Joensuussa maistui karjalainen kulttuuri ja gastronomia

by Annemaria

Ismo Alanko, Abloy ja Ilosaarirock. Siinä oikeastaan ainoat asiat, jotka tiesin Joensuusta entuudestaan. Jostain kumman syystä itärajaa ajaessamme kaasupoljinta ei tullut Joensuun kohdalla koskaan hiljennettyä. Olisi kannattanut. Siellä on kuulkaa oikein mukava karjalaiskaupunki.

Kaupallinen yhteistyö: Kalitka- the development of cross-border gastronomic tourism -hanke

Piti oikein Wikipediasta tarkistaa Joensuun faktat. Asukasluvultaan Suomen 12. suurin kaupunki, asukkaita vajaat 77000. Yhteistä rajaa Venäjän kanssa lähes 30 kilometriä. Pielisjoki jakaa kaupungin kahtia, kaupungin nimen mukaisesti ollaan Pielisjoen suulla.

Joensuun keskusta tuntui kaltaiselleni suuntavammaiselle selkeältä. Kaupungin keskiössä on tori, jonka ympärille keskittyvät kaupat ja palvelut. Turistille kaikki merkittävä on lähellä. Rakastan tällaisia kaupunkeja, joissa on helppo liikkua ja joissa pikaisellakin käynnillä saa paljon irti.

Kivoja kulttuurikohteita

Katseeni kiinnittyy ensimmäiseksi torin laidan komeaan teatterirakennukseen. Tarkempi tutkailu kertoo kyseessä olevan 1914 valmistuneen Eliel Saarisen suunnitteleman kansallisromantiikkaa ja jugendia yhdistelevän komistuksen. Mietin mielessäni, että kaupungin, jossa on näin upea teatteri, kulttuurin on täytynyt olla arvossaan jo varhain.

Täällä on muuten kiva esittelyvideo teatterista ”Joensuun kaupunginteatteri tanssien”. Tuli heti sellainen olo, että tekisi mieli laittaa vähän parempaa päälle ja lähteä juuri tuohon teatteriin.

Teatteri kerää katseet

Taiteen ystävän kannattaa suunnistaa myös toiseen kauniiseen rakennukseen, Joensuun taidemuseo Onniin. Useat maalaukset olivat saaneet rinnalleen kalusteryhmiä, jotka loivat tuntua kuin jonkun olohuoneessa olisi vieraillut. Tosin ei kenen tahansa olohuoneessa, sillä seinillä oli melkoista arvotaidetta: Schjerfbeckiä, Järnefeltiä, Gallen-Kallelaa, Edelfeltiä, Halosta… Itse pidin eniten Rafael Wardin värikylläisistä maalauksista, joita museossa oli ilahduttavasti useita.

Pari huonetta oli pyhitetty kirkkotaiteelle, muttei suinkaan tylsästi. Pogostan Hilikan ja Juhani Berghemin ikonikokoelma vie taustamusiikkeineen ortodoksisuuden maailmaan. Vanhaa kirkkotaidetta taas pääsee katselemaan Madonna-huoneessa, joka on kuin pieni hämyinen kappeli. Hienoja kokonaisuuksia ja hieno toteutus.

Minua olisi kiinnostanut myös Kiinan taiteen kokoelma, mutta valitettavasti se oli käyntihetkelläni suljettuna uudistustöitä varten.

Karjalaista historiaa, valokuvia ja esineistöä on esillä usean näyttelyhuoneen verran Pohjois-Karjalan museo Hilmassa.

www.joensuuntaidemuseo.fi

www.pohjoiskarjalanmuseo.fi

Taidemuseo Onni oli onnea taiteen ystävälle.Pohjois-Karjalan museossa pääsee uppoutumaan Karjalan sotahistoriaan.

Lietsussa kuin kotonaan

Yhdenlaista nykykarjalaisuutta voi kokea sympaattisessa Huoneistohotelli Lietsussa. Reilun vuoden ikäisessä hotellissa on kahdessa kerroksessa kolmisenkymmentä yksilöllistä huonetta, joissa jokaisessa on hyvin varustettu keittiö ja pyykinpesukone. Huoneet ovat nimetty karjalaisin nimin ja jokaisella huoneella on oma tarinansa, jota huoneen esineistö ilmentää.

Entiseen postitaloon remontoitu hotelli on sellainen hyvän mielen majapaikka. Hotellin tarpeistoa on kerätty eri puolilta Pohjois-Karjalaa ja ylipäätään kaikessa on pyritty käyttämään mahdollisimman paljon paikallisten yrittäjien tuotteita. Uutta ja vanhaa on yhdistetty saumattomasti ja hauskasti.

