Risteillen Saksaan – vähän erilainen laivakokemus

by Annemaria

Sulla käy kyllä aika pitkäksi, usko vaan. Mieti nyt, kaksi kokonaista pitkää päivää jollain rahtialuksella ja vielä yksin.”

Tällä ennakkoasenteella lähdin laivamatkalle Saksaan. Olin varautunut tähän pitkääään risteilyyn kolmella naistenlehdellä ja paksulla kirjalla. Kaikki jäi lukematta. Ja se blogijuttukin kirjoittamatta. Minä vaan nautin merestä ja kiireettömästä matkanteosta. Simppeli merimatka yllättäen olikin ihan mun juttu.

Vaivattomasti reissuun

Olin sopinut Finnlines varustamon ja Kristina Cruises matkanjärjestäjän kanssa osallistumisesta neljän yön Ropax-risteilylle. Laivalla vietimme kolme yötä ja kaksi meripäivää, jonka lisäksi Lyypekissä yhden yön. Matkaan lähdimme Helsingin Vuosaaren satamasta ja Saksan päässä rantauduimme Travemündeen, mistä jatkoimme bussilla Lyypekkiin ja Hampuriin.

Finnlinesin alukset ovat ns. Ropax-aluksia eli laivoja, joilla kuljetetaan rahdin lisäksi myös matkustajia. Reittimatkustajaksi laivaan voi tulla myös ilman autoa tai osallistua valmismatkalle Kristina Cruisesin kautta, kuten itse tein.

Satama paljasti, että ollaan tekemisissä rahtialusten kanssa. Laivan sisätiloissa sitä ei huomannut mitenkään.

Matkaani edelsi vaiherikas viikko, jonka aikana oireileva selkä jumitti vuorokaudeksi sänkyyn ja lisämausteena flunssa otti veronsa. Kasautuvat työt ahdistivat ja aikataulut heittivät häränpyllyä. Lauantaina satamaan raahautui puolikuollut punanenäinen matkabloggaaja.

Onneksi matkaan pääsi helpolla. Terminaalissa odotti Kristina Cruisesin matkanjohtaja Jukka. Matkaohjelma, ateria- ja hyttikortti kouraan ja sen jälkeen ryhmämme siirtyi bussiin, joka kuljetti laivaan. Ei tungosta eikä ryysistä. Oma ihanuutensa tässäkin.

Ikkunallinen LUX-hytti oli kaikin puolin viihtyisä.

Matka, joka kävi painon päälle

Ikkunallinen lux-tason keulahytti oli iloinen yllätys, jonka lakanoihin oli väsyneen ilo hetkeksi sukeltaa lepäilemään. Eikä illalla tarvinnut jaksaa muuta kuin nousta pari kerrosta ylemmäs nauttimaan notkuvien buffet-pöytien herkkuarsenaalista.

Totta puhuakseni olen aina vähän ennakkoluuloinen buffet-pöytiä kohtaan. Niin usein ne ovat raskasta mättöä kymmenissä eri muodoissa, joista mikään ei oikeastaan maistu miltään. Turhaa tämä huoli. Finnlines laivojen ruoka oli maukkaampaa kuin osasin odottaa, enkä ollut matkaseurueessamme ainut, jolta laivojen ruuat saivat melkoista hehkutusta.

Laivoilla oli parhaillaan menossa Italia-viikot. Välimerellisen ruuan ystävänä en yksinkertaisesti voinut jättää väliin kaikkia herkullisia antipasteja, salaatteja, simpukoita, vihannespaistoksia ja pastoja. En myöskään mätilajitelmaa, ankanrintaa, hirvenfilettä, rosmariiniperunoita, juustoja, suklaamoussea, marjajäädykettä, pannacottaa, kotitekoista jäätelöä ja suklaakakkua.

Seuraavana aamuna tämä sama ruokatykitys jatkui brunssikattauksella ja yletön illallisbuffa odotti jälleen paluumatkalla. Voiko valittaa siitä, että ruokaa oli liikaa 🙂 ? En millään jaksanut maistaa kaikkea, vaikka yritys olikin kova.

