Päiväretkelle cityyn – Helsinki on aina hyvä vaihtoehto

by Annemaria

Aina sillon kun tuntuu tylsältä, lähden Helsinkiin. Kaksi tuntia kaakonkulmalta junalla ja kappas, heti on elämää ympärillä.

Pikkukaupungin asukkina kaipaan välillä värikkäämpää ja virkeämpää katukuvaa ja suurkaupungin elämää. Älkää naurako, mutten voi mitään sille, että aina kun matkustan Helsinkiin, minusta tuntuu vähän siltä kuin tulisin ulkomaille.

Meille etelä-karjalaisille tämä ulkomaankohde on nimeltään Hesa. Täällä ei kukaan puhu stadista.

Rakastan Helsingin laajaa museotarjontaa, erityisesti niiden hyviä taidenäyttelyitä. En pane pahaksi myöskään hyvää ravintolatarjontaa ja runsaita ostosmahdollisuuksia. Aina ei tarvitse edes mitään ostaa, on vain mukavaa kierrellä katsomassa kaikkea uutta ja ihmeellistä. On hienoa, kun Helsingissä on vielä paljon pieniä kivijalkakauppoja.

Oma mielenkiintonsa on kierrellä tutkimassa viehättäviä kaupunginosia kuten Töölöä ja Punavuorta ja katsella niiden kauniita rakennuksia. Tai sitten kuljeskella Helsingin merenrantaraitteja ja pysähdellä kivoilla terasseilla tai nuuskia kauppahallien herkkumyymälöiden tarjontaa. Helsinki on niin passeli kohde vaikka vain päiväreissulle yksin tai yhdessä.

Eräänä kesäkuisena päivänä hyppäsimme ystäväni kanssa aamujunaan ja tulimme Helsinkiin sopivasti aamukahvien aikaan. Kortteerasimme matkoilla olevien ystävien luona Töölössä, missä itse asiassa riittikin meille paljon mielenkiintoista tutkimista.

Töölön sydämestä löytyi mm. pieni korttelitori, laatuvaatteiden kirppari Relove (kuvitelkaa ystäväni löysi ison Marimekon villahuivin kympillä), viininystävälle hyvin varustettu puoti ja herkkukauppa Ceestashop ja monta pientä vaateputiikkia, joita ei oikein voinut ohittaa poikkeamatta sisään.

Kun kaksi naisihmistä lasketaan Helsinkiin irti alennusmyyntien aikaan, aina sitä jotain mukaan lähtee.

Designmuseo

Tällä reissulla meillä oli vakaa aikomus tutkia pari museota sekä ehdottomasti upea Oodi. Ensin nokat kohti Korkeavuorenkatua ja siellä olevaa Designmuseota.

Nyt täytyy kyllä sanoa, että olin lievästi pettynyt. Suomalainen muotoilu on niin upeaa, että odotin tulevani vähintään muotoilun pyhättöön, joka hehkuttaa meidän maailmankuuluja suunnittelijoita. Yleiskuva näyttelystä oli yllättävän vaisu.

Satunnaisia yksittäisiä esineitä oli esillä museon seinänvierushyllyillä. Esillepano oli mielestäni aika vanhanaikaista ja jotenkin oudon irrallista. Monet tyhjät esinepaikat myös ihmetyttivät. Tuli vähän sellainen tunne, että suppea näyttely ei oikein tehnyt oikeutta lahjakkaille suunnittelijoillemme. Tällä sektorilla, jos millä, olisi materiaalia mitä hehkuttaa.

Yläkerrassa oli muotoilijakaksikon Aamu Songin ja Johan Olinin näyttely Maailmojen salat – Secret Universe. Helsinkiläisen muotoilustudio COMPANYn perustajat ovat kierrelleet ympäri maailmaa etsimässä perinteisiä käsityömenetelmiä ja tuoneet ne osaksi nykypäivän esinetuotantoa. Töissä oli nähtävissä vaikutteita mm. Venäjältä, Koreasta, Japanista ja Meksikosta.

Helsingin Taidemuseo HAM

Ellen Thesleffin näyttely ”Minä maalaan kuin jumala” sai meidät seuraavaksi suunnistamaan Helsingin Taidemuseoon. Thesleff oli maamme ensimmäisiä ekspressionisteja, joka matkaili paljon Pariisissa ja Firenzessa hakemassa oppia ja vaikutteita.

Tämä näyttely kannatti nähdä. Pidin erityisesti pastellinsävyisistä maalauksista ja taulujen riisutusta luonteesta. Herkkyyttä voimakkain siveltimenvedoin.

Aikansa voimanainen.Näistä pidin erityisesti.

