Viisi vinkkiä Kuopioon

by Annemaria

Kuopio on minusta Savon ihanin kaupunki. Sopivan suuri ollakseen vireä ja eläväinen, mutta sopivan pieni ollakseen kotoisa ja helposti lähestyttävä.

Sitä paitsi Kuopio on kaunis kaupunki. Vettä ja rantaviivaa löytyy, kauniista vanhoista rakennuksista ei ole puutetta ja viheralueita on rakennettu sopivasti keskustaa somistamaan.

Kun pakettiin pannaan vielä hyvin suunniteltu kompakti keskusta, jonka keskiössä on vilkas torialue, ainakin tällainen satunnainen kävijä kokee kaupungin juuri passeliksi. Auto vain parkkiin torin alle ja kävelyetäisyydellä ovat niin nähtävyydet, hyvät ravintolat kuin erinomaiset shoppailumahdollisuudet.

Tekisi mieli myös sanoa, että kuopiolaiset ovat poikkeuksellisen ystävällisiä. Tosin tässä kohtaa aina mietin, että pohjaako käsitykseni sittenkin leveään Savon murteeseen, joka helposti ruokkii käsitystä savolaisesta lupsakkuudesta. Joka tapauksessa Kuopiossa asuu mukavaa porukkaa. Kokeilkaapa kysyä tietä Kuopiossa ja Helsingissä. Siinä on ihan vissi ero.

Voisin aivan hyvin viihtyä asumassa täällä Savon sydämessä, kuten lähes 120 000 muutakin kaupungin asukasta. Imagotutkimuksissa Kuopio on sijoittunut asukkaidensa tyytyväisyydessä kärkipäähän Suomen suurimpien kaupunkien joukossa.

Kuopio on kiinnostava matkailukaupunki jopa pikaiseen kaupunkimatkaan marraskuisessa harmaudessa. Tässä viisi vinkkiäni kaupunkiin.

1. Käy: Kuopion kauppahalli

Suomen kauneimmaksi valittu Kuopion kauppahalli on kuin värikäs karamelli kauppatorin laidalla. Kun ovesta astuu sisään, tuntuu kuin olisi astunut ajassa hieman taaksepäin. Partasen kalakukkoja myydään edelleen ja savolaisukot istuvat turinoimassa kahvilassa kuin vuosikymmeniä sitten. Kauppahallin tunnelma on lämminhenkinen sekoitus vanhaa ja uutta.

Kauniissa puodeissa on rivistö herkkukauppoja, paikallisten tuottajien leipää ja leivonnaisia, lihaa ja kalaa, juustoja, mausteita, kahviloita ja käsitöitä sekä tietysti niitä maan kuuluja kalakukkoja.

Meitä ilahdutti Espanjan herkut -kauppa, jonka tiskillä piti syödä parit pintxot ja siemailla lasit cavaa. Olohan tuntui ihan eurooppalaiselta. Sympaattinen Sevillasta kotoisin oleva kauppias naureskeli, että aluksi alkoholin tarjoilua kauppahallissa hieman vieroksuttiin. ”Espanjan mamu tulee myymään viinaa kauppahalliin”, mutta nyt siihenkin on jo totuttu, ”mitä nyt suomalainen katsoo kellosta, milloin on sopiva aika lasilliselle.”

Nurkasta bongasimme ”mustajalan” eli kinkkutelineessä olevan ilmakuivatun Iberico-kinkun. Tällaisen tammenterhoilla kasvaneen vuoristopossun kilohinta on aika ”sikamainen”, mutta siltikin piti ostaa tätä herkkua kotiin tuliaiseksi.

Tuliaiseksi lähti myös Irene Partasen kalakukko. ”Se ainut oikea” Kuopiossa syntyneen mieheni mielestä.

Kauniin jugend-henkisen kauppahallirakennuksen rakentaminen aloitettiin 1897. Kauppahallitoimintaa rakennuksessa on harjoitettu vuodesta 1902.

2. Kävele: keskustan vanhat puukorttelit ja jyhkeät kivirakennukset

Kuopion keskusta on kävelijän unelma etenkin, jos vanhat puurakenteiset kivijalkatalot kiinnostavat. Pienellä alueella on idyllisiä hyvin säilyneitä puutalokaupunginosia. Korkea hatunnosto Kuopion kaupungille näiden kauneuksien säilyttämisestä. Kannattaa katsastaa mm. Kuninkaankatu, Kirkkokatu, Minna Canthin katu, Puistokatu ja Sataman alue ympäristöineen.

Kuopion hallinnollisesta asemasta muistuttavat jämerät kivitalot kuten torin laidan mahtipontinen kaupungintalo (1885) ja lääninhallituksen rakennus (1882). Itseäni hymyilytti auton ikkunasta bongaamani vaaleanpunainen verotoimiston rakennus. Kaupungin, jossa on vaaleanpunainen verotoimisto, täytyy olla hyvä kaupunki.

3. Lounasta: Ravintola Urban

Sain useammalta taholta vinkin lounastaa torin tuntumassa sijaitsevassa ravintola Urbanissa. Chaîne des Rôtisseurs’n kilvin varusteltua ja useaan kertaan palkittua ravintolaa pyörittää Anssi Kantelinen, Suomen Top Chef 2015 kilpailun voittaja.

