Viisi Katalonian mielenkiintoista matkakohdetta

by Annemaria

Tein ensimmäisen matkani Espanjan Katalonian sydämeen, Barcelonaan, vuonna 2011. Tuo sykkivä kaupunki vei sydämeni kertaheitolla ja väliin tuntuukin, etten ole osannut viime vuosina oikein muualle matkustaakaan.

Pikkuhiljaa matkat ovat Barcelonan lisäksi laajentuneet myös muualle Kataloniaan ja tässä kohtaa on nälkä vaan kasvanut. Nyt syksyllä lähden tutustumaan alueeseen vähän paremmin ja ajan kanssa. Sitä ennen kokosin alkupaloiksi viisi Katalonian kohdetta, jotka ovat jääneet erityisesti mieleeni.

barcelonaBARCELONA

Harvassa kaupunkikohteessa voi viettää samalla myös rantalomaa. Tai rantaloman yhteydessä kulttuurilomaa tai shoppailulomaa tai ruokamatkaa. Monipuolisuudessaan Barcelona on kaupunkikohteiden ykkönen, sopivan suuri, muttei kuitenkaan hallitsematon metropoli. Pidän kaupungin mutkattomasta ja rennosta ilmapiiristä. Täällä ei turhia kursailla tai hienostella, tunnelma on aivan toinen kuin vaikkapa Pariisissa tai Roomassa.

Rakastan vanhan kaupungin El Bornen aluetta kapeine kujineen ja putiikkeineen. Rakastan vähän rähjäisemmän Barcelonetan paikallista elämänmenoa. Rakastan kaupungin koristeellista arkkitehtuuria. Rakastan kauniita puistoja ja kuljeskelua meren rannalla auringon paistaessa ja lokkien kirkuessa. Rakastan kaupungin lukuisia taidemuseoita. Rakastan nauttia tapaksia ja siemaista päälle kuplivaa cavaa. Ja kun hintatasokin on mukiinmenevä, Barcelona on oma kestosuosikkini. Muy bien!

 

tarragonaTARRAGONA

Ajettaessa Barcelonasta Välimeren rannikkoa 95 kilometriä etelään tullaan Tarragonaan, historialla leimattuun rantakaupunkiin. Turisteja täällä on Barcelonaa paljon vähemmän ja meininki kaikin puolin rauhallisempaa. Tarragona on kaupunki täynnä antiikin ajan historiallisia nähtävyyksiä tärkeimpänä Unescon maailmanperintökohteeksi listattu roomalainen amfiteatteri.

Tarragonasta löytyy rantojen lisäksi myös mielenkiintoinen vanha kaupunginosa, joka houkutteli runsaalla ravintola- ja kahvilatarjonnallaan. Ydinkeskustaa halkoo Barcelonan lailla pääväylä Rambla, joka osoittautui erinomaiseksi ostoskaduksi. Tarragonassa vallitsi letkeä välimerellinen tunnelma, pidin kovasti.

En tiedä oliko vain sattumaa, mutta käyntimme aikana kaupungissa näytti olevan runsaasti kulttuuritarjontaa. Maailmanluokan esiintyjiä edullisin lippuhinnoin.

 

PenedèsEL PENEDÈS

Viininystävän mielitietty Penedèsin viinialue sijaitsee kutakuinkin Barcelonan ja Tarragonan välimaastossa. Alue on kaunista maaseutua, jota hallitsevat viinitarhat, eikä suotta. Koko Espanjan cava-tuotannosta 95 % tulee tältä alueelta.

Cavan pääkaupungissa Sant Sadurni d’Anoiassa kannattaa ehdottomasti käydä. Kaupungissa voi vierailla suurilla cavan massatuottajilla Codorniulla tai Freixenetillä (tosin pienemmilläkin, mutta etukäteisvarauksia yleensä tarvitaan). Muita mielenkiintoisia cavan valmistajia ovat mm. Agusti Torello ja Juvé y Camps.

Penedèsin alueella ei tarvitse montaa kilometriä ajella tullakseen jollekin viinitilalle. Monet laadukkaiden viinien valmistajat kuten Torres, Bares Palta, Jean Leon ja Albet y Noya järjestävät opastettuja kiertokäyntejä, mutta kannattaa etukäteen varmistaa vierailumahdollisuus. Yleensä tiloilla on myös oma viinikauppa, jossa on mukavaa tehdä ostoksia omaa viinitastingiä varten.

 

palamosCOSTA BRAVAN RANNIKKO

Katalonian rannikkokaistaletta Barcelonasta pohjoiseen kutsutaan Costa Bravaksi (Blanesin kaupungista Ranskan rajalle). Tämä alue käsittää lukuisia pieniä kaupunkeja ja kyliä, joiden väliin jää upeita hiekkarantoja ja pienempiä, romanttisia poukamia. Ja kaikkea kruunaa kristallinkirkkaana hohtava meri.

Vietimme viime keväänä Costa Bravalla toista viikkoa ja nautimme todella kauniista lomamiljööstämme. Tuolloin keväällä lomasesonki oli vasta aluillaan, mikä teki alueesta miellyttävän rauhallisen, hieman Ruususen unta nukkuvan oloisen.

Alueella oli paljon kiinnostavia ja tunnelmaltaan viehkoja kaupunkeja, joista on vaikea valita omaa suosikkiaan. Tukikohtamme sijaitsi Palamoksessa, joka oli pieni kalastajakaupunki, mutta kooltaan ja palvelutarjonnaltaan ainakin meille ihan riittävä.

Runsas kala- ja äyriäistarjonta teki ruokaorientoituneelle matkaajalle alueesta entistä kiinnostavamman.

 

palsPALS

Vajaan 10 km:n päässä Costa Bravan rannikolta sisämaahan löytyy pittoreski keskiaikainen pikkukaupunki Pals. Tosin minusta enempi voisi puhua kyllä kylästä. Kaupungilla kiertely oli vähän kuin olisi astunut ajassa taaksepäin tai olisi kuljeskellut suuressa ulkoilmamuseossa. Tuntui hullulta ajatella, että museotalot olivat ihmisten oikeita koteja.

Koko kaupunki näytti rakentuneen pienistä mukulakivistä. Rakennusten kunto oli  mittavista restaurointioperaatioista johtuen loistava. Goottilaisen tunnelman omaavan kyläsen kapeilla kaduilla kiertely ja sokkeloihin eksyminen oli viehättävää. Tosin mietin sitä, että ruuhkaisimpana turistiaikana siellä mahtaa olla melkoinen tungos ja aikamoisen kuumaa. Keväällä kutakuinkin tyhjillä kujilla seisahtuneesta tunnelmasta sai nauttia kaikessa rauhassa.

Vanhan kaupungin sokkelikoissa oli useita käsityöläisten kauppoja ja kaupungin uudemmassa osassa monia tasokkaita ravintoloita. Kaikin puolin mukava päiväretkikohde.

 

Lisää juttua kohteista:

www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/kaupunki-jossa-cava-virtaa

www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista./costa-bravan-kuvankauniit-rannat/

www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/talo-kataloniassa/

www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/kuinka-loytaa-hyva-majapaikka-barcelonasta/

 

You may also like

Leave a Comment