Valinnoillamme on väliä

by Annemaria

Oletko koskaan miettinyt kuinka paljon sinun ostokäyttäytymiselläsi on merkitystä? Teet päivittäin kymmeniä valintoja. Minkä maitopurkin otat hyllystä? Missä syöt lounaasi? Minkälaista pesuainetta käytät? Millaisen viinipullon ostat? Missä yövyt kesälomareissulla?

Entä oletko koskaan miettinyt, että valinnoillasi voit kantaa vastuuta ja välittää? Otatko sen yrityksen munarasian, jonka kanoilla on edes hitusen enemmän jalottelutilaa? Ostatko sitä kahvilaatua, jonka työntekijät saavat kunnollisempaa palkkaa? Syötkö siinä ravintolassa, joka suosii luomu- ja lähiruokaa? Yövytkö siinä hotellissa, joka arvostaa ympäristöarvoja?

Sillä on oikeasti väliä, mitä sinä ostat. Valinnoillasi voit tukea niitä yrityksiä, jotka kantavat yhteiskunnallista vastuuta ja välittävät. Ostokäyttäytymiselläsi on myös vaikutusta siihen, minkalaisia tuotteita tai palveluita yritykset tulevaisuudessa tarjoavat. Sitä myydään ja tuotetaan, mitä asiakkaat haluavat.

Osallistuin hiljattain Sokos Hotel Vaakuna Helsingin ja Rantapallon järjestämään vastuullisen matkailun iltaan. Minulle, joka olen suhtautunut kaikenlaisiin ”vihreisiin diplomeihin” vähän epäilevästi, ilta oli kovin avartava.

Niin, olenhan minä nähnyt Green Key -tunnuksia hotelleissa ajattelematta ollenkaan, mitä se oikeasti merkitsee. Vähän karrikoidusti sanottuna skeptinen täti-ihminen minussa on ajatellut, että kyse on näppärästä mainoskikasta. On helpompaa tehdä säästötoimia verhoamalla niitä vihreään kaapuun ja nimittämällä niitä ekoteoiksi.

Ei se nyt noin ollutkaan. Green Key -tunnuksen saaminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Saadakseen tämän kansainvälisen, vastuullisen matkailutoimijan sertifikaatin yrityksen on täytettävä tiukat ennalta määritetyt kriteerit. Ympäristövastuun lisäksi yrityksen on sitouduttava kaikissa toimissaan kestävää matkailua tukevaan eettiseen toimintakulttuuriin. Luotettavuus ja vastuullisuus ovat keskeisessä roolissa.

Jo 32:lla Sokos-hotellilla on Green Key -sertifikaatti, yhtenä näistä Sokos Hotel Vaakuna, jossa vierailin. Kunnianhimoisena tavoitteena on saada vuoden 2017 loppuun mennessä tunnuksen piiriin kaikki Sokos-hotellit. Sertifikaatin saaneita matkailualan yrityksiä on tällä hetkellä 2400 53 eri maassa.

Käytännössä tunnuksen saanut hotelli pyrkii kaikessa toiminnassaan vähentämään ympäristörasitusta. Veden kulutusta pyritään pienentämään, pyyhkeitä ja lakanoita vaihdetaan vain tietyin väliajoin ellei asiakas toisin pyydä, käytetään vain ympäristömerkittyjä siivousaineita, kierrätetään materiaaleja niin paljon kuin mahdollista, säästetään energiaa, suositaan luomu- ja lähiruokaa ja vähennetään ruokahävikkiä. Tässä muutama esimerkki siitä, mihin merkki velvoittaa.

En tullut ollenkaan ajatelleeksi, että vastuullisuus velvoittaa myös laittamaan kortensa kekoon lähialueen hyvinvoinnin edistämiseksi. Sokos hotelleissa tämä näkyy mm. yhteistyönä paikallisten yritysten ja ihmisten kanssa. Hyvää pitää jakaa. Paikallista kulttuuria tukea. Hyvinvointia edistää. Ympäristötietoutta lisätä.

Mukava käytännön esimerkki on vanhojen hotellikalusteiden ja tekstiilien kierrätys. Vanha hotellisänky voi saada uuden kodin jonkun kesämökiltä tai vanha hotellipeitto lämmittää eläinklinikan karvaista potilasta. Ennen nämä käytöstä poistetut tuotteet päätyivät kaatopaikalle, ei kenenkään iloksi ympäristöä rasittamaan. Nyt ne saavat uuden elämän.

Green Key merkki velvoittaa myös materiaalihankinnoissa. Ostetaan vain sellaisilta yrityksiltä, jotka toimivat myös eettisten toimintaperiaatteiden mukaisesti. Esimerkiksi valittaessa S-ryhmän ravintoloille uusia asiakasomistajaviinejä, yksi tärkeä kriteeri oli, että valmistaja on vastuullinen toimija ja noudattaa samoja periaatteita kuin asiakkaansa.