Mukava lisä oli yhteinen ”tupa”, jossa saattoi lukea päivän lehdet ja napata kahvikoneesta espresson. Suosittelen myös käyttämään hotellin viihtyisää saunaosastoa. Tämä on kaikkea muuta kuin monelle hotellille tyypillinen kolkko saunatila.

Näin korona-aikaan arvostin hotellin helppoa sisäänkirjautumista, jonka saattoi tehdä netissä. Huoneeseen pääsi sisään saadulla koodilla ilman, että tarvitsi olla kontaktissa kehenkään. Tosin hotellilla on niin mukavaa henkilökuntaa, että heidän kanssaan kyllä mieluusti asioi.

Mikäli arvostat persoonallista boutigue-tyyppistä majapaikkaa, Lietsu on nappivalinta.

www.lietsuhotel.fi

Lietsussa olisi viihtynyt pidempäänkin.

Joensuu on varteenotettava ruokakaupunki

Ruoka se on aina mielessä, kun matkalla ollaan. Ja vieraassa kaupungissa aina päällimmäisenä kysymys, minne mennä syömään. Ainakin minulle ruokakokemukset ovat iso osa onnistunutta matkaa. Kuulun jopa niin hurahtaneihin, jotka voivat matkustaa pelkästään hyvän ruuan perässä.

Tällä kertaa olin onnekas, sillä molemmat Joensuun ruokakokemukset olivat ihan huippuja. Lounastin uutukaisessa ravintola Filipofissa. Aivan ihastuttava paikka vanhassa hirsirakennuksessa. Samojen hirsiseinien sisällä on toiminut mm. Joensuun legendaarinen ”Ukko Vilipohvin” sekatavarakauppa ja kieltolain päätyttyä Joensuun ensimmäinen viinakauppa Oy Alkoholiliike Ab.

Melkoinen kulttuuriteko on tehty pelastamalla tämä vanha talokaunotar. Ravintola Filipofissa yhdistyy onnistuneesti trendikäs sisustus ja historiallinen miljöö. Kauniit vanhat hirret ja kakluunit tuovat tilaan lämminhenkistä ajanpatinaa.

Mutta Filipof on muutakin kuin vain kaunis kuori. Lounas antoi osviittaa siitä, että ruuan kanssa täällä ollaan tosissaan. Fenkolirisotto oli täydellistä ja taivaallisen hyvää. Lounaan lisäksi tarjoillaan bistrohenkisiä annoksia ja parillisten viikkojen sunnuntaisin brunssia. Lisäksi Filipofissa toimii viihtyisä pubi.

www.ravintolafilipof.fi

Ravintola Filipof – kaunis ulkoa ja sisältä.

Ehkä asteen fiinimpi ruokapaikka on menukokonaisuuksia tarjoava ravintola Kielo. Seisemänosaisen Kielo-menun sai myös kasvisversiona.

Menu oli kiinnostava vaellus Aasiasta Venäjälle ja siihen väliin sijoittui pohjoiskarjalainen makumaailma juureksia, marjoja, kalaa ja lintua. Lautasilta löytyi yllättäviä makuyhdistelmiä ja loistavia kastikkeita. Annokset olivat kaiken lisäksi kauniisti esillepantuja.

Makujen lisäksi jäin kaiholla muistelemaan myös paikan omaa hapanjuurileipää ja loistavaa katalonialaista punaviiniä Jaspi Maragdaa.

Tykkäsin myös kovin ravintolan lämpimästä ja hämyisestä tunnelmasta. Täällä viihtyi hyvin yksinkin, sillä pöydät oli sijoiteltu niin, että omaan rauhaansa saattoi ”piiloutua”. Kielo on minusta The Paikka, kun haluat löytää romanttisen mestan kahdenkeskiseen illalliseen.

Kielo on muuten mukana Pohjoismaisessa 360° Eat Guidessa, ravintolaoppaassa, joka arvioi ja luokittelee Pohjoismaiden parhaat ravintolat. Koko Suomesta listalle pääsi viime vuonna ainoastaan 11 ravintolaa, joten hieno saavutus olla mukana tasokkaassa joukossa.

www.ravintolakielo.fi

Ravintola Kielon hämyistä tunnelmaa.

Tutustuminen Joensuuhun jäi minulla tällä reissulla pahasti kesken. Esimerkiksi kiinnostavaan käsityö- ja sisustuskauppojen ryppääseen Taitokortteliin ehdin tutustua vain päällisin puolin.

Valitettavasti en jaksanut tällä kertaa nauttia myöskään Kauppaneuvoksen kahvilan herkullisen kakkuvitriinin annista. Käymättä jäi myös tapahtumapuutarha Botania, jota niin moni minulle suositteli.