Toinen kiinnostuksen kohde HAMissa oli Tove Jansson näyttely. Vaikka tähän pysyvään näyttelyyn ei kovin montaa teosta kuulukaan, entisen Helsingin kaupungintalon Kaupunkikellari-ravintolan suurikokoisissa freskoissa oli paljon nähtävää.

Kun maalauksia tutki tarkemmin, löytyihän sieltä pienet muumihahmotkin ja olipa Tove maalannut toiseen freskoon myös oman kuvansa.

Juhlat maalla.Tove itse löytyi freskosta Juhlat kaupungissa.

Sen sijaan puolalaisen taiteilijan Pawel Althamerin näyttely ”I am” ei ollut minulle ihan ominta nykytaidetta. No, joka tapauksessa näyttely oli monipuolinen veistoksineen ja installaatioineen.

Vaikka näyttelyssä oli paljon asioita, jotka eivät koskettaneet, kiinnostavinta minusta oli taiteilijan pikkupojan tutkielmat, joissa hän ilmeisemmin etsi omaa itseään.

Helsingin keskustakirjasto Oodi

Mahtava ja upea! Tämä rakennus on Sibeliuksen Finlandia rakennettuna! Vaikka Oodi on melkoisen mittava kooltaan, rakennus on kaikkea muuta kuin raskas. Aaltoilevat linjat ja lasipinnat saavat rakennuksen näyttämään lähes keveältä.

Oodia lähestyessä minua nauratti oma mielikuvitukseni. Odotin, että yläkerran kaiteen yli kurkistavat kirahvit ja norsut. Rakennus toi jostain syystä mieleen Nooan arkin, joka olisi voinut hiljalleen lipua eläinkunnan pelastavalle neitsytpurjehdukselle.

Oodi on nimensä mukaan kuin lyyrinen runo, ylistyslaulu. Yksinkertaisesti Oodi on tiloiltaan kaunis. Vaaleat puupinnat, ikkunoista ja katosta tulviva valo sekä väljät useaan tasoon jakaantuvat tilat tekevät Oodista ilmavan. Ei tarvitse Aallon kääntyä haudassaan. Tämä rakennus on kunnianosoitus suomalaiselle arkkitehtuurille.

Olen vähän kade helsinkiläisille. Kovin mielelläni tekisin itsekin töitä tai kirjoittelisin blogia tuon ihanuuden sopukoissa. Käykää ihmeessä kurkkaamassa Oodia, kun Helsingissä liikutte.

Mitä mattoja kirjastossa.Ja mitä huonekaluja.

Kaupunkipyörät

Uusi ulottuvuus Helsingissä liikkumiseen tuli ystäväni ideasta vuokrata kaupunkipyörät. Tosi näppäriä kulkupelejä hurauttaa vaikka viinilasillisille Hernerantaan ravintola Löylyn terassille, kuten teimme. Merenrantaa pitkin on niin hauskaa pyöräillä.

Hyvää ruokaa

Helsinki-päiviin kuuluu aina hyvät ruokakokemukset. Tällä kertaa yllättävintä oli, miten moni ravintola oli juhannuksen jälkeen laittanut ovensa lomien ajaksi kiinni. Yllättävää oli myös, miten täyttä oli arki-iltana monissa töölöläisissä ravintoloissa minne yritimme. Pöytävaraus olisi pitänyt olla sinne, minne eniten halusimme.

Mamma Rosan alakertaan sen sijaan mahduimme, eikä tämä huono valinta ollut lainkaan. Hummerikeitto teki hetken hiljaiseksi, sillä se vei kielen mennessään. Myös jälkkäri veriappelsiinisorbetti suolakaramelli bruleen kanssa teki vaikutuksen.

Helsinki on aina hyvä vaihtoehto, kun kaipaa pientä vaihtelua tai kaupunkifiilistelyä. Ystävääni lainaten: ”Miksi kaikki haluaa ostaa kesämökin jostain korvesta? Eikö olisi ideaa maalaisen hankkia kesämökki Helsingistä, mieluiten mahdollisimman läheltä keskustaa?”

Loistava idea. Voisi viikonloppuna paeta liikaa rauhaa ja tapahtumaköyhyyttä kaupungin vilskeeseen 🙂 .

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

 

 

You may also like

20 comments

Merja 8.7.2019 - 11:59 pm

Juu, ostaisin heti Punavuoresta vanhasta kivitalosta kesämökikseni pikkukakson jos minulla olisi rahaa.
Mutta toistaiseksi tyydyn myös tekemään lyhyitä trippejä täältä revitystä (ratikkatyömaa) Tampereesta tuonne suureen cityyn.
Ja kyllä, Oodi pitää käydä tarkastamassa ja Storyvillen terassi illalla. Merenranta kävely on myös pakollinen kuvio. Joka kesä ainakin kerran tai pari on päästävä Hesaan.