Brunssi odottaa aamutorkkua

Omalla kohdallani suurta luksusta oli laivan joustava aamiaissysteemi. Olen hirvittävän aamu-uninen ja haluaisin matkoilla nukkua mieluusti pitkään. Ikävä kyllä usein jo melko varhain päättyvä aamiaisaika rajoittaa nukkumista, sillä kukapa haluaisi missata hyvän hotelli- tai laiva-aamiaisen.

Finnlinesilla laiva-aamun saattoi aloittaa virumalla sängyssä niin pitkään kuin huvitti. Levittelin kaikessa rauhassa edellisiltana hankkimani kasvonaamion, voitelin vartalon kookoksen tuoksuisella body butterilla ja viimeistelin kokonaisuuden kosteuttavilla silmälapuilla. Voitte vaan kuvitella kuinka hyvältä tuntuikaan aloittaa aamu tällaisella itsehuollolla.

Kannattaa tsekata laivan myymälän hyväntuoksuiset vartalo- ja ihonhoitotuotteet.Hauska tuliainen.

Finnlinesilla aamiaispöytä täydentyy klo 11 lämpimillä ruuilla ja muuttuu brunssiksi, jota saa aina klo 13 saakka. Mikäli olet ostanut ateriapaketin tai brunssin, voit käydä nauttimassa aamiaista kahteen kertaan: aikaisemmin aamiaisella ja myöhemmin brunssilla, joka tässä kohtaa oli kyllä jo enemminkin lounas.

Tykkäsin myös aamiaisen rauhallisesta tunnelmasta. Ei minkäänmoista häslinkiä tai pitkiä jonoja. Kiitosta saa myös ylen ystävällinen henkilökunta.

Voiko päivä enää paremmin alkaa? Meriaamiaista olkaa hyvä.Aamiaista vähän suurempaan nälkään.

Oikeaa meritunnelmaa

Iltapäivällä hain ravintolasta piccolopullon kuoharia ja menin nauttimaan sen hyttiini. Kipusin lempipaikalleni keulahyttini leveälle ikkunalaudalle, siemailin kuohuvaani ja tuijottelin aavalle merelle. Laivan keula puski vasten vaahtopäitä ja minä nautiskelin tästä omasta rauhaisasta haaveiluhetkestäni. Matka taittui ja laiva keinutteli ramaisevasti. Aikaa oli myös matkapäivien parhaalle luksukselle, päikkäreille ennen illallista.

Finnlinesin laivat eivät ole mitään bile- tai viihdelaivoja. Niillä ei ole tanssiorkestereita, karaokebaareja tai show-esityksiä. Näillä laivoilla ollaan oikeasti merimatkalla ja risteillään oikeilla reittialuksilla. Tämä sopi minulle vallan mainiosti.

Yhä vain enemmän kaipaan kiireetöntä oleskelua ilman kymmeniä ärsykkeitä ja informaatioähkyä. Kerrankin laatuaikaa, jolloin kukaan eikä mikään painosta tai hiosta. Hyvällä omallatunnolla voi olla tekemättä yhtikäs mitään. Kukaan ei kuulutellut siitä, mitä tapahtuu milloinkin kannella se ja se. Ja kun tuo nettikään ei toiminut kuin osan aikaa, pystyin keskittymään oleelliseen: relaamaan täysillä.

Musiikkia, etenkin hyvää sellaista, on aina ilo kuunnella. Iloinen ylläri oli, että menomatkalla laivalla esiintyi sympaattinen country-duo Maria ja Christian. Loistava esiintyjäpari, joka viihdytti mukavasti matkantekoa ikivihreillä covereilla.

Täällä sitä vaan skumppaa kitataan keskellä päivää.Maria ja Christian, jäin teitä kaipaamaan.