Jäipähän monta hyvää syytä tulla uudelleen. Joensuulla on jatkossa ehdottomasti paikka kiinnostavien kaupunkikohteiden joukossa.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

12 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14.2.2021 - 4:07 pm

Katselin noita menuja jo edellisen artikkelisi yhteydessä ja molemmat vaikuttivat kiinnostavalta. Vaikka Joensuu ei nyt ihan hetkeen tule olemaan reissujen pääkohde, vaan ainoastaan pysähdyspaikka, tulee näissäkin tapauksissa hieman kaupunkia varmasti nähtyä. Monipuoliselta ja kiinnostavalta kuulostava kaupunki.

Reply
Annemaria 15.2.2021 - 3:40 pm

Vähän ihmetytti itseäni, että miksei Joensuu koskaan aiemmin osunut matkakohteeksi. Siinä mielessä olen iloinen, että nyt osui 🙂 Kulttuuria ja ruokaa, siinä mun mielestä hyvä kombo.

Reply
Merja 16.2.2021 - 5:25 pm

”Lähden Pohjois-Karjalaan, vaihdan farkut verkkarihousuun, kotiseudulle Pohjois-Karjalaan.”
Kyllä on houkuttelevan näköistä, nälkähän tässä tulee.

Reply
Annemaria 17.2.2021 - 9:38 pm

Jotain kuvaavaa tuossa Leevi and the Leavingsin biisissä kaikessa humoristisuudessaan on. Tuollaista rentoutta alueella vaan kohtaa 🙂

Reply
Tanja / Please Be Seated for Takeoff 21.2.2021 - 7:07 pm

En ole käynyt Joensuussa vuosikausiin ja kiinnostaisi kyllä käydä etenkin testaamassa ruokapaikkoja. Olen samaa maata, että matkustaisin jo ihan pelkän ruuankin perässä moniin paikkoihin ja syömiseen tuleekin käytettyä reissuissa paljon aikaa.
Tuo taidemuseo Onni kuulostaa myös käymisen arvoiselta paikalta.

Reply
Annemaria 25.2.2021 - 12:44 pm

Useammassa kommentissa on tullut esille, että Joensuussa on useampi varteen otettava ravintola. Hyvä kaupunki suunnistaa ruokamatkalle 🙂 Joensuun taidemuseosta tykkäsin myös kovasti. Pieni museo, mutta laadukkaat näyttelyt.

Reply
Merja / Merjan matkassa 24.2.2021 - 5:07 pm

Vuoden takaiselle Joensuun reissulle katselin kaupungin ravintolatarjontaa ja myönnän hämmästyneeni miten paljon siellä oli valinnan varaa. Päädyimme lopulta Aittarantaan, joka oli kävelymatkan päässä tyttären asunnolta. Katselin jo aikaisemmasta postauksestasi Filipofia. Näyttää viihtyisältä paikalta! Täytyypä laittaa nimi mieleen tulevia Joensuun reissuja varten.

Reply
Annemaria 25.2.2021 - 12:35 pm

Filipofissa mua viehätti ruuan lisäksi myös tuo historiallinen miljöö ja ajanpatina. Suosittelen 🙂

Reply
Ailajajuha 27.2.2021 - 9:40 am

Kylläpä sinulla on kyky saada aikaan hieno postaus kohteesta kuin kohteesta. Jään kyllä odottelemaan uusia juttujasi Espanjasta samalla kun odottelen, että taas itsekin pääsisin kirjoittelemaan niistä maisemista enkä jääleikeistä omalla pihallamme.

Reply
Annemaria 27.2.2021 - 12:36 pm

Koronan ehkä suurin opetus omalla kohdallani on, että olen oppinut katsomaan lähelle paremmin. Suomi on täynnä hienoja matkailukohteita.

Espanjan osalta tämä talvikausi menetettiin, mutta kyllä tässä kovin toiveikkaina odotetaan, että vuoden lopussa jälleen… Voi että Aila ja Juha, mitä ihania luomuksia olittekaan pihallenne tehneet. Satuin näkemään kymppiuutisten kevennyksen ja tutut naamathan siellä arkkitehteina olivat 🙂 Ihan mahtavaa!

Reply
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning 27.2.2021 - 6:45 pm

Olipa ihana tuo Filipof! Joensuussa on tullu käytyä pari kertaa vaan ohi mennen. Tuo vois kyllä olla ihan kiva kohde vaikka kesäreissulle 🙂

Reply
Annemaria 27.2.2021 - 8:54 pm

Mulla on ollut sama juttu tuon Joensuun kanssa. Aina kun itärajaa pitkin on pohjoisemmaksi ajeltu ollaan vain hurautettu Joensuun ohitse. Eipä yhtään hassumpi matkailukaupunki sitten ollutkaan.

Reply

Leave a Comment