Reply
Annemaria 9.7.2019 - 9:33 pm

Toi punavuorelainen kesämökki kävis mullekin 🙂 Kun nyt ei satu olemaan ylimääräistä, täytynee tyytyä myös noihin lyhyempiin visiitteihin. Mukava käydä kaikkina vuodenaikoina.

Reply
Maarit - niceMatkaaja 17.7.2019 - 10:33 am

Helsinki on ihan huippu, etenkin kesällä, ja tarjoaa loistavat lomapuitteet ihan paikallisillekin. Siksipä vietänkin viikon mittaisen kesälomani (ensi viikko ja hyvää ilmaa luvassa!) omilla huudeillani fiilistellen ja chillaillen. Tekemistä, näkemistä ja kokemista riittää takuuvarmasti. Tässä oma ylistyslauluni stadille: http://www.maaritmaailma.com/helsinki/

Reply
Annemaria 17.7.2019 - 2:12 pm

Mun omat Helsinki-matkat ovat aina liian lyhkäisiä: muutaman tunnin, päivän tai parin keikauksia, joita vaivaa usein kiireen tuntu. Joskus pitäisi kyllä oleskella siellä pidempään. Ehtisi näkemään ja kokemaan Helsinkiä ihan eri tavoin. Sun postauksessa oli monta herkkua, jotka pitäisi nähdä ja kokea, kuten tuo kävelyreitti Seurasaaresta Hietaniemen hautausmaalle. Harmillisen huonosti ylipäätään tunnen Helsinkiä. Asialle pitäisi varmaan tehdä jotain. Mukavaa lomaa sulle.

Reply
Reeta 9.7.2019 - 8:35 am

Kiitos kivasta postauksesta! Kyllä vaan Helsinki puoltaa paikkansa! Itse kun asuu täällä kaukana Keski-Pohjanmaalla asti metsän keskellä, niin pitää päästä piipahtamaan sinne sopivin väliajoin. Kortteeri on aina samassa hotellissa aivan keskustassa, josta on helpot välimatkat mihin vain. Jalan tulee paljon kuljettua. Musiikkitalo on mahtava paikka hyvien, isojen tai pienimuotoisempien konserttien nauttimiseen. Haaveissa olisi elokuussa taas pikku pyrähdys ja käydä Ritarihuoneella eräässä konsertissa. Kiitos junamatkojen nopeutuminen ja hintojen lasku, jotka ovat parantaneet meidän periferiassa elävien matkustelumahdollisuuksia. Helsinki on kyllä kallis kaupunki verrattuna moneen muuhun Keski-Euroopan kaupunkiin.

Reply
Annemaria 9.7.2019 - 9:36 pm

Ole hyvä 🙂 Helsingin keskusta on ihanteellinen kävelyyn, mutta kiva lisä oli myös tuo fillarin vuokraus. Sai samalla lepuuttaa väsyneitä jalkoja. Olisi muuten hienoa päästä joskus tuonne Ritarihuoneelle. Olen nähnyt vain kuvia upeasta miljööstä. En tiennytkään, että siellä järjestetään konsertteja. Täytyypä tutkia asiaa.

Reply
ida ihana 10.7.2019 - 8:00 am

Hei, olipa hauska lukea kotikaupungistaa tällainen matkavinkkipostaus!:) Tuo Löyly on kyllä tosi kiva, sinne itsekin vielä tänä kesänä haluaisin!<3 Muutenkin kivoja vinkkejä!:) Löylyn ohella voin suositella hyvällä säällä myös Kaivopuistonrantaa ja jätskejä siellä:
https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa/helsingin-hienoin-rantakatu-ja-isoimmat-jaatelopallot/
ja museoitahan täältä löytyy vaikka kuinka 🙂
Mukavaa loppuviikkoa!<3
Ida
Kotona kaupungissa -blogista

Reply
Annemaria 10.7.2019 - 8:58 am

Kiitos linkistä Ida. Ensi kerralla täytyy maistaa Helsingin jäätelötehtaan jädeä. Joskus voisi melkein kierrellä vain noita hyviä kirppareita. Vink, vink.. tee postaus 🙂 Mukavaa viikonloppua sinullekin.

Reply
Sonja | FIFTYFIFTY 15.7.2019 - 8:52 pm

Onpa hauska lukea, mitä ulkopaikkakuntaaiset tekevät Helsingissä. 🙂 Oli kyllä joo vähän valjun näköinen tuo Designmuseo, itse en ole siellä käynytkään. HAMissa on ollut usein mielenkiintoisia näyttelyitä! Usko tai älä, mä en ole koskaan ajanut kaupunkipyörällä. 😀 Mulla kun on aina oma fillari alla.