Saksan kaksi kaunista kaupunkia

Kummankaan meripäivän aikana en kokenut minkäänlaista pitkästymistä. Tosin osansa siihen oli matkaporukkamme mukava seura. Juttukaveri löytyi aina tarvittaessa.

Oikeastaan ainut mikä hetkittäin vaivasi oli itse aiheutettu syömisähky. Harmitti, että unohdin ottaa mukaan treenivaatteet. Laivan kuntosalilla olisi voinut käydä keventämässä oloa ja estämässä ylimääräisiä matkakiloja.

Jännitin etukäteen vähän sitä keinuisiko laiva kuinka paljon ja iskisikö merisairaus. Ei ollut huolta tästäkään. Matkanteko oli yllättävän tasaista menoa. Paluumatkan iltana navakka tuuli vähän keinutteli, mutta kun pääsin uneen siitäkään ei ollut mitään haittaa.

Kirjoittelen myöhemmin lisää kokemuksistani Kristina Cruisesin matkapaketista, joka vei risteilyn lisäksi kahteen mielenkiintoiseen hansakaupunkiin, Hampuriin ja Lyypekkiin. Jo pelkästään kaupunkien joulutorit ovat ehdottomasti yhden matkan arvoisia. Näissä kaupungeissa olisi kyllä mieluusti vierähtänyt useampikin päivä.

Olisi ollut tarvetta käydä tässä huoneessa muutenkin kuin kuvaamassa.Ylimmän 12. kannen ryhmämatkalaiset huvittivat.

Laivahyggeilyä ilman pönötystä

Takana on leppoisa reissu, jota suosittelen rentoutumiskeinoksi kaikille työn raskaan raatamille ja niille, joita merellä olo miellyttää. Tämä oli sellainen oikea risteily, jolla kokee teeskentelemätöntä laivatunnelmaa. Laivalla meno oli muutenkin kovin kotoista ja mutkatonta, rentoa ilman suuria ihmismassoja. Laiva, meri, minä ja matka.

Jos vaan aikaa sattuu olemaan, tällainen laivamatka oli minusta jopa mukavampaa matkantekoa kuin lentäminen. Entisenä koiranomistaja arvostan myös sitä, että näille matkoille voi auton lisäksi lähteä perheen nelijalkaisten kanssa. Herzlich willkommen an Bord!

Lisää kuvia laivan tiloista löydät täältä.

www.finnlines.com/fi/laivamatkat

www.kristinacruises.com

Risteily toteutettiin yhteistyössä Finnlinesin ja Kristina Cruisesin kanssa. Mielipiteet omiani.

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

11 comments

tiatones 30.11.2017 - 11:36 pm

Oi kun olisi ihana joskus päästä tuollaiselle Saksan risteilylle, kun en lentokoneistakaan yhtään tykkää, mutta nuo risteilyt tuppaa olemaan niin kalliita, että ei taideta raaskia lähtee… 🙂

Reply
Annemaria 1.12.2017 - 8:22 am

Kannattaa myös aina katsoa mitä hintaan kuuluu. Risteilypaketteihin sisältyy usein majoituksen lisäksi ateriat ja tässäkin tapauksessa vielä ruokajuomat. Jos rupeaa laskemaan paljonko matkoilla käyttää päivässä syömiseen ja juomiseen, ehkei hinta sitten olekaan ihan niin kallis. Vinkkinä myös, että nyt hiljaisemmalla kaudella on usein hyviä tarjouksia.

Reply
Jonna / Lempipaikkojani 1.12.2017 - 12:11 pm

Kiva lukea tuoreita kokemuksia Finnlinesin laivalta. Me olemme muutama vuosi takapaerin ylittäneet Itämeren juurikin Finnlines kyydillä ja niiltä matkoilta jäi melkein kammo… Todella kallista, ahtaat hytit, sotkuinen leikkipaikka, toimimaton poreallas… Nyt kuitenkin päädyimme varaamaan laivamatkan paluumuuttomatkalle ja tällä kertaa panostimme luksushyttiin. Odotankin kääntyykö kelkkani laivamatkailun suhteen. Näin talvella sai tosiaankin 5 hengelle luksushytin samaan hintaan kuin kesälomakaudella laivan huonoimman hytin, joten kerrankin raaski siihen sijoittaa.

