itseänikin millainen tuntematon helmi se onkaan. Kiitos linkistä. Pitää käydä katsomassa, mitä olet Ahvenanmaalta löytänyt.
Aikuisten limpparia!
Omenamehua, suklaata ja nuo hienot pullolamput… taas vähän kirpaisee että olin karanteenissa enkä tuolla, mutta nämä vinkit pitää laittaa talteen 🙂
Aika kiva aikuisten mehuhetki 🙂
Nmm, ihania herkkuja. Tuo suklaajuttu viehättää erityisesti 🤩 haluaisin Ahvenanmaalle mutta tällä hetkellä kammottaa ajatus laivamatkasta.
Mulla tuli laivalla turvallinen olo. Koronan turvatoimet oli otettu tosi hyvin huomioon ja jos katsot noita kuvia, turvavälit säilyivät :). Paljon turvattomammalta tuntuu vaikka ruokakaupassa, jossa ihmisiä on etenkin viikonlopun ruuhkissa paljon. Mutta jokainen meistä tekee omat valinnat ja puntaroi riskejä.
Apua, mitä ihania herkkuja ja paikkoja! Ihan kuola valuen sai lukea. Tämä postaus kyllä nosti suuresti intoani päästä tustumaan varsinkin paikallisiin pienpanimoihin ja muihin ihaniin artesaanikohteisiin.. Vaikka suuresti punkkeja kammoksunkin, niin kesä olisi varmasti otollisempi aika vierailla paikan päällä.
Ahvenanmaan ulkokohteisiin kesäkausi on varmasti parempi ajankohta, mutta näin myöhäissyksyllä ja talvikaudella tällainen ruokapainotteinen matka aina toimii. Itse lähtisin seuraavan kerran kyllä omalla autolla kiertämään saarta.
Aa katsos, en tiennytkään että Ahvenanmaalla on jopa kaksi pienpaminoa – tiesin vain tuon Stallhagenin. Mulla jäi samat fiilikset tuosta ahvenanmaalaisten vahvasta yritteliäisyydestä etenkin elintarviketuotannossa sekä siitä, että he haluavat käyttää mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja raaka-aineita ja kuinka paljon niitä onkaan tarjolla. Hauska yksityiskohta oli myös se, että muualla Suomessa myytävät kotimaiset omenat ovat 80% ahvenanmaalaisia.
Hei, mä hämmästyin myös tuota omenatuotannon määrää. Ja kyllähän noita omenatarhoja olikin 🙂 Oispa hienoa olla saarella omenankukkien aikaan. Melkoinen yrittiäisyys ja tekemisen meininki kyllä paistoi kaikessa. Parasta kaikessa tosiaan, että myös paikalliset arvostavat omia tuotteitaan.
Kiva postaus Ahvenanmaasta. Mä en tuolle pressireissulle päässyt ja ottaa edelleen päähän 😀 Toisaalta, nythän siellä on käynyt jo niin monta testaajaa, että voi sitten oman reissun suunnitella näiden kirjoituksien pohjalta helposti!
Kiitos Anna. Auto alle ja Ahvenanmaalle 🙂
Kiitos näistä vinkeistä, osa lähtee ehdottomasti kokeiluun kun menen joulukuussa siellä käymään.
Hienoa, jouluinen Ahvenanmaa kuulostaa hyvältä. Äläkö unohda joulumarkkinoita, jos ne sattuvat sun matkapäiville.
Hyvää!
Eikö vaan 🙂
Kiitos Annemaria hyvistä Ahvenanmaa vinkeistä. Olemme menossa sinne syyskuun puolella.
Kiva, jos pystyin olemaan avuksi. Ahvenanmaa on yllättänyt monella tapaa eikä vähiten kulinarismin saralla.