Loppupeleissä sinun ja minun valinnoilla on merkitystä. Jospa en seuraavan kerran hotellissa pyytäisikään vaihtamaan pyyhkeitä joka päivä. Jospa en pitäisikään kaikkia valoja päällä silloin kun en ole huoneessa. Jospa en laulaisikaan suihkussa koko Mozartin Requiemia. Jospa en keräisikään aamiaisella kekoa sämpylöitä ja leipiä, joita en sitten jaksakaan syödä. Jospa valitsisinkin ravintolan ruokalistalta lähituottajan tarjontaa tai ekologisesti tuotettua viiniä.

Yksi ihminen ei voi maailmaa pelastaa, mutta yhdessä me saamme hyvää aikaiseksi. Vähemmän turhaa kulutusta ja vähemmän turhaa jätettä. Enemmän parempaa ja kestävämpää elinympäristöä. Ei olla Trumpeja. Valinnoillamme on väliä.

Jutun kuvat ovat Sokos Hotel Vaakuna Helsingistä.

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

4 comments

Liiteri 2.6.2017 - 12:59 pm

Kahvin hinnasta suurin osa on ihan muuta kuin raaka-aineen hintaa. Niin sanotun reilun kaupan kahvin hintaero on tavalliseen valtava ja se menee ihan muihin taskuihin kuin tuottajalle. Kahvi on tuote jolla on maailmanmarkkinahinta, se tulee jostain ja jos jotain epäreiluutta on, se tapahtuu kyllä siellä kehitysmaassa. Luomuruoka on huijaus. Se ei millään tavoin ole sen parempaa kuin mikään muukaan ruoka. Siitä on tullut varakkaiden kaupunkilaisten keino erottua muista. Lähellä tuotettu ruoka on ihan OK, mutta on hyvin vaikeaa ostaa erikseen jotain joka on tuotettu lähellä ja se hakea ravintolaan. Ei se 30-luvun torikauppameininki palaa. Ja jos palaakin, niin silloin siihen on pakottanut tilanne jossa ulkomailta ei saa ruokaa tai kuljetukset eivät toimi.

Reply
Annemaria 2.6.2017 - 6:37 pm

Kiitos mielipiteestäsi. Yksi tapa nähdä asioita tämäkin 🙂 Siltikin uskon siihen, että ostokäyttäytymisellämme voimme vaikuttaa. Hyvänä esimerkkinä mm. Bangladeshin vaatetehtaiden ankeista työoloista noussut kohu. Kuluttajat rupesivat kiinnostumaan halpisvaatteidensa alkuperästä ja suurostajat vaatimaan toimittajiltaan tiettyihin asioihin puuttumista. Tässä globaalissa maailmassa kaikesta toiminnasta tulee entistä läpinäkyvämpää ja huijaaminen väärillä brändeillä on entistä vaikeampaa. Eläinperäisissä tuotteissa suosin itse luomua ihan siitä syystä, että luomutiloilla eläimillä on paremmat elinolot, kuten enemmän elintilaa. Eläimet pääsevät myös paremmin toteuttamaan luontaista toimintaansa. Porsitushäkit tai lehmien eläminen kokoaikaisesti sidottuna parsiin ei minusta vaan ole oikein. Aina kannattaa pyrkiä parempaan maailmaan. Siitä voimme ainakin olla varmoja, että jos emme mistään välitä, mikään ei parane.

Reply
K.K 14.6.2017 - 2:19 pm

Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus. Jos ihmiset tosiaan tekisivät niitä valintoja ja jättäisivät ostamatta huonon moraalin tuotteita ja palveluita alkaisivat asiat muuttumaan. Esimerkiksi viime vuosina suureen suosioon nousseet markettien lisäravinteet ovat oikeasti laadultaan melko huonoja ja niitä markkinoidaan usein tahallaan virheellisesti kotimaisiksi vaikka suurin osa raaka-aineista tuodaan kaukomailta.
http://keskustelu.suomi24.fi/t/14418129/nain-testaat-ptn-rehellisyyden

Reply
Annemaria 14.6.2017 - 7:42 pm

Hyvä, että näitä asioita nostetaan esille ja mietitään. Mitä enemmän saamme tietoa, sitä parempia valintoja pystymme tekemään. On varmaan totta, että etenkin noiden terveysvaikutteisten tuotteiden kohdalla kuluttajaa viedään kuin pässiä narussa. Jotenkin tuntuu, että kuluttajat ovat heränneet eettisiin asioihin niin tuotteiden kuin palveluiden kohdalla. Muutama vuosi sitten en itsekään uhrannut ajatustakaan sille, mitä ostan. Eräänlainen herätys tässä on tapahtunut omalla kohdallanikin, vaikka vieläkin olisi paljon parannettavaa.

Reply

Leave a Comment