Reply
Annemaria 1.12.2017 - 2:05 pm

Finnlinesin laivat ovat kokeneet melkoisen faceliftauksen alkuvuodesta. Tiloja on remontoitu ja sisustettu uudelleen. Oma kokemukseni oli vilpittömästi hyvin myönteinen. Erityisesti hyttiin olin kovin tyytyväinen. Lasten palveluista en osaa sanoa, mutta muut laivan yleiset tilat olivat siistejä ja ihan viihtyisiä. Kiitosta saa myös ruoka ja palvelu. Toivottavasti teillä on tällä kertaa mukavampi matka ja parempi kokemus.

Reply
Diipa 2.12.2017 - 12:59 am

Omituista että olet tehnyt kaksi reissua samalla yhtiöllä ja hehkutat vaan samoja asioita. Maksettu mainos ja ilmainen matka ?

Reply
Annemaria 2.12.2017 - 9:51 am

Hei Diipa. Jos luet tarkemmin olen tehnyt vain yhden matkan 🙂 On hyvin yleistä, että bloggaajat tekevät yhteistyötä eri toimijoiden kanssa; testailevat ja kokeilevat tuotteita tai palveluita ja kertovat lukijoilleen kokemuksistaan. Kunnon bloggaaja mainitsee aina jutun yhteydessä, että kyse on yhteistyöstä. Hyvään blogitapaan kuuluu rehellisyys. Jäljet somemaailmassa ovat kovin lyhyet, jos vääristelee asioita tai peräti valehtelee.

Voin täysin seisoa kaiken kirjoittamani takana. Juuri näin koin tämän matkan. Olen yli viisikymppinen nainen ja nautin nykyisin suunnattomasti rauhallisesta matkanteosta ja tämän kaltaisen matkustustavan rennosta meiningistä. Ehkä juuri siksi hehkutan näitä samoja asioita. Jollekin muulle tällainen matka ja viihteetön laiva olisi varmaan kauhistus. Matkakokemus on aina niin subjektiivinen juttu. Mitä tulee laivan tiloihin, jokainen voi kuvista itse päätellä tykkäisikö vai ei. Eikä tuota laivan ruokaakaan voi mitenkään moittia. Siinä valehtelisin, jos näin väittäisin 🙂

Reply
Ananas2go / Popot pogoillen 2.12.2017 - 6:05 pm

Ihanaa! Tämä on ollut toivelistalla, autottoman lähtö Vuosaaresta, meri ja ruokanautinnot. Et ainakaan matkakuumettani laimentanut, kiitos vain…

Reply
Annemaria 2.12.2017 - 9:51 pm

Helposti toteutettavissa 🙂 Stig ombord! Vielä ehtii vaikka Hampurin ja Lyypekin joulumarkkinoille.

Reply
Markku 27.12.2017 - 12:53 am

Jos vertailu käy 70 m2 Sijla sviittn saattaa käydä ettei tyydytä. Perussisähytissä ei ollut valitettavaa. Baarissa ja kaupassa palvelu pelitti, mutta ravintolassa ei. Worst ever!

Reply
Annemaria 27.12.2017 - 11:33 am

Munkin mielestä noi pertsahytit oli ihan ok. Laivalta löytyy myös tasokkaampia sviittejä, joiden miellyttävyys yllätti. Kannattaa katsastaa, jos tasoa haluaa. Oma kokemukseni ravintolan palvelusta oli kovin myönteinen. Harmi, että sun kokemus oli toinen.

Reply
Tarinoiden taival • Roadtrip korona-Euroopan läpi-vastuullistako? Finnlines 2.8.2020 - 9:15 pm

[…] Shampanjaa muovimukista: Risteillen Saksaan – vähän erilainen laivakokemus […]

Reply

Leave a Comment