Urbanin miljöö on kivan rento ja 12 euron hintainen lounas niin hyvää kuin odottaa saattoi. Normipäivinä Urban toimii vain lounasravintola. Sen lisäksi viikonloppuisin järjestetään menuiltoja, joilla tarjoillaan viiden ruokalajin yllätysmenuita.

4. Yövy: Lapland Hotels Kuopio

Lapland Hotels Kuopio on lappitunnelmainen uudehko hotelli Kuopion keskustassa. Tyylikkyyttä, tunnelmaa, superystävällistä palvelua, erinomainen ravintola ja hyvä aamiainen. Lisää kokemuksia täältä.

4. Shoppaile: Matkus Shopping Center

Myönnetään, yksi syy Kuopioon tuloon oli Ikea. Tarvitsimme uuteen kotiimme kaikenlaisia pieniä juttuja, joita varten ei ole Ikean voittanutta.

Kuopiossa Ikea sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä keskustasta Matkus-nimisen kauppakeskuksen yhteydessä. Ikean lisäksi ryppäästä löytyy lähes 80 muuta liikettä.

Tiedoksi muuten, että nyt joulun alla Matkuksessa on erilaisia pop up -puoteja. Esimerkiksi 11.-13.12.2020 ensimmäiseen kerrokseen tulee väliaikainen kauppa, jossa myydään savolaisten pientuottajien herkkuja ja muita tuotteita.

Shoppailuintoiselle Kuopio on hyvä kohde muutenkin. Torin ympäristössä on valinnanvaraa, kuten useampi tavaratalo, kauppakeskus ja persoonallisia kivijalkakauppoja.

Tällä kertaa meillä oli pikainen visiitti, mutta Kuopiossa riittäisi tekemistä ja näkemistä useammallekin päivälle. Harmitti ohittaa useampi mielenkiintoinen museo, joihin olisin halunnut poiketa. Ensi kerralla sitten. Toivottavasti jo heti alkuvuodesta.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

 

You may also like

12 comments

sirkku 11.12.2020 - 1:33 pm

Voi että, kun tuli ikävä tuohon ihanaan Kuopioon! Aikanaan asuttiin tuolla ja aloitin jopa koulun siellä, kunnes muutettiin tänne lähemmäs itärajaa, reilun sadan kilometrin päähän. Viimeksi kesällä käytiin tyttären kanssa Kuopiossa, ja kuten ennenkin, juurikin torilla, kauppahallissa ja muutamassa kivijalkamyymälässä käytiin. Torilta Irene Partasen lihapiirakka lounaaksi, ja taas jaksoi. Kuopio on ihanan rento kaupunki, vilkas, ystävällisten ihmisten kaunis kaupunki, jossa todellakin menisi useampikin päivä. Kiitos muistutuksesta, että kohti Savvoo voe männä ihan heleposti kuleksimmaan!

Reply
Annemaria 12.12.2020 - 11:49 am

Tuo ihana savon murre, vähän kuin ulkomailla kävisi 🙂 Totta tosiaan, että Kuopiossa on sellaista viehätystä, joka tekee siitä kaupungin, missä on helppo viihtyä.

Reply
Anski 11.12.2020 - 8:26 pm

Kuopio on paras! Ihanat vinkit olet kerännyt – ei aina vaan sitä pelkkää Puijon tornia!

Reply
Annemaria 12.12.2020 - 11:51 am

Kiitos Anski. Kovasti odotan jo seuraavaa Kuopion reissua. Jos sitten ennättäisi tuonne Puijollekin 🙂

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 11.12.2020 - 8:56 pm

Kuopio on omastakin mielestäni kiva kaupunki. Yövyin siellä muutaman yön toissakesänä, jolloin tuli käytyä sisävesiristeilyllä Kallavedellä ja pysähdyttyä Saanassa. Hieno kokemus kokonaisuutena. Lisäksi tykkään kovasti Kuopion Saaristokaupungista, todella kaunista aluetta.

Reply
Annemaria 12.12.2020 - 11:54 am

Piti ihan googlata tuo Saana. Enpä tiennyt, että kaupungissa on tuollainenkin elämyskeidas. Ensi kesänä pitää Kuopioon mennä ehdottomasti, nyt kun uuden asuinpaikan myötä meillä matkakaan ei ole niin pitkä. Silloin koettava ehdottomasti järvi-Kuopio.

Reply
Rosa 11.12.2020 - 10:04 pm

Kuopio on aivan ihana kaupunki ja kivan jutun olet kirjoittanut! Täytyy testata Urban seuraavalla kerralla 😊

Reply
Annemaria 12.12.2020 - 11:55 am

Kiitos Rosa. Urbanissa kannattaa käydä.

Reply
Ritva 12.12.2020 - 6:11 pm

Olipa mukavaa luettavaa ja kauniit kuvat. Monesta kuopiolaisistakin tämä on oikein kiva kaupunki. Kiva että kävitte ja mukavaa että viihdyitte. Tulukeehan toistekkii!

Reply
Annemaria 13.12.2020 - 10:51 pm

Kiitos Ritva 🙂 Tullaan uudestaan, toivottavasti jo heti alkuvuodesta.

Reply
Tuija 12.12.2020 - 10:34 pm

Kivoja vinkkejä, paitsi että Hanna Partasen kalakukko on se oikea sekä Kuopiossa syntyneen että minun (hämäläistä alkuperää) mielestä 😉

Reply
Annemaria 13.12.2020 - 10:53 pm

En ole kyllä nyt enää ihan varma, miten päin ne kukot menivätkään….

Reply

Leave a Comment