Maailma on sekaisin

by Annemaria

12.3.1940 loppui talvisota. Siitä tuli toissapäivänä kuluneeksi tasan 80 vuotta. Ikävä kyllä Suomi on jälleen sodassa. Toisenlaisessa sodassa, jota käydään samaan aikaan kaikkialla maailmassa.

Uuden sodan vihollinen on näkymätön. Se on niin pieni, että sen voi nähdä ainoastaan mikroskoopilla, mutta niin suuri, että se saa koko maailman pois tolaltaan.

Tämä vihollinen ei tunnista maanosia, maita, kansoja eikä rajoja. Sitä ei pidellä aseilla, ei miesvahvuuksilla eikä pakotteilla. Salakavalasti se lähettää joukkojaan ympäri maapalloa, kaataa heikoimpia ja puolustuskyvyttömiä ja kylvää samalla pelkoa ja paniikkia.

Korona on saanut maailman täysin sekaisin. Niin sekaisin, että valtiovallat suunnittelevat poikkeuksellisia toimenpiteitä. Sellaisia, joita otetaan käyttöön vain silloin, kun maata uhkaa jokin suuri vaara. Suomen hallituskin suunnittelee valmiuslain käyttöönottoa.

Toissa aamuna Fuengirolan taivas hehkui oranssinpunaisena. Auringonnousun aikaan kipittelin juna-asemalle pirteässä aamusäässä. Linnut pitivät äänekästä kevätkonserttia, ilmassa tuoksui kesälle. Oli tulossa upea päivä. Kaikki oli hyvin.

Lähdin jälleen Suomeen töihin tarkoituksenani palata Semana Santalla, pääsiäisviikolla.

Sitten syttyi sota. Sota Koronaa, näkymätöntä vihollista vastaan. Aiemmin se oli ollut kaukaisen Kiinan ongelma ja yhtäkkiä se koskettaakin minua joka suunnalta.

Terveisiä kotirintamalta karanteenista. Pitäisi olla 14 vuorokautta poistumatta kotoa. En voi käydä asiakkaiden luona, en voi tavata ystäviäni, en voi mennä ihmisten ilmoille minnekään, sillä voin olla tietämättäni tartuttaja. Onneksi sentään voin tehdä töitä kotoa käsin. Tässä kohtaa se onkin pelastukseni. Ja toki onni on se, että ainakin tällä hetkellä tunnen itseni täysin terveeksi.

Vielä toissapäivänä luulin, että Koronasta huolimatta voisin elää ihan tavallista elämää, kunhan muistaisin huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja välttää suuria yleisötapahtumia. Vaikka töihin ei niin mukavaa ollutkaan palata, lohdutin itseäni vielä yhdestä jäljellä olevasta mahdollisuudesta viettää kevättä Aurinkorannikolla.

Tänään Espanja julisti maahan hälytystilan. Maanantaista alkaen koko Espanjaan tulee ulkonaliikkumiskielto, mikä käytännössä sulkee 15 vuorokaudeksi koko maan lukuunottamatta ruokakauppoja ja apteekkeja.

Nyt kyllä käy suuresti sääliksi miestäni, jolla on aikamoisen yksinäiset viikot edessä. Samalla olen myös huolissani niin rakkaimpani kuin Fuengirolassa olevien muidenkin läheisteni ja ystävieni terveydestä.

Huolissani olen myös siitä, että mitä todennäköisemmin minä en lennä pääsiäiseksi takaisin Aurinkorannikolle. Nyt huhutaan myös Espanjan rajojen sulkemisesta. Jos huonosti käy, mieskään ei lennä Suomeen, koska siinä tapauksessa ei kaiketi ole enää lentojakaan. Milloinhan me seuraavan kerran oikein nähdään? Ja eihän meillä ole enää Espanjan asuntoakaan huhtikuun jälkeen.

Minusta tämä kaikki on niin outoa, etten voi edes oikein ymmärtää. Samalla myös pelottavaa ja huolestuttavaa. Kaikki valtiolliset toimenpiteet tuntuvat kumman ylimitoitetuilta. Väkisinkin olen alkanut miettimään, että onko tässä oikeasti kyse jostain sellaisesta, mitä en ymmärrä. Täytynee vain luottaa siihen, että minua viisaammat tekevät viisaita päätöksiä.