Reply
Annemaria 15.7.2019 - 10:56 pm

Kieltämättä Designmuseo oli vaisu. HAM sen sijaan tarjosi paljon kiinnostavaa tutkailtavaa. Tässä kohtaa olen vähän kade teille pääkaupunkiseutulaisille, joilla tuota taidetarjontaa on saatavilla aina yllin kyllin.

Noi kaupunkipyörät palvelevat ulkopaikkakuntalaista eri toten. Niin näppärää ottaa pyörä, hurauttaa sille toivottuun paikkaan ja palauttaa pyörä vaihtopisteeseen ilman huolen häivää.

Reply
Virpi/Hätälasku matkablogi 16.7.2019 - 8:40 am

Helsinki herättää minussa ihan samanlaisia tuntemuksia. Vähän kuin ulkomaille menisi. Helsinki on ihana ja monipuolinen ja tälläisellä maalaistytöllä riittää siellä ihmeteltävää moneksi päiväksi. Kesämökki Helsingistä ei olisi ollenkaan hullu idea!

Reply
Annemaria 17.7.2019 - 1:55 pm

Ero on niin suuri, kun maalta tulee oikeaan kaupunkiin 🙂

Reply
Heli / Drama On The Road 16.7.2019 - 3:52 pm

Mulla on jo monta vuotta ollut suunnitelmissa Helsinki-päivä, mutta kavereita asuu siellä sen verran että jotenkin sitä aina vain päätyy heille kittaan viiniä ja juoruaan. Saisinkohan tänä kesänä vielä jonkun pk-seutukaverini innostumaan Helsinki-päivästä kanssani 😀 Löyly, kaupunkipyörät ja Oodi vielä kokematta! Museo-ihminen en ole yhtään, en millään mittapuulla. Joka kehittää museon, jossa minäkin viihdyn, luo miljoonabisneksen. Onneksi Helsingissä on hirvittävästi nähtävää, ja juurikin kivijalkaliikkeet ja kuppilat kahvilat yms houkuttelee 🙂 (Vaikka itse Tampereelta tulenkin, ja meidänkin kaupungin tarjonta on erinomainen, mutta aina on hyvä lähteä pois kotinurkilta edes päiväksi.)

Reply
Annemaria 17.7.2019 - 1:58 pm

Helsingissä onneksi riittää nähtävää, vaikka museot eivät olisikaan juttusi (tosin eipä kyllä mun mielstä jää Tamperekaan jälkeen). Ymmärrän hyvin, että kavereiden kanssa menee aika usein ihan muuhun chillailuun, mutta ensi kerran agendalle jotain uusia mestoja 🙂

Reply
Outi / Maa Quzuu 20.7.2019 - 12:07 pm

Mun täytyy kyllä häveliäästi tunnustaa että Helsingin museot ovat jääneet suurelta osin käymättä. Pitäisi ottaa ryhdistäymisliike: käynhän minä museoissa ulkomaillakin! Helsinki on kyllä ihana kesäkaupunki! Toimiihan tuo toki talvellakin 😉

Reply
Annemaria 21.7.2019 - 6:56 pm

Liian lähelle näkee joskus heikommin 🙂 Muualla asuvana voin tehdä Helsinkiin kaupunkimatkoja ja täytyy myöntää, että aina sieltä löytää kaikkea kiinnostavaa vuodenajasta riippumatta.

Reply
Asko Leppilampi 20.7.2019 - 3:49 pm

Kiitos hyvästä koosteesta. Vaikka paikat ovat tuttuja aina jotain uutta tarttuu… Noita kaupunkipyöriä en ole käyttänyt ja tuollainen kirppis voisi olla hyvä käydä tsekkaamassa. Jatka vaan Helsingin esittelyä.

Reply
Annemaria 21.7.2019 - 6:58 pm

Täytyy tunnustaa, että tunnen Helsinkiä hävyttömän huonosti. Siksi kai aina tuntuukin siltä, että ulkomailla ollaan ja jaksaa kaikkea ihmetellä. Etu tämäkin 🙂

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 20.7.2019 - 11:32 pm

Mekin oltiin samalla viikolla Helsingissä pyörimässä. Oli mukavaa. Tässä taas näkee, että sielläkin olisi vaikka paljon nähtävää ja tekemistä, sillä ollaan oltu ihan eri paikoissa. Tuo Oodi jäi itselläni vielä näkemättä, se kai pitäisi käydä katsastamassa.

Reply
Annemaria 21.7.2019 - 7:03 pm

Kyllähän Helsingissä tekemistä riittää. Joskus pitäisi vaan antaa kaupungille vähän enemmän aikaa ja olla pidempään kuin päivä tai kaksi. Saisin kyllä hyvin aikaa kulumaan ihan vain kävelemällä ja tutkimalla eri kaupunginosia.

Reply

Leave a Comment