Minä niin toivon, että tämä sota voitetaan ja vihollinen nujerretaan mahdollisimman pian. Ja että tämä sota vaatii uhreja mahdollisimman vähän. Joka tapauksessa elämme poikkeuksellisia aikoja.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

18 comments

Eve 14.3.2020 - 9:29 pm

Kyllä tässä on tosi kyseessä. Aikaisemmin olisi jo pitänyt reagoida. Oireettomatkin voivat tartuttaa ja nyt ei muu auta kuin liikkumisen rajoittaminen, niin valtioiden sisällä kuin välilläkin 😔 Kukaanhan ei meistä halua aiheuttaa vanhuksen tai riskiryhmäläisen kohtalokasta sairastumista.

Reply
Annemaria 14.3.2020 - 11:16 pm

Eihän tässä muu auta kuin uskoa viranomaisten tekevän oikeita päätöksiä ja kantaa oma kortensa kekoon toimimalla sääntöjen mukaan.

Reply
Gunnar 14.3.2020 - 10:18 pm

Onhan tässä jotain positiivistakin. Luonto kiittää kun turha matkustaminen jää pois.
Lentokoneet eivät saastuta ilmaa kun seisovat lentokentillä. Taitaa olla pieni opetus ihmiskunnalle kun matkustaminen on alkanut liikaa saastuttamaan maapalloa. Meno rauhoittuu ja ihmiset löytävät muutakin ajanvietettä kuin tarpeetonta matkustamista. Suomen luonto on vertaansa vaille. Polkupyörä esille ja baanalle.

Reply
Annemaria 14.3.2020 - 11:12 pm

En nyt kyllä tässä kohtaa pysty näkemään mitään positiivista. Terveyspuolen lisäksi olen surullinen niiden monien yrittäjien puolesta, joiden yritykset ajatuvat konkurssiin, mikäli tämä toimintojen sulkeminen jatkuu. Ja myös niiden puolesta, joilta tämä tilanne vie työpaikat alta. Ei hyvältä näytä. Lentoliikenteen väheneminen on niin pieni asia kokonaisuudessa, jonka vaikutukset tulevat olemaan ikävän suuret.

Reply
Helena 14.3.2020 - 10:44 pm

Tultiin tänään Suomeen Fuengirolasta. Lentoemäntä kertoi, että Suomesta Malagaan oli koneessa ollut 15 matkustajaa..

Reply
Annemaria 14.3.2020 - 11:04 pm

Outs. Voiskohan tästä päätellä, etteivät lennot lähiaikoina kauaa jatku?

Reply
MarLi 14.3.2020 - 11:22 pm

Pääsiäinenhän kulkueineen on jo peruttu täällä. Elämme mielenkiintoisia aikoja nyt espanjassa.

Reply
Annemaria 14.3.2020 - 11:42 pm

Tosi ikävää, kun tietää kuinka tärkeää Semana Santa, pääsiäisviikko, kulkueineen on espanjalaisille. Mutta toisaalta ymmärrettävää, ettei tässä tilanteessa voida järjestää tälläisia massatapahumia.

Reply
Arja P. 15.3.2020 - 10:08 am

Tosi kummallisia aikoja eletään! Meidän olisi pitänyt istua lauantaina Finnairin lennolla Helsingistä Malagaan 15 matkustajan seurassa, mutta Espanjan hätätilan takia päätimme toisin. Uusimpia uutisia seurattuamme olemme olleet vakuuttuneita siitä, että teimme oikean päätöksen. Näkymätön kiinalainen vihollinen romutti odotetun lomamatkamme. Kyllä harmittaa! Aurinkorannikon suunnitellut käyntikohteemme odottavat nyt aikaa parempaa. Nyt suuntaamme mökin rauhaan Kuusamoon Kitkajärvelle. Toivottavasti pääsette pian miehesi kanssa toistenne luo joko sitten Fuengirolassa tai täällä Suomessa! Voimia Sinulle🙂

Reply
Annemaria 15.3.2020 - 10:20 am

Tosi harmillista. Tässä tilanteessa varmaan ihan oikea päätös. Mutta jos jotain lohdullista, ei tuo Kuusamo ja Kitkajärvikään kuulosta yhtään hassummalta 🙂 Kauniita kevätpäiviä teille.

Reply
Reeta 15.3.2020 - 10:27 am

Ikäviä nää koronakaranteenit ja raskasta tilanteet jossa joutuu sen vuoksi perheestä tai aviopuolisosta erilleen:( Voimia <3 Ihan paranoidinen olo, että onko tämä jotain hybridisotaa? Lähipiirissä eikä tuttavissa ole vielä ketään sairastunutta. Müncheniin on liput ja hotelli varattu/maksettu ja huhtikuussa olisi lähtö. Saas nähdä päästäänkö reissulle.

Reply
Annemaria 15.3.2020 - 9:01 pm

Tilanteen huomioon ottaen voi kuitenkin olla onnellinen siitä, että on terve ja lähipiiri myös. Se on kuitenkin se kaikkein tärkein juttu. Ikävää kyllä toi epävarma tilanne, kun ei tiedä mihin tämä tilanne muuttuu ja pääseekö matkaan. Pidetään peukkuja.

Reply
Espanjaan 15.3.2020 - 12:19 pm

Jaksamista sinulle! Niin moni Aurinkorannikolla olevista ystävistämme laittaa surullisia viestejä sieltä. Itse olemme päivä päivältä tyytyväisempiä siihen, että peruutimme matkasuunnitelmamme. Täällä Suomessa tosiaankin ihmisten tapaamisen välttely ja harrastusten peruuntuminen näkyy arjessa. Itse suren konserttien peruuntumista. Kaksi muusikkopoikaani joutuvat nyt epämääräisen ajan elämään nollatuloilla. Tämäkin vielä!

Reply
Annemaria 15.3.2020 - 9:08 pm

Kiitos Aila 🙂 Voisiko tässä kohtaa sanoa, että olette jopa onnekkaita, kun päätitte olla lähtemättä reissuun. Mitäpä tuolla Espanjassa nyt tekee noiden rajoitusten aikana. Mä oon miettinyt myös tätä hankalaa tilannetta niin yrittäjien kuin artistien kannalta. Monella tulot lähtee, mutta menot pysyy. Esiintyvillä taiteilijoilla taustalla on myös hirmuinen määrä työtä ja harjoittelua, ja sitten niksnaks esiintymiset peruuntuu. Kohtuutonta tosiaan.

Reply
Eva 15.3.2020 - 12:21 pm

Hieno kuva kuvaamaan tilannetta! Toistaiseksi pääsee Espanjasta lähtemään vakituiseen kotiinsa, vaikka ulkona ei saakaan turhaan liikkua. Voimia kaikille! Mitä paremmin jaksetaan vetäytyä sisätiloihin, sitä nopeammin pöpö saadaan kuriin, ja elämä palaa leppoisiin uomiinsa.

Reply
Annemaria 15.3.2020 - 9:10 pm

Harmituksesta huolimatta näin se pitäisi ajatella. Tässä kohtaa tämä on kaiketi välttämätöntä ja mitä rajummat toimenpiteet, sitä nopeammin tilanne normalisoituu.

Reply
Merja 15.3.2020 - 4:37 pm

Täällä myös surraan peruuntunutta Kreikan matkaa. No, eihän siitä ole kuin 25 vuotta, kun sielläpäin viimeksi oltiin. Täytyy mennä mökille koronaa karkuun ja keväthommiin.
Ei tällaista olisi silti tarvinnut tulla, maailmanlaajuista uhkaa, jolle ei oikein voi mitään.
Jotenkin maailman meno on ollut kyllä sellaista, että jokin pysähtyminen oli kai välttämätöntä.

Reply
Annemaria 15.3.2020 - 9:15 pm

Harmillista, toivottavasti saatte matkanne siirrettyä myöhemmäksi. Kukaan ei tällaista varmasti toivo ja toivottavasti tästä jotain opitaan. Ainakin se, miten haavoittuvainen meidän globaali maailmamme on.

Reply

Leave a Comment